Мутафчийски: Ние сме царе на изключенията - по седем-осем души се движат на тумби

16966
Мутафчийски: Ние сме царе на изключенията - по седем-осем души се движат на тумби
Снимка: БГНЕС

Във връзка с празниците, които са едни от най-светлите за нас, смятам, че би трябвало да се предложат още по-строги мерки. Това каза председателят на Националния оперативен щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски в „Панорама“ по БНТ.

"Ние сме царе на изключенията до такава степен, че правилата стават изключения. Но с напредване на времето и особено във връзка с празниците, които са едни от най-светлите празници за нас, смятам, че би трябвало да се предложат още по-строги мерки. Най-малкото трябва да се въведе задължително носене на маски и по-строг контрол върху събирането на хора. В момента дори и сега да излезем на улицата се виждат седем – осем човека се движат на тумби, което не е позволено и при сегашните правила. Толкова много хора спазваха тези правила. Всъщност това е най-обидното в случая. Това са млади хора, които са с добри професии, с добро отношение към света, с хъс към живота, спазваха тези правила. Една малка част в момента нарушава правилата и ще изкриви целия успех. Ние сме длъжни точно, заради тези хора, които спазваха фанатично правилата да бъдем стриктни", подчерта той.

Роди се бебето, което получи разрешение от ген. Мутафчийски "да излезе"

Преди няколко дни брeмeннa бългaркa, кoятo живee във Вeликoбритaния, cпoдeли шeгaджийcкo пиcмo дo прeдceдaтeля нa Нaциoнaлния oпeрaтивe...

"Тестовете със сигурност няма да решат проблема. Това е нова болест и тя доказва с всеки изминат ден, че не може да се мери с аршините на старите епидемии. Когато се изгражда стадния имунитет, когато повечето хора са го срещали и се оформи едно здраво ядро и може да се продължи живота и след епидемията. Да, обаче в този вирус има много неясноти. Все повече валят научни съобщения за резаразяване на хора, които уж са изградили такъв имунитет. Такива, които се предвиждаше преди това, че ще им бъде даден свободен пътен лист да работят, да се движат свободно, изградили имунитет", обясни ген. Мутафчийски.

"Всъщност в Корея и Китай има все повече има съобщения за такива разразявания. Тоест връщаме се в изходната позиция, която канцлерът Меркел, разбира се, посъветвана от Робърт Кох казваше, че трябва да удържим на епидемията дотогава, докато намерим лекарство или ваксина и това не се е променило.

Все още не е ясно как ще се държи този вирус при по-топло и сухо време, защото ние вече имаме примери за топло и влажно време, че не му влияе съществено", каза още той.

"С PSR тестовете трябва да се намерят болните хора на първа линия, да се отделят, да се изолират, най-близките им контактни лица и медицинския персонал , който е работил с тях. След като се натрупат достатъчно време от развитието на епидемията, тогава би трябвало да правим тези антителни тестове, които да се види какъв имунитет има в популацията. Ние не сме достигнали до това ниво.

Ген. Мутафчийски вече и върху нокти (СНИМКА)

Началникът на оперативния щаб за справяне с коронавируса ген. Мутафчийски е любимец в социалните мрежи и всеки ден се появяват нови з...

Има голяма надежда. Ние показахме на света, че може да се справи една малка държава, която има определен ресурс, защото това също е много характерно за България", изрази позиция още председателят на Националния оперативен щаб.

Какво още каза генералът вижте ТУК.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Спецов с коментар след случая със заплашения служител на НАП

Почина режисьорката Мариана Евстатиева-Биолчева

Звуците от Антарктида оживяват в интерактивна фотоизложба на Моста на влюбените на НДК

Сдружение обвинява АПИ и МРРБ в лобизъм заради пътната маркировка у нас

Миньори и енергетици на автопротест в София

Митрополит Антоний: Трябва ни деен патриарх, защото обществото има нужда от светлина и опора

С над 200 км/ч: Шофьор се заби в багер на Околовръстното в София (СНИМКИ)

Експерт се надява новите влакове на БДЖ да са от това хилядолетие

Областният управител на София обясни каква ще е съдбата на Паметника на Съветската армия

70% от хората искат нова пенсионна реформа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com