На срещи с АИКБ и КТ "Подкрепа": Социалният министър обсъди проблемите в пенсионната система и трудовата заетост

1168
На срещи с АИКБ и КТ "Подкрепа": Социалният министър обсъди проблемите в пенсионната система и трудовата заетост
Снимка: МТСП

Политиките за стимулиране на трудовата заетост и таргетирано социално подпомагане –  насочено към най-нуждаещите се, бяха сред основните теми на срещата между ръководствата на Министерството на труда и социалната политика и на Асоциацията на индустриалния капитал в България. Обсъдени бяха и въпроси, свързани с борбата със сивия сектор, предстоящото транспониране на европейски директиви и развитието на социалния диалог.

Акцент в разговора беше и механизмът за определянето на минимална работна заплата съобразно европейските регламенти. „Имаме готовност да възобновим дейността на създадената работната група по тази тема и да инициираме предложения за промени“, подчерта министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова. Двата екипа обсъдиха още възможности за предотвратяването на злоупотребата с болнични, както  и активното включване в заетост на хората с увреждания.

Социалният министър каза ще се премахне ли таванът на пенсиите

Има най-различни предложения за и против падането на тавана на пенсиите, но в министерството все още няма окончателно решение. Това зая...

Дискусията беше част от срещите на екипа на министър Шалапатова със социалните партньори. В нея участваха заместник-министрите Гинка Машова, Николай Найденов, Мая Василева и Десислава Стоянова.

Проблемите в пенсионната система у нас се очертават като обща тема на МТСП и всички социални партньори. „Предстоящият анализ на състоянието на пенсионната система, залегнал в управленската програма, е сред основните приоритети на Министерството на труда и социалната политики. Имаме силна подкрепа от Европейската комисия за оказването на техническа помощ при изготвянето на анализа. Резултатите от него трябва да са готови до средата на 2024 г. Целта е да създадем екип с участието на социалните партньори и международни експерти с опит с дизайна на пенсионни модели, за да могат да бъдат решени основните проблеми на тази система“, увери министър Шалапатова.

На срещата бяха обсъдени и възможностите по Националния план за насърчаване на заетостта и Програма „Развитие на човешките ресурси“, които социалните партньори могат да използват за подобряване на качеството на работната сила и за активиране на неактивните лица.

Министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова се срещна и с президента на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов. Пред него тя потвърди поетия ангажимент да бъде направен цялостен анализ на пенсионната система в България, за да се установят диспропорциите в нея и да се намерят решения за възстановяване на социалната справедливост. Подобряването на адекватността на социалноосигурителната система, част от която е пенсионната, беше сред основните теми на разговорите между ръководствата на Министерството на труда и социалната политика (МТСП) и синдикалната организация.

„Амбициите на нашия екип са до края на годината да има интензивен диалог със социалните партньори по всички теми, свързани с труда и социалната политика. Целта е да се подготвят дългосрочни стратегически решения в тези сфери“, заяви министър Шалапатова на срещата. В нея участваха и заместник-министрите Гинка Машова, Николай Найденов, Мая Василева и Десислава Стоянова.

Министър Шалапатова: Повишаването на качеството на живот на децата, младежите и възрастните ще е основна цел в работата ми

„Основна цел в работата ми ще бъде повишаването на качеството на живот на децата, младежите и възрастните и постигането на удовле...

Разговорът беше част от поредицата срещи с всички националнопредставителни организации на работниците и служителите и на работодателите. След тях ще се начертаят сферите за общи действия.

Министър Шалапатова подчерта, че разчита на анализи и експертиза от страна на социалните партньори по отношение на подобряване на качеството на живота на възрастните хора. От своя страна президентът на „КТ Подкрепа“ Димитър Манолов изтъкна, че все по-малко българи могат да отговорят на условията за пенсиониране в страната и очерта основни проблеми в социалното осигуряване.

Сред темите, които двете страни обсъдиха бяха още пазара на труда, доходната политика с фокус върху механизмите за определяне на минималната работна заплата и сумираното отчитане на работното време. Според синдиката е необходим анализ на ефективността на трудовите договори за краткотрайна сезонна селскостопанска работа, т. нар. еднодневни трудови договори. Оттам отбелязаха, че според тях те не решават проблема с липсата на работна ръка в сектора на селското стопанство.

По време на разговора бяха обсъдени трудовото законодателство и Закона за държавния служител, колективното трудово договаряне и разширяване на функциите на Главна инспекция по труда.

Екипът на МТСП увери ръководството на КТ „Подкрепа“, че ще разчита на експертизата и опита на социалните партньори по приоритетния за министерството анализ на пенсионната реформа и социалното осигуряване.

Голяма промяна при социалните помощи: Вече няма да са обвързани с минималния доход

От 1 юни размерът на социалните помощи ще се определя в зависимост от линията на бедност в страната и няма да бъде обвързан с гарантира...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Вход свободен в Националния военноисторически музей по случай 6 май

Промените в Закона за хазарта: Защо сега и кой всъщност печели?

Обучителният център на BILLA в София отваря врати за посетители

Съдилищата не искат да гледат дела срещу кадруването в държавните фирми

Укрепват подпорната стената, която рухна на АМ "Струма" (СНИМКИ)

Теглят номерата на машините за удостоверяване на вота 2 в 1

Прогноза за времето - 29 април 2024 г. (понеделник)

Най-важните новини за деня: 28 април 2024 г.

Седмична прогноза за времето за 29 април - 5 май 2024 г. (ГРАФИКА)

Добри новини за храните на борсите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com