Над 200 000 автомобила влизат всеки ден в София, бум на регистрираните коли в Пловдив

3562
Над 200 000 автомобила влизат всеки ден в София, бум на регистрираните коли в Пловдив
Снимка: БГНЕС

Близо 200 000 коли всеки ден влизат в столицата от други градове. Не е ясно колко от тях остават в София и колко преминават транзитно, но всички те спомагат за увеличения трафик, пише Монитор.

По данни на КАТ в столицата се движат 1 млн. автомобила. Над половината са от категории евро 1 и евро 2 и са около или над 20-годишни. Увеличил се и делът на дизелови автомобили, които се купуват евтино от Западна Европа заради екологичните ограничения там.

Едва 5 на сто от автомобилите у нас са нови, половината са над 20-годишни

Почти нови, на възраст до 5 години, са едва 4,95% от автомобилите у нас. 47,5% от колите по пътищата ни пък са над 20-годишни, показват...

Основно прииждащите в София са автомобили с регистрации от шест области – СО, РК, КН, М, Е и ВР. Останалият брой е от водачи от другите 22 области на страната. Голям е и броят на служебните автомобили, регистрирани в Пловдив или Варна, които обаче основно пътуват из столичните улици.

До края на март в столицата са регистрирани 835 000 возила. Отново делът на по-старите автомобили е по-висок, но в сравнение с провинцията новите коли, получили първа регистрация, са повече. Вcякa гoдинa aвтoмoбилитe oт cтрaнaтa в cтoлицaтa ce увeличaвaт, тъй кaтo прeмecтвaщитe ce дa живeят в Coфия прeдпoчитaт дa плaщaт пo-мaлки данъци зa тях пo рoднитe cи мecтa, къдeтo и oбcлужвaнeтo в КAТ e пo-бързo зaрaди пo-мaлкoтo oпaшки. Никoй oбaчe нe мoжe дa кaжe c тoчнocт кoлкo ca, тъй като различните институции, които водят статистиката, имат разминаващи се данни.

За последните 10 години броят на регистрираните коли в София се е увеличил двойно. Според експерти това се дължи на факта, че вече много семейства притежават по два, а често и по три автомобила. Бумът е и поради факта, че притежаването на стар автомобил в София и големите градове излиза доста по-евтино в сравнение с други европейски държави. Освен размера на данъците, правото на паркиране в двете платени зони, както и ниските цени на застраховките и годишните прегледи, стимулират покупката на автомобил.

В кварталите, където все още паркирането е безплатно, пък цари пълен безпорядък. Във Facebook дори се появиха групи, които заснемат такива нагло паркирани коли върху тротоари, велоалеи, тревни площи и детски площадки. Едва през есента на миналата година общината направи стъпка, за да реши този проблем - възложи на Центъра за градска мобилност да налага глоби за неправилно паркиране дори в отсъствието на шофьора. Ефектът обаче е минимален. Въпреки въвеждането на нискоемисионни зони, в които замърсяващи автомобили няма да могат да влизат – главно в центъра на София, продължава масовото закупуване на замърсяващи автомобили с нисък екоклас. По данни на КАТ около 300 000 са регистрираните коли клас евро 1 и евро 2, като последните регистрации са от серията СВ и са от началото на 2021 г.

Скоро – почти 7 от 10 коли няма да могат да стигнат до центъра с мотив замърсяване

Моментен дефект на автомобила може да се отрази на екокатегорията, в която попада и съответно да не може да влезе например в центъра на...

Бум на регистрираните МПС се наблюдава и във втория по-големина град у нас – Пловдив. За 2020 година се наблюдава абсолютен рекорд на регистрирани превозни средства под тепетата за последните 10 години. Справка от пловдивската полиция показва, че през 2020 г. в Пловдивска област са регистрирани над 45 000 МПС-та. Над 80% от тях са втора ръка. По-голямата част от въпросните автомобили са регистрирани в областния център. Причина за това е бумът на строителството и повишената миграция в Пловдив. Новите мастодонти привличат все повече хора от различни краища на България - респективно това води и до пререгистрация с номер РВ на съответните МПС-та. Общо за последните 10 години – от 2010 до 2020, в Пловдив са регистрирани 370 356 превозни средства. Осезаемият ръст на автомобилите в Пловдив води след себе си и редица негативи Освен задръстванията, които все повече наподобяват тези в София, трафикът малко по-малко замърсява въздуха в Града под тепетата, пише Монитор.

Близо 224 хиляди са регистрираните автомобили във Варна и Варненска област към момента. От тях леките коли са 188 860, а товарните – 35 120. Близо една четвърт от тях се ползват за пътуване до месторабота във Варна, като половината са от съседни селища, близо до града. Според статистиката всеки ден към Варна пътуват за работа около 10 000 души, главно от близките общини Аксаково, Белослав, Суворово и Добрич. През активния туристически сезон морската столица набъбва до над 500 000 автомобила, които са на туристи от страната и много коли от чужбина – главно от Румъния. Подобно е положението в Бургас, където са регистрирани 100 000 возила, но лятото броят им също доближава половин милион.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Добра, но няма да даде резултат: Експерти за намаляване на скорост по магистралите

Жълт код за проливни валежи и гръмотевици

Синдикатите излизат на протест пред Министерски съвет

Прогноза за времето - 25 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 24 април 2024 г.

Колко пари ни трябват, за да живеем нормално: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Георги Папакочев: Включен е целият арсенал на руската пропаганда (ВИДЕО)

В грижата за децата: Държавата отлепи от “среден 3“

Времето утре - 25 април 2024 г.

От Сливенската епархия искат църковен съд за двама свещеници

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com