"Национализация на ЕРП-тата", ревнаха протестиращите. "Не", каза Дянков

16162
"Национализация на ЕРП-тата", ревнаха протестиращите. "Не", каза Дянков

Национализация на електроразпределителните дружества – това поискаха в един глас протестиращите за втори ден хора в Пловдив.

Днес, 11 февруари, активни протести имаше още във Варна и в Благоевград. Този път присъствието на хора беше по-малко, но исканията за промяна по отношение на енергийния сектор бяха все така силни.

Преносът на ток до дома ни е по-скъп, отколкото чистата консумация

Чистото потребление на ток от всеки потребител в България всъщност е близо до една трета от цялата сметка за електричество, която плаща...

„Министърът ми обяснява как се пренасяло през мрежата. Кой е строил тази мрежа, бе? Той ли я строи тази мрежа? По бай Тошово време се построи тази мрежа и хубаво, че построи централата”, заяви разгневен мъж.

„Имало загуба на ток. Това са си техни измислици, жестока работа е. Никой не ги контролира”, ядосваха се местните. „Имам сметка за апартамент ,който е празен. Пристигат сметки за 50 лева, където никакъв ток не работи, няма никакво потребление”, обясни друг от демонстрантите, предаде bTV.

Протестиращите в Пловдив казаха още, че разсроченото плащане не е решение. Досега само EVN го е предложила.

А във Варна отново имаше блокада на ключова пътна артерия. Те спряха движението по бул. „Мария Луиза” пред Варненска община. За малко не се стигна до нови сблъсъци с полицията, но в крайна сметка всичко премина мирно и тихо. На гражданите не беше позволено да стигнат до Аспаруховия мост.

До 10 дни ще бъдат готови резултатите от проверките на "Топлофикация" и ЕРП-ата

До 10 дни ще бъдат готови резултатите от проверките на "Топлофикация" и ЕРП-ата, които са назначени от ДКЕВР, заяви по БНТ временно изп...

Идеята за национализация на ЕРП-тата обаче беше категорично отхвърлена от финансовия министър Симеон Дянков. Пред БНТ той заяви, че това е абсурдно и отдавна са минали времената на такъв подход в икономиката.

Дянков каза още, че на около две хиляди души, които са подали жалби за сметките си, ще им бъдат проверени електромерите. Това ще стане за сметка на държавата – грубо по 20 лева на електромер. Ако не бъдат открити проблеми, значи по-дългият отчетен период е основна причина за тези високи сметки, каза Дянков.

Редактор: Ивайло Петров

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com