НА ЖИВО от протеста: Нов опит за щурм на парламента (ВИДЕО)

20061
НА ЖИВО от протеста: Нов опит за щурм на парламента (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС

Нов опит за щурм на парламента. Част от протестиращите срещу зелените сертификати се опитват да преминат през загражденията откъм страничния вход на Народното събрание.

Плътен кордон от полицаи опитва да ги спре, съобщи репортер на Actualno.com  от мястото на протеста на партия "Възраждане".

Част от металните заграждения бяха премахнати.

Служител на реда е бил ударен от протестиращите и в момента му се оказва първа помощ. Той беше откаран с линейка. Четирима са общо пострадалите полицаи на протеста, съобщи МВР. Преди началото му е задържан мъж, който носил в себе си газово оръжие.

Протестиращите са се разделили на няколко групи и атакуват сградата на парламента от няколко места.

След поредния неуспешен опит да влязат в парламента протестиращите се насочиха към Министерството на здравеопазването. 

Междувременно премиерът Кирил Петков обяви на живо включва пред Нова телевизия, че е готов да се срещне с представители на протестиращите още в петък. Петков уточни, че ако не е трябвало да се карантинира, е щял да бъде на площада и да се срещне с хората там. По думите му правителството готви нов план, с който да преодолее новата вълна на Covid-19.

Пред камерата на Actualno.com протестиращ заяви, че недоволството е срещу "фашистките мерки". "Смятаме, че зелените сертификати са дискриминационни, разделят обществото и водят до безработица и фалит на фирми", заяви участник в демонстрацията. И допълни, че се нагнетява напрежение в обществото, а няма никакво значение дали човек е със сертификат или не. 

При първия опит за щурм на парламента протестиращите бяха призовани от оратор да тръгнат навътре, да влязат и да поискат отговори. Чуват се викове "Искаме премахване на всички мерки", "Няма да търпим".

По-рано служтели на НСО барикадираха централния вход на Народното събрание с маси и столове, за да предотвратят опит на депутати от "Възраждане" да пуснат протестиращи в сградата.

"Депутати от "Възраждане" опитаха да отворят вратите на парламента, за да могат протестиращи срещу зеления сертификат да влязат. Това заяви народният представител от "Демократична България" Ивайло Мирчев в ексклузивно интервю за Actualno.com. По думите на Мирчев, от НСО са направили импровизирана барикада от вътрешната страна на централния вход на парламента, защото е имало реална опасност протестиращи да влязат – такава е била преценката на охранителите. Мирчев уточни, че що се отнася до депутатите, опитали да отворят вратите на протестиращите, става въпрос за дамската част от парламентарната група на "Възраждане".

На протеста се появи и ваксинираният депутат от "Възраждане" Николай Дренчев, който излезе от Народното събрание и отиде при протестиращите. Той обаче подмина репортерите с мълчание. Лаконично пред репортер на Actualno.com заяви: "Правя го за свободата".

На огромен екран на площада "се появи" и лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов, който е в карантина, заради заседанието на КСНС от 10 януари, на което се оказа, че председателят на НС Никола Минчев е бил заразен с Covid-19. Костадинов бе категоричен: "Днес вие сте тук на площада да измиете срама на една нация. Свободата не се извоюва чрез писане на статуси във Фейса! Свободата се извоюва на улицата", обърна се той към протестиращите.

Председателят на Народно събрание показа във Фейсбук положителния си ковид тест заради спекулациите, че тестът е нагласен, за да бъде провален протестът на "Възраждане".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

В Пампорово отчетоха минусови температури

"Луковитският тенекеджия": Агресивен щъркел пак атакува коли

Георги Милков: Нетаняху има свои причини да нападне Иран

Тихомир Безлов: От изборите в Австрия зависи дали ще влезем изцяло в Шенген

Прогноза за времето - 19 април 2024 г. (петък)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com