Националната следствена служба вече ще работи директно с граждани

33744
Националната следствена служба вече ще работи директно с граждани
Снимка: БГНЕС

В Националната следствена служба днес (01.02.) бе открит фронт-офис за обслужване на граждани. Изнесеният офис е изграден със средства от бюджета на ВСС, които са предоставени на прокуратурата. Цялата сума е 20 хил. лв. Помещението е преустроен стол, където в миналото е приготвяна храната за арестантите.

В този изнесен офис в момента на подаване на документите гражданите могат да получават удостоверение, че срещу тях няма образувано досъдебно производство. Тези, които все още имат, могат след като получат информация да представят съответния документ, че досъдебното производство е прекратено и да изчистят съдебното си минало.

Гриша Ганчев се появи в следствието

Преди около 45 минути бизнесменът Гриша Ганчев е бил забелязан да влиза с колата си в двора на Националната следствена служба. Все още ...

Годишно в НСлС се издават около 70 хил. удостоверения за това дали едно лице има неприключило наказателно производство срещу него. Това заяви за БГНЕС директорът на националното следствие зам. главен прокурор Евгени Диков.

Става дума не за влезли в сила присъди, за което се издава от съдилищата свидетелство за съдимост, а за неприключени досъдебни производства. “Знаете, че нашата система е такава, че от образуването на досъдебно производство до влизане в сила на присъдата понякога минават доста дълъг период, заяви Диков.

Удостоверенията, които издаваме, са по различни поводи и по различни закони, за различни професии - като започнем от президента и вицепрезидента до кандидати за работа в охранителни фирми. Отделно от различни институции като ДАНС искат проучване за назначаване на свои служители и за даване на допуск.

Най-много разрешителни се издават за получаване на разрешителни за ловно оръжие. Цели ловни дружинки искат такива документи от нас, обясни Диков. Според него досега процедурата е била много тромава, гражданите, които са искали такова удостоверение, са чакали отвън на бариерата и от там са си получавали готовите документи след една седмица.

Евгени Диков: НСлС е в клинична смърт

Новият директор на националното следствие, Евгени Диков, съобщи пред БНТ, че сериозен анализ показва влошаване на всички показатели в р...

Диков посочи, че са създадени всички условия, включително и за хора в неравностойно положение. Сега хората могат да влязат през отделен вход през „Г.М. Димитров“, могат да заплатят таксата от два лева през ПОС - терминал и в момента на подаване на заявлението, след няколко минути да получат своето удостоверение.

Диков коментира и темата за инцидента в с. Хитрино като заяви, че колегите му работят. През миналата седмица шест души са били там от понеделник до петък. Получени са вече 14 експертизи. “Всичко е въпрос вече на експертизи. Чакаме резултатите от тях”, коментира той и допълни, че локомотивът вече е в София от преди две седмици и се работи върху него.

Относно това дали се очакват нови обвинения, Диков каза, че всичко зависи от експертите, които нямат срок. Знаете, че има неща, които трябва да се изследват. Например последно донесоха парче от релсата, отворът на пробитата цистерна, и комплексните експертизи, които могат да кажат от къде идва причината за произшествието. Засега скоростта е една от причините категорично, допълни той, но ако експертизата каже, че има нередности в подвижния състав, съответно хората, които е трябвало да поддържат в изправност тези съоръжения, ще си понесат отговорността, заяви той.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 26 април 2024 г. (петък)

Отиде си мимът и театрален режисьор Александър Илиев

Най-важните новини за деня: 25 април 2024 г.

Градската природа във фокуса на арт конкурс

Българските деца са първи в Европа по консумация на алкохол, цигари и канабис

Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

Kaufland срещу разхищението на храна: Намаленията на компанията спестяват над 11 млн. кг хранителни отпадъци

С колко са се увеличили местата в детските ясли у нас?

Времето утре - 26 април 2024 г.

ВАС върна за ново разглеждане отказът за бежански статут на арабски дисидент

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com