МВР отчете 30% повече жертви на пътя спрямо 2021 година

1964
МВР отчете 30% повече жертви на пътя спрямо 2021 година
Снимка: БГНЕС

Констатираме завишаване броя на тежките катастрофи, смъртните случаи и ранените при инциденти на пътя. Това каза министърът на вътрешните работи Бойко Рашков на пресконференция след публично обсъждане на проекта за промени в Закона за движение по пътищата, подготвен от ведомството.

Той отчете значителен ръст от 30% на жертвите на пътя през първото тримесечие на 2022 г. в сравнение с 2021 година.

Димитър Илиев: Най-много пътни инциденти стават от човешки грешки

Най-много пътни инциденти стават от човешки грешки. Това заяви популярният български автомобилен състезател Димитър Илиев, съветник на ...

По думите на Рашков повечето от становищата са били в подкрепа на проекта, като е имало и допълнително изложени идеи. "Общо, законопроектът е концентриран към това да променим в положителна посока, като деформализираме, дейността по връчване на съответните документи, които съставя МВР, когато констатира нарушения на правилата за движение. Изостанали сме от дигитализирането на дейността в МВР изобщо, не само в тази посока, посочи министър Рашков. 

Той обясни, че стремежът на законопроекта е да се санкционират и изведат от пътното движение само онези водачи, които по най-груб начин нарушават правилата и които представляват реална опасност за останалите участници в движението. Трябва да бъдем малко по-строги към тези, които нарушават правилата за движение, каза Рашков, като уточни, че това важи особено за тези водачи, които системно ги нарушават.

В законопроекта се предвижда повишаване на размера на глобите за част от нарушенията на правилата за движение по пътищата. Както и да бъдат фиксирани наказанията, да не може да се избира размерът или видът им.

Министърът коментира, че състоянието на пътищата, тяхното качество, пряко влияе върху броя на тежките пътни произшествия. Основните причини за пътни инциденти са неправилни маневри, несъобразена скорост и други. От 1 януари до 4 април 2022 г. броят на тежките инциденти на първокласни пътища са 105, загиналите са четирима, а ранените 39. По второкласните пътища 108 са тежките катастрофи, загиналите са 20, а ранените 175. По думите на министъра тези бройки са няколко пъти по-големи сравнение със статистиката за автомагистралите.

19-годишен с автомобил за 200 000 едва не уби невинни хора пред столичен мол (СНИМКИ)

За ужасен пътен инцидент с две потрошени коли, но за щастие без жертви, съобщи един от участниците в него Сергей Билярски във Facebook....

Началникът на отдел "Пътна полиция" Калоян Драганов заяви, че се обсъжда и се водят разговори за въвеждане на видеорегистратори на превозните средства. Той добави, че проблемът ще е доказателствената им стойност в съда, но се мислят варианти. 

Във връзка със заложеното в законопроекта намаляване на максималната скорост по автомагистралите от 140 км/ч на 130 км/ч, в дебатите днес е имало мнения против тази промяна, но също така е било изяснено, че според данни на европейски институции намаляването на скоростта дори с един километър води до намаляване на пътния травматизъм. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Вандал опита да нахлуе в Президенството, докато Радев разговаря с възможните служебни премиери (СНИМКИ)

Поколението Z склонни да рискуват: Защо напускат работа

Агенция „Митници София” с нов шеф

Съдът върна на работа бивш директор в МВР, уволнен от Рашков

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com