Моделът на финансиране на болниците е сгрешен, твърди експерт

27096
Моделът на финансиране на болниците е сгрешен, твърди експерт
Снимка: Thinkstock

Ако болниците продължат да харчат, както досега, и още 150 млн. лв. няма да стигнат. Това заяви изпълнителнителния директор болница "Света Екатерина" д-р Генчо Начев в ефира на БНТ. Той коментира нуждата от актуализацията на бюджета на НЗОК.

Отново се движим след събития, категоричен беше Начев. По думите му моделът на финансиране на болниците е сгрешен. От една страна моделът на плащане с клинични пътеки е неправилен, тъй като в него не се акумулират фактори като цената на тока, водата, инфлацията и др. Същевременно по думите на директора на "Света Екатерина" цените не са променяни от периода 2002-2004 г.

В болница "Света Екатерина" извършиха уникална операция

В "Света Екатерина" успешно оперираха тумор в шийната област, ангажиращ сънните артерии, и същият е опериран без успех в друга болниц...

Илюзия е, че пътеките в сърдечната хирургия са добре платени, категоричен беше Начев. Той добави, че в България един байпас струва 10 хил. лв., а в Германия - 35 хил. евро.

Д-р Начев беше категоричен, че разбиването на монопола на НЗОК в момента е последна грижа. Той обясни, че това трябва да се случи по един естествен начин - държавата да определи един задължителен пакет, който може да покрие. Останалите дейности да се покриват от пациентите, които да вкарат парите в своя сметка.

 

 

Парите за здраве щели да ситгнат до септември

Парите за здраве ще стигнат до септември. Затова трябва да се търси допълнително финансиране на системата, казва в интервю за "Станда...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com