Момчил Дамянов за комерсиалните експедиции: Това е туризъм, тези хора не са алпинисти (ВИДЕО)

46854

"Това е туризъм. Ти си плащаш за определени услуги и обикновено не си алпинист." Това заяви в "Студио ActualnoМомчил Дамянов - един от първите официално признати планински водачи в България и експерт в областта, коментирайки ставащите все по-популярни т.нар. комерсиални експедиции до най-високите световни върхове.

Припомняме, че българинът Атанас Скатов загина на 5 февруари след падане при слизане от Лагер 3 под втория по височина връх на Земята К2 именно при такава експедиция. Инцидентът предизвика сериозни полемики в алпиниското общество у нас, като някои поставиха под въпрос готовността на Скатов за подобно предизвикателство, каквото е зимното изкачване на К2. 

"Алпинистът се различава от нормалните хора с това че той иска да ходи напред, да пробива, да прокарва, да избира път, да взима решения. Това е удоволствието от алпинизма, а не толкова самото катерене", допълни Дамянов.

Той разказа и как се случват самите експедиции:

"В началото екипът на фирмата-организатор прокарва въже на всички места, на които е трудно и опасно - там, където човек може да падне. Екипират се лагери, защото клиентът няма силата и издръжливостта да се качи горе и да си опъне палатка. Това надминава неговото ниво. Обикновено тези лагери се заплащат - искаш палатка и чувал, искаш да дишаш кислород от 3 лагер - няма проблем, ти си го заплащаш. След като всичко това е направено - тогава могат да тръгнат клиентите нагоре по опънатите парапети и изготвените лагери".

"В случая балонът се спука много грозно, не трябваше да се стига до такива неща. Омерзен съм от всичко, което се случи след инцидента", каза Дамянов.

Той беше категоричен, че на тези експедиции се взимат клиенти, които не отговарят на изискванията и не са достатъчно подготвени. "Това се случва с идеята, че ще бъдат върнати (живи, бел. ред.). Той иска, човекът, да се качи, знае какво трябва да направи, казва, че ще го направи, но не може. Лошото е, че такива хора са упорити и искат да вървят само нагоре, ако ти не можеш да го спреш - той може и да се качи, но да не може повече да слезе, защото е дал всичко от себе си на изкачването", допълни планинският водач.

На въпрос защо никой не говори за шерпите - хората, които реално изкачват върховете и проправят пътищата за клиентите си, той отговори:

"Защото тези хора, които ходят там и изкачват върхове, те го правят много често за да блеснат, за да кажат: "Ето, вижте какво направих". Ако непрекъснато върви информация, която показва, че алпинизмът се прави от хората, които подготвят маршрута, а не от клиентите, клиентите няма да блеснат и съответно ще има по-малко клиенти".

Дамянов беше категоричен, че шерпите не ги интересува, че никой не ги знае. "За тях е важно когато дойде сезонът - те да бъдат наети, да имат работа и да им се плати добре. Те от това живеят от години", допълни той.

Защо загиват толкова хора в комерсиалните експедиции и може ли да се върне ореолът около осемихладниците - гледайте целия разговор. 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

“Отговорите“: С Цветан Цветанов, Любомир Дацов и Жоро Пенчев (ВИДЕО)

Хората изгубиха вяра в изборния процес: Жоро Пенчев от ОЧИ в “Отговорите“ (ВИДЕО)

ЦИК не изпълнява Изборния кодекс в частта машинен вот: Говори член на Обществения съвет (ВИДЕО)

Ако допуснем свръхдефицит, няма да влезем в еврозоната и през 2026 г.: Любомир Дацов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

На Калин Стоянов няма да му извадят компроматни снимки, ако слуша: Цветан Цветанов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Смяната на външния министър беше направена по най-идиотския начин: Румяна Коларова за рокадите в кабинета (ВИДЕО)

Пенсии и великденски добавки за предизборна употреба: Говори финансистът Владимир Сиркаров (ВИДЕО)

Два сценария за конфликта Иран-Израел: Говори доц. Искрен Иванов (ВИДЕО)

Как ще се харчат парите на София? Говори зам.-кметът Иван Василев (ВИДЕО)

Полуреформи, цяла компроматна война и един пудел: Говори политологът Цветанка Андреева (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю