МВР арестува двама разследващи журналисти

17238
МВР арестува двама разследващи журналисти
Снимка: Биволъ

Двама журналисти - Димитър Стоянов от сайта "Биволъ" и румънският му колега Атила Биро са арестувани по време на разследване. Случаят не е оповестен от МВР, а информацията е разпространена от Асоциацията на на европейските журналисти (АЕЖ).

"Получихме многобройни сигнали от България и Румъния, че журналистът Димитър Стоянов от "Биволъ" и румънският му колега Атила Биро от RISE Project са задържани от полицията в Радомир, докато правят разследване. Опитахме се да получим повече информация по случая, но дежурният в Областна дирекция на полицията в Перник ни затваря телефона. Обърнахме се към централата на Министерството на вътрешните работи в София, откъдето се опитаха да съдействат, но ни казаха, че дежурният в ОДП Перник е затворил телефона и на тях с аргумента, че "не е говорител, за да дава изявления".", написаха от АЕЖ в страницата си във Facebook.

На първа инстанция във Франция: Министър на Орешарски е източил хиляди евро

Окръжният съд в Париж е оправдал журналистите и продуцентите от френската телевизия М6 и главния редактор на "Биволъ" Атанас Чобанов по...

Посолството на Румъния в София е уведомено за случая.

Според "Биволъ" двамата са били задържани от полицаи от Полицейско управление - Радомир по време на журналистически репортаж: "Колегите ни са отведени в ОДП Перник, защото се опитаха да заснемат как на дупка в полето край с.Егълница, община Ковачевци, се изгарят документи, свързани с разследването ни за аферата #ДжиПиГейт. От РПУ Радомир, РПУ Перник и ОДП Перник отказват да ни съдействат, за да се свържем с тях."

В началото на седмицата "Биволъ" публикуваха първата част от разследване за корупция при разпределянето на европейски средства, в което са замесени дружества, свързани със строителната компания "Джи Пи Груп". В разследването се появява името на Мая Христова - същата бизнесдама, чието име се появи и при сделката за ЧЕЗ, с връзки и към премиера Бойко Борисов. Всичко това обаче беше засекретено от парламента.

"Биволъ" сезира СЕМ - сайтът за разследваща журналистика счита, че има цензура в БНР

Сайтът за разследваща журналистика "Биволъ" подаде официално оплакване срещу БНР в Съвета за електронни медии (СЕМ). Причината - "скрив...

По непотвърдена информация двамата са били освободени след намесата на румънски дипломат. "Колегите ни Димитър Стоянов и Атила Биро се прибраха благополучно, след като прекараха нощта с белезници насред полето, без телефони до 4 сутринта. Родната полиция ги натръшка защото си вършеха работата и опитваха да спасят от унищожаване документи по разследването #ДжиПиГейт, за което българските медии мълчат упорито трети ден" написаха в петък сутринта на страницата си във Facebook от "Биволъ".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com