Момчил Неков изчислява щетите от наводненията на поне 265 млн. лева

16731
Момчил Неков изчислява щетите от наводненията на поне 265 млн. лева
Снимка: БГНЕС

Добре ще е в България да бъдат създадени обществени комитети, които контролират справедливото разпределение и целесъобразното използване на европейските средства за компенсиране на пострадалите от наводненията общини в България. Тази гледна точка споделиха на своя среща българският евродепутат от квотата на БСП в ПЕС Момчил Неков и българският еврокомисар Кристалина Георгиева обсъдиха темата в Брюксел.

Неков се срещна с комисар Георгиева, за да й предостави допълнителна информация за щетите, която е събрал чрез областните управители и кметовете на 58 общини. Сведенията за щети, които има Неков като официални данни от пострадали от наводненията общини, възлизат приблизително на 265 млн. лева.

Община Добрич освобождава от данъци най-пострадалите от наводнението

Община Добрич ще освободи от данъци за тази година пострадалите от наводнението, чиито къщи са разрушени или негодни за обитаване. Сле...

Двамата обсъдиха нуждата след наводненията в Мизия да се поканят европейски експерти, които да помогнат властите за оценка на щетите върху публичната инфраструктура и обработваемите земи. Неков и Георгиева говориха и за необходимостта да бъдат оценени бързо щетите върху земеделските площи и реколтата в засегнатите региони, за да могат стопаните да получат обезщетения и за тях.

"Идеята за обществените комитети е чудесна и аз, като член на Европейския парламент, който следи за разходването на бюджета на ЕС, бих се включил с готовност в тях", заяви Неков.

Момчил Неков получи уверения от комисар Георгиева, че службите на Европейската комисия усилено проучват искането на правителството за обезщетения чрез Фонд "Солидарност". Очаква се през ноември или декември предложението за отпускане на финансова помощ да влезе за одобрение в Европейския парламент и в Съвета. България е първата държава, която кандидатства по новите правила за компенсации от фонда.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com