Може да се наложи изместване на трасето на магистрала "Струма", което би я забавило с 2 години

3852
Може да се наложи изместване на трасето на магистрала "Струма", което би я забавило с 2 години
Снимка: АПИ

Сформирана е експертна група, която предстои да вземе решение по казуса с разкопките по трасето на АМ „Струма“ край благоевградското село Покровник, като е възможно дори изместване на трасето. Това каза пред журналисти в Благоевград министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, който бе в града за втория кръг от Националния шампионат на България „Планинско изкачване Благоевград“.

Нанков заяви, че едва ли има други хора като премиера Бойко Борисов и самия той, които да полагат толкова усилия за историята и археологията, както и за екологията.

„В случая с разкопките край село Покровник в никакъв случай не искаме да сблъскаме двата интереса – бързото и скоростно строителство на магистралата с консервирането, експонирането и социализирането на ценните находки от античния римски град. Затова сме осигурили финансов ресурс в размер на малко над 8 млн. за разкопките по цялото протежение на автомагистрала „Струма“ в участъците Лот 3.1 и Лот 3.3“, каза още Нанков.

Нанков издаде разрешение за строеж за още близо 2 км от АМ "Струма"

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков издаде разрешение за строеж за още близо 2 км от лот 3.1. на А...

Той добави, че към момента проучванията вървят изключително добре и са в график. „Над 150 човека работят на терен, от тях 31 са членовете на археологическия екип. От около седмица сме в постоянна връзка с министъра на културата Боил Банов, тъй като аз като обикновен човек и неексперт по темата е нормално да се вслушвам в гласа на експертите. Те ще преценят какво следва оттук нататък“, коментира министър Нанков.

Той обясни, че на обекта са открити две римски гробници. „Първата от тях е ограбена още през средновековието, а експонатите от втората са в Регионален исторически музей – Благоевград за консервация. Експертна група още миналата седмица се събра в Министерството на културата, тъй като такова е изискването. Следващата седмица тя ще продължи работа, затова споменах, че с колегата Банов сме в постоянен контакт. Ще се доверя изцяло на мнението както на директора на Националния археологически институт с музей към Българската академия на науките – доц. д-р Людмил Вагалински, така и с това на останалите експерти“, подчерта Нанков.

Регионалният министър каза, че винаги се съобразява с мнението на експертите и на академичната общност. Той добави, че е хубаво, че при строенето на магистрали се откриват такива ценни находки. „Едва ли ако я нямаше магистрала „Струма“ щяхме да попаднем на нещо подобно“, отбеляза Нанков. По думите му затова и при строителството на магистрали се залагат такива големи бюджети, за да може историята и културата да бъде експонирана, предаде Фокус.

„Днес ще посетя мястото. След като бъде взето решението за обекта и за ценните находки от него, ще посетим разкопките заедно с колегата Банов. И пак казвам по никакъв начин няма да сблъскваме интересите за по-бързото и скоростно строителство на магистралата с консервирането, експонирането и социализирането на ценните находки от античния римски град“, допълни Нанков.

Той добави, че след като експертите се произнесат по темата, Министерството на регионалното развитие и благоустройството е готово да осигури финансов ресурс, независимо от решението – дали ще бъде консервация, дали ще бъде социализация, дали ще бъде изместване на трасето на магистралата.

МРРБ възложи изготвяне на подробен устройствен план на АМ "Струма" между Крупник и Кресна

МРРБ възложи на АПИ изготвянето на проект за Подробен устройствен план-парцеларен план /ПУП-ПП/ за изграждането на лот 3.2 на автомагис...

С около 2 години ще се забави изграждането на АМ „Струма“ край Благоевград, ако се наложи изместване на трасето заради археологическите проучвания, заяви министърът.

Той подчерта, че ако експертите преценят, че това е необходимо, то Министерството на регионалното развитие и благоустройството ще се съобрази с решението им.

„Процедурата ще бъде дълга и ще се забавим, тъй като ще трябва да минем през нови имоти, които нямат парцеларен план и отчуждаване. Това обаче няма да е фатално, тъй като ще се забавим с около 2 години, тоест до 2023 ще бъде готов и този Лот 3.1. Ще се забавим във времето, ще направим новите процедури, което ще ни коства голям финансов ресурс, но не можем да пренебрегваме историята, заради няколко милиона лева допълнително за бъдещото изместване“, подчерта министър Нанков.

Той отбеляза, че това обаче е само едната хипотеза. Според регионалния министър няма гаранция, че при изместването на трасето няма отново да се попадне на археология.

„Ролята ни е много тежка в случая, защото трябва да сме балансьори, но няма да сблъскваме нито един интерес. Нека изчакаме колегите от Министерството на културата, заедно с академичната общност и археолозите да си кажат мнението, а ние ще действаме спрямо него“, добави министър Нанков.

Откриха древен некропол по трасето на лот 3 на магистрала "Струма"

Завърши спасителното археологическо проучване в землището на сeло Мощанец по трасето на лот 3.1 Благоевград - Крупник от АМ „Стру...

Във връзка със сформирания инициативен комитет за опазването на обекта, министърът заяви, че уважава подобни инициативи и винаги се съобразява с мнението на местната общност, но водещо би трябвало да е мнението на експертите и специалистите в дадените области. „Смятам, че мнението на експертите в най-голяма степен защитава обществения интерес, така че при цялото ми уважение, то аз ще се съобразя с решението на сформираната експертна група“, допълни Нанков.

По думите на регионалния министър решението по казуса би трябвало да стане ясно през следващата седмица.

Докато АМ „Струма“ не бъде готова, проблемът с трафика през Кресненското дефиле и останалите натоварени пътни участъци в областта ще съществува, допълни Нанков.

Той отбеляза, че в района има и други тежки участъци. За пример министър Нанков посочи района на село Железница между Благоевград и Симитли. „В тези участъци имаме максимално добър контрол от страна на КАТ „Пътна полиция“, добави той. По думите на министър Нанков е необходимо да се приключи с палиативните ремонти за кърпенето на дупки и мостови съоръжения по протежението на АМ „Струма“. „Мостовите съоръжения преди Кресна, Железница и Крупник са в много тежко състояние. Ще се постараем максимално бързо и без да затрудняваме трафика към Гърция да оправим фугите по протежението на мостовите съоръжение“, допълни Нанков.

Той каза още, че ще се постараят максимално бързо да приключат с изграждането на АМ „Струма“, за да се облекчи трафикът в област Благоевград.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

„Наводнени мазета и висящи ламарини“: Какви щети нанесе бурята?

Кой има имен ден днес, 18 април, 2024 г. Честито!

След поредния протест: Започва ремонт на водопровода на село Брестовица

Прогноза за времето - 18 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 17 април 2024 г.

Искат почти двойно поскъпване на таксата за личните карти

Адвокатът на Живко Коцев: Ще докажем, че е невинен (ВИДЕО)

Д-р Николай Василев: Нужна е промяна в структурата на обществото (ВИДЕО)

50% по-изгоден пазар за Великден до 21 април

4 салона за красота в София за перфектна визия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com