"В Шенген е хубаво, но не сте тук": ЕК за българската идея за камионите по границите

5184
"В Шенген е хубаво, но не сте тук": ЕК за българската идея за камионите по границите
Снимка: Пресцентър на ГЕРБ

Европейската комисия не хареса идеята на евродепутата от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков за въвеждане на стандарт от 1 минута за обработка на камиони от Европа по границите на континента. Само че председателстващият Комисията по петициите в ЕП Долорс Монтсерат (ЕНП, Испания) обяви, че петицията остава отворена.

"Настояваме за писмен отговор от ЕК. Изпращаме за сведение петицията към парламентарната комисия по транспорта с искане за становище", заяви тя.

Целта на Андрей Новаков е петицията, подписана от над 44 хиляди души, да влезе в дневния ред в пленарна зала на Европейския парламент с дебат и гласуване на резолюция. Тази възможност сега е на масата.

Още: "В Италия мигранти излизат от морето с лодки - няма проблем, България е под натиск - ох, мале!"

Шофьорите на камиони страдат - аргументите

Идеята на Новаков е свързана само с превозни средства от Европа, като целта е два или три пъти намаляване на времето, за което те пресичат ГКПП-тата на континента. Според него проблемът не е само български и е възможно проверка, премината на ГКПП "Капитан Андреево" на влизане от Турция в България например да не се повтаря при минаване от България в Румъния, а процесът там да се случи много по-бързо - за 60 секунди.

Димитър Димитров – изпълнителен директор на една от най-големите НПО в сектор "транспорт" в България, заяви пред евродепутатите в Комисията по петиции, че активно подкрепя инициативата. "Първо, преките загуби на транспортните фирми са 10 евро на час престой на границата. Непреките са неоценими. Второ, има липса на кадри, необходими са повече средства, увеличават се вредните емисии, когато камионите чакат, липсват елементарни хигиенни условия за водачите. Тази мярка не е само за държавите, които са членки на блока, но не са в Шенген – колко гранични пункта бяха въведени в сърцето на Европа? Зелените коридори, въведени от Комисията, дадоха частичен ефект. В момента ситуацията не е много по-различна в Австрия, Германия, Чехия и т.н.", смята той.

По думите му, 60-те секунди са напълно постижими – чрез подобряване на комуникацията между държавите членки.

Още: "Или прилагате двойни стандарти, или лъжете": Евродепутатът Андрей Новаков атакува Австрия за Шенген (ВИДЕО)

Новаков: Българско решение на европейски проблем

"Това е животът на едни човеци в нечовешки условия - на всички шофьори на товарни камиони в Европа. Границите и опашките, които предизвикват, съсипват икономиката и живота на десетки хиляди хора в Европа. Не е вярно, че опашки има само между България и Гърция, България и Румъния – опашки има между Германия и Австрия, в Словения и т.н. Ще има българско решение", обяви Новаков.

Снимка: European Union 2023

"Няма европейски регамент, директива, която да удостоверява да мерим камиони с кантар на границата, да плащаш тол такса и да си купуваш винетка на границата – това създава опашките, липсата на координация. Нищо не ни спира да въведем технологии, които да позволят от дистанция да се върши това, и да не струпваме институции, на които мястото им не е там", аргументира се той.

В момента, по думите му, изчакването на камионите е средно по 3 минути. "Аз и още 44 хиляди души се подписахме под това да се сложи край на това чакане. Вярвам, че граничните пунктове могат да допускат много по-бързо. Ще се преборим за този европейски норматив, няма да съсипваме повече пътищата и въздуха в населените места, където се създават и условия за ПТП-та", добави Новаков.

Еврокомисията: Проблемът е само извън Шенген

От Европейската комисия свързаха целия проблем с Шенген. "Вносителят говори за граничен контрол и за опашки. Комисията извършва наблюдение от Ковид насам, и то системно, на времето, което е необходимо за пресичането на вътрешна граница на ЕС. Ние отчитаме факта, че има затруднения пред шофьорите на камиони, че тяхната работа е трудна. Това е много тежък труд и както бе казано, по време на Ковид тези хора осигуряваха много ключова услуга в обществото. Времето по границата зависи от факта дали говорим за Шенген, или не. Може да има някои видове контрол, включително и вътре в Шенген. Но в крайна сметка говорим нещо, което е по изключение – в Шенген няма проблеми", обяви говорител на ЕК.

Нидерландия и Австрия продължават да не ни пускат в Шенгенското пространство. Виена има възражения и към Румъния.

"Вносителят иска норматив за 60 секунди обработка. Проучването на това обаче няма да даде никакъв резултат – само ще констатира системен проблем извън Шенген. Ясно е, че няма как да стане за 60 секунди. При митнически контрол, при контрол за целите на миграцията времето ще надвишава 60 секунди. Такъв норматив никога няма да бъде приет от държавите членки. Във възможно най-кратки срокове Съветът трябва да приеме предложението на Комисията за присъединяването на България и Румъния в Шенген", добави все пак говорителят.

Асим Адемов от ЕНП, Ангел Джамбазки и Андрей Слабаков от Европейските консерватори и реформисти, както и Влад Георге от "Обнови Европа" (Румъния), подкрепиха Андрей Новаков.

"Колеги от ЕК, техническите подробности са ваша работа – оправяйте се. Тази работа ви се възлага. Затова - не обяснявайте на колегата Новаков, че няма нещо да стане, а кажете как може да стане", заяви Джамбазки.

От „Обнови Европа“ поискаха гласуване на резолюция. Германският евродепутат Петер Йаар от ЕНП - също.

"Много хубаво е в Шенген, много е лошо извън него. Ами хубаво, ние затова сме тук. Докато не влезем в Шенген, ще се борим за това. От сградата на ЕК светът изглежда по един начин, от кабината на камиона – по друг", завърши Андрей Новаков.

Още: По идея на български евродепутат: Европа ще следи приоритетно големите транспортни проекти

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Шолц: Крайно време е Черна гора да стане член на ЕС

Законът по руски образец мина на комисия в грузинския парламент, в ход са нови протести в Тбилиси (ВИДЕО)

Ранени и загинали при руска ракетна срещу Одеса (ВИДЕО)

Бивш германски войник призна, че е шпионирал за Русия

Зеленски: Ще получим ракети за Patriot без забавяне (ВИДЕО)

Русия строи ново военно летище в Белгородска област: Съвсем удобно за украински удари (СНИМКИ)

Дейвид Камерън: Предлага се 40-дневно прекратяване на огъня

Столтенберг: Все още не е прекалено късно Украйна да спечели войната (ВИДЕО и СНИМКИ)

"Газ като наркотици": Как Молдова може за една нощ да свали Путиновия режим в Приднестровието

Часов Яр ще стане изходен пункт за руската офанзива срещу Константиновка: Украински военен

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа