X
 
 

МОН: Не използвайте програмата по История за политически цели

2321 1
photo of МОН: Не използвайте програмата по История за политически цели
Снимка: БГНЕС
Министерството на образованието и науката категорично се противопоставя на опитите учебната програма по История и цивилизации да се използва за политически цели. Това се казва в позиция на просветното министерство, изпратена до медиите. По всяка вероятност то е свързано с твърденията на лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов, който по-рано заяви, че "българските учители са заплашвани, за да бъдат накарани да отричат турското робство".

По повод въвличането на Министерството на образованието и науката (МОН) в предизборната кампания чрез тиражиране на анонимни твърдения, основани на отделни лични мнения и разпространени от политическа сила, участваща в изборите, заявяваме следното:

Костадинов: Български учители са заплашвани, за да бъдат накарани да отричат турското робство

Представители на партия "Възраждане", начело със своя председател Костадин Костадинов поискаха обяснение от министъра на образованието ...

Обучението на учители по История и цивилизации е част от НП „Квалификация“ с цел подготовка на педагогическите специалисти за работата им с новата учебна програма за X клас. В обученията, приключили предходния месец, са взели участие над 700 учители, като сред анкетираните има само две негативни оценки за ефективността на обучението. Общата средна оценка по скала от 1 до 6, която самите обучени са поставили, е 5.30. Лекторите, които са водили обучението по История и цивилизации, са утвърдени специалисти в своята област. Участвали са преподаватели и учени от Софийски университет, БАН, ЮЗУ, НБУ. В хода на дискусиите са се чували различни мнения, но проверката ни досега не установява да са били налагани идеи, влизащи в противоречие с постигнатите след широк научен и обществен дебат тези. 

МОН категорично се противопоставя на опитите учебната програма по История и цивилизации да се използва за политически цели. Припомняме, че програмата за Х клас беше приета след широко експертно и гражданско обсъждане, с одобрението на преподавателите по история в училищата и на историците от висшите училища и научни институции. Периодите, за които се дават примери, вече са представени в учебниците за VI и VII клас и по тях се обучават учениците в училищата. Ако се направи преглед на тяхното съдържание, ще се види, че проблемни моменти като тези, за които сме сигнализирани, няма. В случай, че бъде открит конкретен факт, МОН ще реагира незабавно“, заявяват от просветното министерство.

 

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • българите не вЕЕЕрват на чиновниците от МОН 1 българите не вЕЕЕрват на чиновниците от МОН преди 3 месеца Профил на трол?
    Бля...бля...бля...НУЖНО Е ОФИЦИАЛНО МОН да каже имало ли е турско робство у нас или не...всичко останало е ДЕМАГОГИЯ и УВЪРТАНИЯ със Соросоидно-Джендърски отенъци...!
missing image
8 признака, че мъжът отдавна НЕ е правил секс

Харесвате си готиния колега от съседния отдел. Той е симпатичен, млад и със сигурност финансово по-добре от вас. Въпреки това, има някои слухове,...