На МВР му трябват батерии, за да работят сирените за ранно предупреждение

4193
На МВР му трябват батерии, за да работят сирените за ранно предупреждение
Снимка: БГНЕС

Липсват батерии за сирените, които съставляват системата за ранно предупреждение, с която държавата подава сигнал в случай на бедствие или авария. Това става ясно от обществена поръчка, обявена от МВР.

Системата се нуждае от спешен ремонт, пише в документация на търга. За него ще се платят над 280 000 лева. Срещу тези пари трябва да се купят акумулаторни батерии за крайните акустични устройства, т.е. за сирените, както и други резервни части. Трябва да се купува и друго оборудване, но то засяга частта, която подава сигнали към властта - т.е. министри, шефове на агенции, областни управители, кметове и т.н. Не е уточнено какво точно следва да бъде закупено, пише в. "Сега".

Тестват сирените в 11 града и около АЕЦ "Козлодуй"

В няколко населени места в страната ще бъдат извършени тестове на сирените за бедствия, съобщиха от МВР. "Министерството на вътрешните...

Пуснатата обществена поръчка не разкрива дали в момента всички компоненти от системата са изправни и работят без проблем. За последно тест на сирените беше направен през март тази година. Тестовете винаги протичат по един и същ начин. Няколко дни по-рано се обявява, че предстои изпитание. При пускането на сирените винаги се излъчва и гласово съобщение. Факт е обаче, че качеството му е толкова лошо, че никой не може да разбере абсолютно нищо, освен предупреждението: "Внимание".

Изграждането на системата за ранно предупреждение започна още по времето на Тройната коалиция. Тогава съществуваше Министерство на извънредните ситуации, което се оглавяваше от Емел Етем, а заместник ѝ беше Делян Пеевски. За системата бяха похарчени десетки милиони без особена яснота за какво отиват. В следващите години харченето продължи. Справка в Агенцията за обществени поръчки сочи, че през 2014 година МВР е похарчило около половин милион лева, за да обучи служителите си как да работят с въпросната система. Парите са по програма "Административен капацитет".

Само преди месец отново с европейски пари МВР е обявило и друга скъпа обществена поръчка. Тя е за над 2.3 млн. лв. Предвижда се "доизграждане" на системата в Стара Загора и Гълъбово. Поръчката е разделена на три етапа - акустично планиране на двата града, т.е. определяне местата, където да се монтират сирените, доставка на оборудване и гаранционна поддръжка за три години.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Времето утре - 11 май 2024 г.

Горските предприятия като взаимоспомагателни каси. Кое дава най-много безлихвени заеми?

Три институции утвърдиха Методиката за съответствието на машините за вота

Обявиха кои български творци ще получат отличието "Златно перо" за 2024 г.

Корабът „Руен“ е във Варна, ще го ремонтират

Увеличението на пенсиите от 1 юли може да е по-малко, ето защо

Реорганизират движението на влакове от гарите София и София-Север

Волгин остана без престижна награда от "Шалом"

Матева опроверга Главчев: Резултати от изборите ще има в срок

Жълт код за силни ветрове в шест области на страната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com