Националната библиотека вече посреща читатели в сградата си - СНИМКИ - ВИДЕО

1632
Националната библиотека вече посреща читатели в сградата си   - СНИМКИ - ВИДЕО
Снимка: БГНЕС

Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий” вече посреща читатели в сградата си. Това става при строго спазване на задължителните противоепидемични мерки, след като от днес се допускат посещенията и в библиотеки при заетост на не повече от 30% от капацитета на помещенията, предаде репортер на БГНЕС.

Работното време в периода на извънредната епидемична обстановка тук е от 8.30 ч. до 20.30 ч. в делнични дни и от 9.00 до 13.00 ч. в събота с предварително заявени библиотечни документи. И днес още в 8.30 днес вече пристигнаха първите читатели, за да ползват материалите, които са им необходими. Посещения в сградата на библиотеката бяха преустановени от 22 до 31 март. На разположение бяха електронните услуги, представени на интернет страницата на библиотеката.

Разказ за будители: Националната библиотека представя Петър Берон и Иван Вазов (ВИДЕО)

В Деня на народните будители Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" представя изложба, посветена на именитите личности от на...

„Истината е, че ние дори по време на затварянето не сме преставали да обслужваме читатели. Още първия път, когато обявиха локдаун организирахме електронни услуги за нашите читатели. Имаме фoрмуляри, които е необходимо да попълнят, да ни ги изпратят и получават библиотечни документите, които са им необходими на имейла“, каза Мая Димитрова, която отговаря за обслужването на потребители в Националната библиотека. Тя посочи, че имат възможност за издаване на безплатни читателски карти отново онлайн, да предоставят и електронни справочни услуги на читателите си. „Те получават исканата от тях тематична справка, справки за научни цитирания“, обясни Димитрова.

Днес, влизайки в читалнята прави впечатление колко са разредени масите и това, че са на разстояние една от друга. Още на входа има дезинфектант, има и устройство, което мери телесната температура. „Периодично се прави цялостна дезинфекция на читалните. След всеки читател се дезинфекцира работната маса и стол. Имаме коридори за движение на читателите. Имаме читателска зона, всъщност не може читателите да се разхождат из цялата библиотека, за тази цел обособихме само 4-а и 5-а читалня, които те могат да ползват“, каза тя.

Мая Димитрова добави и че има машина, която дезинфекцира книгите. „Тоест поставяйки книгите след всеки читател в тази машина за 30 секунди, те се дезинфекцират и вече повторно могат да се ползват от друг читател“, разказа тя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 26 април 2024 г. (петък)

Отиде си мимът и театрален режисьор Александър Илиев

Най-важните новини за деня: 25 април 2024 г.

Градската природа във фокуса на арт конкурс

Българските деца са първи в Европа по консумация на алкохол, цигари и канабис

Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

Kaufland срещу разхищението на храна: Намаленията на компанията спестяват над 11 млн. кг хранителни отпадъци

С колко са се увеличили местата в детските ясли у нас?

Времето утре - 26 април 2024 г.

ВАС върна за ново разглеждане отказът за бежански статут на арабски дисидент

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com