Над 80 000 асансьора у нас са потенциално опасни

14387
Над 80 000 асансьора у нас са потенциално опасни
Снимка: БГНЕС

„В България има над 80 000 асансьора, които не отговарят на европейските изисквания за безопасност. Те са на по повече от 40 години. Няма превозно средство, което е на 50 години и вози хора", заяви за „Събуди се" Валентин Маринков, председателят на Българската асансьорна асоциация.

„Страховете могат да бъдат голяма опасност. За последните четири години няма нито един смъртен случай, а инцидентите с наранявания се броят на пръстите на едната ръка. Голяма част от тях са свързани по време на ремонта", обясни председателят на Държавната агенция по метрология и технически надзор - Стефан Цанков, във връзка опасностите, които крият асансьорите.

Асансьорът в Бургас, в който падна жена с внучето си, е пипан от персонала на болницата?

Разследването на инцидента в Четвърта поликлиника в Бургас, при който 51-годишна жена падна с внучето си в асансьорна шахта, е в задъне...

По думите на председателя на Държавната агенция по метрология и технически надзор действително има сигнали за фиктивни проверки: „Самият факт, че има несъразмерно съотношение между проверяващи и брой съоръжения е показателен. Имаме 309 лицензирани фирми за цялата, които извършват технически контрол на съоръженията. Но имаме фрапантни случаи на фирми без персонал или фирми с един човек, който трябва да провери хиляди съоръжения."

„Има абсолютна липса на контрол и на надзор - и от страна на частните лицензирани фирми, и от страна на държавната инспекция. Нормативната база е такава, че е създадена доста сериозна система за контрол. И тя, ако работи, няма да има никакви проблеми. Само, че тя не работи и това е проблемът", каза още Маринков.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com