МВР подхваща акция "Ваканция!"

24316
МВР подхваща акция "Ваканция!"
Снимка: БГНЕС

Започва полицейската акция "Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!", съобщиха от пресцентъра на МВР. Предвижда се в дните на планирани ученически празненства за края на учебната година (13-15 юни и 30 юни) да се проведат специализирани операции. Засилено полицейското присъствие и контрол на пътното движение в районите на учебните заведения ще има в дните на официално закриване на учебната година. Ще се акцентира върху спазването на ограниченията на скоростта в районите на учебните заведения; предимството на пешеходците; управление на двуколесни МПС от неправоспособни малолетни и непълнолетни; използването на защитни каски, обезопасителни колани и обезопасителни системи за превозване на деца; управление на пътни превозни средства (велосипеди) по тротоари или пешеходни пътеки.

На Международния ден на детето, ще се засили контролът по спазване на скоростните режими в населените места, като на оживени кръстовища в пиковите часове служителите на пътна полиция ще осигуряват безопасно преминаване през пешеходните пътеки.

ГЕРБ ще отмени новия Закон за МВР, когато се върне на власт

Едно от първите неща, които ГЕРБ ще направи, когато отново се върне на власт, е да отмени Закона за МВР, приет от мнозинството в 42-то ...

В рамките на акцията "Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!" са планирани и заключителни 15-минутни беседи, както и други подходящи формати по пътна безопасност с ученици от 5 – 11 клас. Ще се търси и възможност полицейските служители да вземат кратко участие в организирани от училищата родителски срещи с кратък анонс за пътната безопасност на децата през предстоящата лятна ваканция. В изнасянето на беседите ще бъдат включени и инспектори от детските педагогически стаи.

По време на беседите в 5–6 клас ще се акцентира върху правилата за безопасно поведение на детски площадки и игрища в близост до оживени улици; използването на пешеходни пътеки и други съоръжения за пресичане на натоварени кръстовища; придвижване в участъци, където няма или не може да се използват тротоарни площи; управление на велосипеди и други детски приспособления за возене или пързаляне – скейтбордове, ролери и други; правилно поведение при пътуване в автомобил на родители, близки или познати и др.

В беседите за 7–8 клас ще се обърне внимание на безопасното поведение на улицата в района на дома или мястото за игра, както и на придвижването по пътищата извън населените места; управлението на велосипед, каруца или други пътни превозни средства, използвани в селскостопанските райони; неправомерното управление на мотопеди и скутери; ползването на обезопасителни колани в автомобили или на защитни каски като пътници на мотопеди или мотоциклети.

При изнасяне на беседи за възрастовата група от 9 – 11 клас ще се акцентира на правилното поведение като пешеходци на пътя, като пътници в автомобилите на родители, близки или познати, като водачи на пътни превозни средства. Задължително ще се разясняват административната и наказателна отговорност при управление на моторни превозни средства от непълнолетни. В подходящ формат ще бъде представен филмът „Млада Европа“, предназначен за образователни цели в рамките на проекта "ICARUS".

Властта си разчисти пътя за обсебване на МВР

Всички текстове на новия Закон за МВР вече са приети на второ четене. Това стана след като парламентът най-накрая успя да приеми и закл...

На полицейските структури по места е разпоредено да се осъществи координация и взаимодействие с училищните ръководства, регионалните структури на инспекторатите по образованието и Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация”. Целта е получаване на навременна информация за организирани екскурзии до края на учебната година и през летните месеци. На базата на това ще се извършват инструктажи на водачите, проверки за употреба на алкохол и/или наркотични вещества, както и на техническата изправност на автобусите, с които ще се провеждат екскурзиите. При установяване на нарушения незабавно ще се предприемат съответните мерки според изискванията на закона.

Предвижда се и завишаване на контрола по отношение на неправомерното управление на мотопеди от неправоспособни водачи, в това число малолетни и непълнолетни, в малките населени места, както и в курортните комплекси.

Като превантивна мярка , при връчване на свидетелства за управление на нови водачи, задължително ще се включва и темата за ефекта от ползването на обезопасителните колани и системи за превозване на деца, на защитните каски, както и за налаганите санкции за нарушения на водачите и пътниците.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com