Мюфтийството с претенции към училище в Добрич

18484
Мюфтийството с претенции към училище в Добрич

Главното мюфтийство в България има имуществени претенции към училище в Добрич. Днес Окръжният съд в града ще се произнесе по иска на вероизповеданието, предаде БТВ.

Главното мюфтийство претендира за сграда от 630 кв. м, както и за част от двора на Основно училище „Христо Смирненски" в Добрич.

Карлово на нокти срещу връщането на Куршум джамия на мюфтийството

Преди броени дни Окръжният съд в Пловдив присъди архитектурен паметник от XV век в центъра на Карлово за собственост на Главното мюфт...

Основание за иска според вероизповеданието е, че преди Освобождението на България там е имало мюсюлманско гробище, а през 1923 г., когато Южна Добруджа е в пределите на Румъния, е построено частно турско училище, което функционирало до 1960 г.

Според кметството обаче Мюфтийството не е представило никакви документи за собственост на терена. „Владението си върху терена доказаха със свидетели, чрез разпит на свидетели, които не са били и тогава живи, а от свои родители са чували, че са давали средства, пари, материали за построяване на такова училище. В този период Южна Добруджа е била част от Румъния и липсваха доказателства, че румънската администрация е позволила на мюсюлманската община да строи сграда върху този терен”, обясни Георги Ковачев, Георги Ковачев - старши експерт в отдел „Правно обслужване” в община Добрич.

От кметството казват още, че училището е строено през 1960 г. със средства на тогавашния Градски народен съвет.

Ако съдът уважи иска на Главното мюфтийство, ще страдат най-вече децата, казва директорът на училището. „От общ брой 450 ученика, тук се обучават към 280 деца. Тук са и трайно настанени децата от подготвителна детска група, както и класовете, които са на целодневна организация на обучение - 1 и 2 клас. Базата е оптимално ангажирана с учебен процес в двете смени”, подчерта директорът на ОУ „ Христо Смирненски" Иванка Димитрова.

В Карлово започва подписка за запазване на Куршум джамия

В община Карлово започва подписка за запазване на Куршум джамия като общински собственост. Това обяви кметът на общината Емил Кабаивано...

Главният секретар на мюфтийството Ахмед Ахмедов каза, че ако искът им бъде удовлетворен от съда, няма опасност децата да бъдат изведени от училището. В диалог с местната власт ще искат да им бъде предоставен равностоен имот.

Вероизповеданието води 25 имотни дела в цялата страна. По-рано тази седмица подобен казус предизвика протест в Карлово.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com