Млада германка сбъдва мечтата си в Плевен. Срещу 7000 евро на година

9197
Млада германка сбъдва мечтата си в Плевен. Срещу 7000 евро на година
Снимка: iStock/Guliver

Джени е на 21 и от година и половина следва медицина в България. В Германия опитвала многократно да получи място в някой от университетите, но така и нямала успех. Причината: дипломата ѝ със среден успех 2,2 (равнява се на българска петица) е прекалено ниска за тази специалност. Местата за обучение по медицински специалности в Германия са силно ограничени и затова шанс имат най-вече абитуриентите с отлични дипломи. Младата германка направила опити и по странични програми - абсолвирала едногодишна доброволечска практика в болница, кандидатствала за място в квотите на селските лекари, както и за място за военен лекар. Но нищо не помогнало.

Джени обаче още от десети клас мечтаела да стане лекарка. И решила да не се отказва от целта си. Започнала да търси информация за медицинските университети в чужбина.

Тя кандидатствала медицина в Плевен, издържала успешно входящия тест и започанала следването си през летния семестър на 2021. "Тогава на човек му става ясно, че това дали ще станеш добър лекар въобще не зависи само от успеха ти в гимназиалната диплома", казва днес Джени. Пред германската обществено-правна медия SWR тя признава, че в началото преживяла лек културен шок. "Но човек свиква и се научава да обича новия град. Бързо привикваш към новия начин на живот." През социалните мрежи тя открила и много други германски сутденти, следващи медицина в България.

Френската здравна система е в криза, пациентите нямат достъп до легла

Френската здравна система преживява криза заради ниските заплати и липсата на персонал, легла и инфраструктура в условията на "тройна е...

Междувременно Джени вече е завършила четвъртия семестър и сега се опитва да се прехвърли в някой германски университет. За тази цел трябва да е издържала първия държавен изпит, т.нар. Physikum, включващ целия материал от предклиничната част. Предимството на тази част от следването в България е това, че материалът от този държавен изпит, всъщност е разделен на няколко части през различните семестри. А в Германия студентите се явяват на един голям изпит, обяснява германката. "В България няма нужда да се страхуваш, че заради този изпит можеш да отпаднеш от университета."

Джени следва на английски език - всички български университети, предлагащи специалността Медицина за чужденци, предлагат и обучение на английски език. 21-годишната германка изпитва известни затуднения само по време на стажове в български болници - заради недостатъчните си познания по български език. Казва, че за нея е особено интересно да наблюдава как се справят лекарите в българските болници, които не винаги са снабдени с най-новата техника, както германските медицински заведения.

Според младата германка, следването в чужбина е добра възможност за всички онези германци, които не успяват да получат място в германски ВУЗ. Според нея обаче Германия спешно трябва да промени нещо: за да се справи с недостига на лекари, страната трябва да отвори повече места по медицинските специалности в университетите.

Къде в България чужденците могат да следват медицина

Лекари извадиха невзривена граната от тялото на украински войник (СНИМКИ)

Един от най-опитните хирурзи във Въоръжените сили на Украйна Андрий Верба е извършил опасна, но за щастие успешна операция за отстраняв...

Но докато това стане реалност, вероятно все повече германски абитуриенти ще се записват в български университети. В момента такава възможност предлагат Плевен, Пловдив, София и Варна. В Плевен, където следва и Джени, таксите са най-ниски - 7000 евро на година. Там медицинският университет е основан през 1974 и днес около 500 от общо 2000 студенти са чужденци. Те идват от 35 различни страни.

В Пловдив, София и Варна таксата за следване по медицина е 8000 евро на година. Освен медицина българските университети предлагат на чужденците и специалностите стоматология и фармация. Таксата за дентална медицина е 8000 евро на година, а за фармация - 7000 евро.

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 26 април 2024 г.

Промени в движението между Ружинци и Дунавци

Майският преврат 1934 г. и гоненията срещу дейците на ВМРО (ВИДЕО)

Времето утре - 27 април 2024 г.

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Автокино под звездите от 27 до 29 април в София

Над 1.3 млн. българи са живели под прага на бедност през 2023 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com