МЗХ предприема нови мерки за защита на пчелините

855
МЗХ предприема нови мерки за защита на пчелините
Снимка: Getty Images/Guliver

В отговор на въпрос от народния представител от ВМРО Красимир Богданов, относно проблемите на българските пчелари, Министърът на земеделието и храните Десислава Танева даде следните отговори:

МЗХ изработи Наредба за мерките за опазване на пчелите и пчелните семейства от отравяне и начините за провеждане на растителнозащитни, дезинфекционни и дезинсекционни дейности. Предстои тя да бъде обнародвана в Държавен вестник, с която ще се измени сега действащата Наредба № 15.

В Наредбата се акцентира върху процедурата по оповестяването на пчеларите от извършителите на растителнозащитни, дезинфекционни и дезинсекционни дейности с наземна или авиационна техника. Същите с е задължават в срок до 3 дни преди датата за третиране да уведомят лично с SMS и/или по електронната поща собствениците на пчелини за датата и часа в който ще се извърши пръскането. С уведомително писмо се информира и кмета на населеното място, където се извършва третирането, както и кметовете на населени места, чиито землища граничат с третираните площи. От своя страна, кметовете също се задължават, в деня на получаване на уведомителното писмо, да оповестят за предстоящите пръскания чрез местните средства за масово осведомяване и чрез поставянето на обява на видно място в съответното селище.

Много е важно пчеларите да бъдат уведомявани при третирането на земеделските площи с препарати

Много е важно пчеларите да бъдат уведомявани при третирането на земеделските площи с препарати. Това каза пред Радио „Фокус&rdquo...

Пчеларите са задължени да предприемат мерки за опазване на пчелните семейства при обявяване на предстоящите пръскания. При установяване на масов мор, незабавно уведомяват ветеринарния лекар обслужващ пчелина, кмета на населеното място и подава жалба в Областна дирекция „Земеделие“. С тези промени се цели да се защитят правата на пчеларите, нарушителите да понесат съответната наказателна отговорност.

По отношение на контрола по използване на средства за растителна защита, със заповед на директора на БАБХ е създадена работна група и започват внезапни проверки на земеделски стопани при обеззаразяване на семената. За периода януари-март са извършени 430 инспекции на обекти за съхранение и търговия с препарати за растителна защита, на граничните контролно-пропускателни пунктове и 1047 инспекции на земеделски производители. Към установените нарушители са предприети наказателни действия.

По отношение на вноса на мед и пчелни продукти от страни извън ЕС е установено, че в България, основни вносители са Китай и Украйна. Главната причина за това е изключително ниската цена на меда от тези две страни. В защита на българското пчеларство, на заседание на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство, нашата страна, заедно с Унгария, Чехия, Полша и Словения, защитават позицията, че медът трябва да бъде чист и естествен продукт, без добавени субстанции. Тези страни се изказват за по-големи гаранции за качеството, допълнителни изисквания към етикетирането и информация за произхода на меда и пчелните продукти. В момента Европейската комисия извършва анализ на ефективността на методите за проверка на пчелния мед, доклада от която ще се обявят в средата на 2016г. В зависимост от резултатите, Комисията ща предприеме последващи действия.

„Остава, всички тези декларирани намерения да бъдат изпълнени на практика. Естествено, че в съвременния свят, конкуренцията в търговията с определени продукти е свободна, но и държавата трябва да защити правата на своите производители“, коментира отговора Богданов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com