МВР: Строгите наказания намаляват жертвите по пътищата

2767
МВР: Строгите наказания намаляват жертвите по пътищата
Снимка: БГНЕС

От началото на 2017 година до 9 февруари при катастрофи са загинали 32 души, а ранени са 485. Тежките транспортни произшествие са 415. За същия период миналата година – цифрите са по-високи. Тогава тежките катастрофи са със 126 повече, загиналите с 12, а ранените със 160.

За драстичното намаляване на цифрите вероятно са причина и тежките снеговалежи, лошите условия. Но бих казал, че всъщност голямата причина са новите, по-тежки наказания. Това обяви главният секретар на МВР Георги Костов по време на дискусия „За 100 живота повече”.

Ще намаляваме катастрофите с прави пътища, без завои

Нов метод как да бъдат намалени катастрофите и жертвите по пътищата в България ще бъде прилаган скоро. Става въпрос за начина на изграж...

Промените, които бяха въведени от края на миналата година, предвиждат забрана за внезапни маневри, забрана за движение в насрещното движение на магистралата, забрана за автогонки. Бяха увеличени санкциите и за каране с превишена скорост от над 30 км в час спрямо позволеното. Сред новите наказания са спиране от движение и прекратяване на регистрация на МПС - например в случай, в който шофьорът на колата е карал с над 0,5 промила алкохол в кръвта, бил е дрогиран или отказва да му се направи проверка с дрегер.

Има заловени 500 пияни, дрогирани и каращи без книжки шофьори. Това е една много фрапантна цифра, добави шефът на полицията Христо Терзийски.

На дискусията присъства и заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройство - Виолета Комитова. Тя коментира и случая с тунел "Ечемишка", както и доклада за състоянието на тунелите у нас. Отговорността е размита между пътна полиция, пътна инфраструктура, не се знае кой е отговорен и виновен, заяви Комитова.

Тя добави, че докладът е приключен и са идентифицирани критичните обекти, но няма все още готова оценка на риска. Тя се изготвя в момента.

МВР определи най-опасните пътища в страната

МВР определи деветте най-опасни пътища в страната. Целта е анализ на причините и набелязване на мерки за намаляване на тежките пътни и...

Ще бъдат предприети мерки. Министерството на регионалното развитие и благоустройството има намерение да направи хеобходимото. Това е заварено положение. Всички карат прекрасни, нови автомобили, магистралите са лъскави, но зад волана стоят едни примитични същества. Затова нищо не може да спре войната по пътя. Това трябва да се възпитава от най-ранна детска възраст, отбеляза Комитова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

За поредна година Кока-Кола ХБК България стартира своята лятна стажантска програма

Над 100 младежи изследват бъдещето на природата във финалния семестър на Panda Labs нa WWF и Kaufland

Светлозар Желев: Нерде Ямбол, нерде Стамбул (ВИДЕО)

Времето утре - 30 април 2024 г.

Ръководството на АПИ с ново попълнение

Ето кога трябва да е готов Терминал 3 на Летище София

Сериозен ръст на пътуванията на българите в чужбина през март

Проверяваме онлайн къде гласуваме на 9 юни

Магистрати, полицаи, адвокати: Преди 2 години ГДБОП е дала в прокуратурата имена от групата на Нотариуса

Вход свободен в Националния военноисторически музей по случай 6 май

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com