МВР: Успешно приключи третата мисия по Шенген

2175
МВР: Успешно приключи третата мисия по Шенген
Снимка: iStock

С положителен резултат приключи третата мисия по Шенген. Новината съобщиха от МВР след края на мисията, в която участваха 13 експерти от държави – членки на ЕС, сред тях – Германия, Нидерландия, Австрия, Испания и др., четирима експерти от ЕК, както и наблюдатели от Фронтекс, Европол и ФРА (Агенцията на ЕС за основните права).

Подробности за мисията

Целта на мисията е да бъде предоставена актуална допълнителна информация относно прилагането на Шенгенското законодателство от България. Областите, обхванати от мисията са управление на външните граници, полицейско сътрудничество и връщане, спазване на основните права и информационни системи, подпомагащи прилагането на Шенгенското законодателство. ОЩЕ: Борисов намекна, че сме близо до влизане в Шенген (ВИДЕО)

Справяме ли се?

Според доклада на експертите, България продължава да прилага изцяло Шенгенското законодателство и да показва висока степен на ангажираност в осигуряването на ефективен отговор на миграционния натиск и свързаните с него предизвикателства.

Повишените усилия както по външните граници на ЕС, така и на българска територия, наред със засиленото сътрудничество с Турция и Сърбия, допринесоха за намаляване на засиления миграционен натиск по маршрута през Западните Балкани с почти 25% през 2023 г. в сравнение със същия период на предходната година. България активно предотвратява вторичните движения със засилени полицейски мерки и обмен на информация – отбелязват участниците в мисията. ОЩЕ: "В Шенген е хубаво, но не сте тук": ЕК за българската идея за камионите по границите

В контекста на развиващите се геополитически промени и свързаните заплахи през изминалата година България укрепи управлението на външните граници, като подобри националния си капацитет. Увеличаването на броя на граничните полицаи и на разположените служители от постоянния корпус на Фронтекс, както и на оборудването на българо-турската граница, допринесе за справянето с миграционните предизвикателства и трансграничната престъпност.

В съответствие с приоритетите на ЕС, България засили усилията си в борбата с каналджийството чрез подобряване на правната и оперативна рамка. Инициира създаването на Оперативна работна група към Европол, която започна работа през септември 2023 г. За първи път в България Фронтекс организира мобилни екипи за оперативна подкрепа в борбата с трансграничната престъпност като част от продължаващите съвместни операции.

България продължава да е надежден партньор за трансгранично сътрудничество и поддържа активно взаимодействие в региона с други държави членки и ключови трети страни, включително Турция, Сърбия и Република Северна Македония. ОЩЕ: Еврокомисар ни увери в подкрепа за Шенген и еврозоната

 Предприема всички необходими мерки, за да гарантира навременно и надеждно споделяне на информация, включително чрез въвеждането на нови и прилагането на съществуващи функционалности на Шенгенската информационна система.

Продължава прилагането на мерките в области, където има повишен корупционен риск.

Какво е заключението на екипа?

В заключение - екипът счита, че България продължава да отговаря на условията, необходими за прилагането в цялост на всички разпоредби от Шенгенското законодателство.

Докладът ще бъде представен на предстоящото на 5 декември заседание на Съвета „Правосъдие и вътрешни работи“, на което ще участва министър Калин Стоянов. ОЩЕ: България влиза в еврозоната скоро: S&P Global Ratings го счита за все по-вероятно

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Месечна прогноза за времето за май 2024 г. (КАРТА)

Богатият асортимент на МЕТРО България достига до домакинствата в Пловдив в партньорство с Kolichka.bg

Имени дни през май 2024 г.

Плачевна тоалетна в посолството ни в Лондон: Няма пари за достойно лице на България в чужбина

Берачи и търговци на гъби протестират пред НС: Против отпадането на алтернативния данък (СНИМКИ)

Простреляното в главата дете от Враца е изведено от реанимацията на "Пирогов"

На всеки пети спасителен пост на плажа се изисква линейка и мед. лице: Възможно ли е, казват хора от бранша

Последен ден за подаване на данъчните декларации

Експерт: Пазаруването на козунаци онлайн крие рискове

Магазини BILLA ще посрещат клиенти и по време на Великденските празници

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com