МО: Руските самолети са били без включени транспондери и отличителни знаци (ВИДЕО)

6980
МО: Руските самолети са били без включени транспондери и отличителни знаци (ВИДЕО)

Военновъздушните сили на България са засекли полети на руски самолети без включени транспондери и без предварително заявени полетни планове. Има случай и на полет на самолет без отличителни знаци. Това съобщиха от Министерството на отбраната относно обмяната на реплики от българска и руска страна за полетите на руски самолети над Черно море в близост до България. От Мо уточняват, че не ства дума за нарушаване на българското въздушно пространство.

След случаите на неизпълнение на международни норми във въздухоплаването от руски самолети над акваторията на Черно море, от Министерството на отбраната заявяват, че считат за необходимо да информират българската общественост, че за всяка страна е определен регион за полетна информация отговорност и контрол (за България Flight Information Region Sofia – FIR Sofia) над Черно море. Този регион има координати в акваторията на Черно море далеч извън морското и въздушното пространство на страната.

Това е съгласно международните регламенти на Европейската агенция за гражданско въздухоплаване и регионалното Споразумение за разпределение на въздушното пространство над Черно море.

Даваме над 70 млн. лв. за гориво за армията, двойно повече от предишния път (ВИДЕО)

Министерството на отбраната се готви да даде над 70 млн. лева за горива за нуждите на Българската армия. Това става ясно от обществена ...

"В тази връзка изнесената информация от Министерството на отбраната не е свързана с нарушение на въздушното ни пространство, което би изисквало нота за протест, а е свързана с полети на руски самолети. Те са били без включени транспондери и без предварително заявени полетни планове. Има случай и на полет на самолет без отличителни знаци. Всички те са документирани от Военновъздушните сили на Република България и от системата за противовъздушна отбрана на НАТО. Българските ВВС стриктно изпълняват международните въздухоплавателни норми", се казва в съобщението на военното ни министерство.

Министерството на отбраната не оспорва правото на самолети от ВВС на друга страна да извършват полети в международното въздушно пространство над акваторията на Черно море, включително и в региона за контрол на полети на България (FIR Sofia) при спазване на международните въздухоплавателни норми, обясняват още от МО.

Министерството на отбраната не търси конфронтация с никого, казват още от ведомството на Николай Ненчев.

"Изразяваме загриженост за поддържането на взаимно уважение и доверие между черноморските страни при осъществяването на полети в международното въздушно пространство над акваторията на Черно море", завършват от министерството.

Вече не говорим за редуциране, а за изграждане на армията, каза началникът на отбраната

"Обществото след дълги години ни даде доверие. Като цяло се промени отношението към армията – вече не говорим за редуциране, а че...

Съобщението на нашето ведомство явно е в отговор на думите на ген. Игор Конашенков, говорител на министерството на отбраната на Русия. Той изрази "недоумението" на руската страна, която поиска обяснение от Николай Ненчев за какво нарушаване на въздушните на НАТО става дума.

Той поиска България да обясни допълнително за какво нарушение на въздушните граници на НАТО става дума, след като министърът на отбраната Николай Ненчев заяви, че е зачестило навлизането на руски самолети в зоната на отговорност на българската бойна авиация. Министърът на отбрата заяви, че това са провокации, които хабят ресурси на българските самолети.

ВИЖТЕ ВИДЕО

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)
Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Атмосферното налягане ще се повиши и ще е по-високо от средното за месеца, сочи прогнозата за времето за 27 април. Какви ще са температурите?  През...