Министър и прокурор провериха два от най-опасните складове на пестициди

2185
Министър и прокурор провериха два от най-опасните складове на пестициди
Снимка: БГНЕС

Проверяват два от най-рисковите складове за пестициди в чирпанското село Яворово. Там са екоминистърът Емил Димитров и зам.-главния прокурор Десислава Пиронева. Проверката е по разпореждане на Върховна административна прокуратура за незаконно съхранение.

Защо са толкова опасни?

100 тона загробени пестициди открити в бивши ТКЗС-та

100 тона пестициди, голяма част от тях загробени, са открити при проверки за неправилно съхранявани препарати за растителна защита (ПРЗ...

Складовете са полуразрушени, намират се в бивше ТКЗС. Опаковките са нарушени, пестицидите разпилени, липсват покрив и врати, всичко това създава висок риск от замърсяване на околната среда. В тези складове се съхраняват около 3000 кг пестициди, като в единия от тях има и течни такива. И двата склада са необозначени, неохраняеми, а пестицидите са лесно достъпни за посегателство от злонамерени лица, съобщават от МОСВ.

"Намерихме две места, на които с заровени отпадъци, където няма покрив, тече дъжда по тях и те отиват в почвата. Това бяха и притесненията на Върховна административна прокуратура, която ни възложи да издирим всички места в България и да преценим най-опасните в какви срокове бихме могли да ги изчистим. Тука само ще се събират, опаковат и транспортират. В България няма да се изгарят, не ни е разрешено да изгаряме. Нямаме такива намерения, няма никой да бъде тровен по какъвто и да било начин.", каза Емил Димитров - министър на околната среда и водите, цитиран от БНТ.

Унищожават опасните препарати

Министърът увери, че се изпълняват указанията на ВАП и се прави всичко възможно максимално бързо и в рамките на утвърдения от Министерския съвет за тази година бюджет, негодните за употреба препарати за растителна защита да се преработят и да бъдат изнесени в чужбина. „Тук само ще се събират, опаковат и транспортират. В България пестициди няма да се изгарят. Всичките ни усилия са насочени към това, което е открито да бъде събрано и обезвредено в чужбина“, категоричен е Димитров.

Близо 23 тона пестициди са открити в землището на Червен бряг

В рамките на два дни бяха събрани и предадени за обезвреждане 22,8 тона пестициди, които бяха открити край гр. Койнаре и с. Радомирци, ...

Той посочи, че е направено запитване до всички международно признати инсинератори в Европа дали имат възможност да отделят технологично време за България, за да може тези пестициди, които се събират да бъдат обезвредени. „От всички инсинератори в Европа само един във Франция ще може да отдели технологично време за обезвреждане на нашите пестициди. Веднага започнахме преговори с тях, поканихме ги и както виждате те дойдоха тук, донесоха техника, с която всеки един продукт, който намират се окачествява какъв е, за да отиде в съответния бидон и да може когато се транспортират във Франция да бъде изгорен с подобни други продукти. Много от негодните за употреба препарати за растителна защита са останали още от 60-те и 70-те години, а тези тук например са от 1982 г. “, обясни министърът.

На обектите в с. Яворово вече работят и експерти от подразделението Tredi на френската Seche Group, специализирана в управлението на опасни отпадъци. Те разполагат с апаратура, която прави експресен анализ и на място се определя какъв е типът на пестицидите и как по-безопасно да бъдат третирани.

Откриха 4 тона пестициди край с. Койнаре, проверките в страната продължават (ВИДЕО)

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 29 април 2024 г.

За поредна година Кока-Кола ХБК България стартира своята лятна стажантска програма

Над 100 младежи изследват бъдещето на природата във финалния семестър на Panda Labs нa WWF и Kaufland

Светлозар Желев: Нерде Ямбол, нерде Стамбул (ВИДЕО)

Времето утре - 30 април 2024 г.

Ръководството на АПИ с ново попълнение

Ето кога трябва да е готов Терминал 3 на Летище София

Сериозен ръст на пътуванията на българите в чужбина през март

Проверяваме онлайн къде гласуваме на 9 юни

Магистрати, полицаи, адвокати: Преди 2 години ГДБОП е дала в прокуратурата имена от групата на Нотариуса

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com