Надежди да си върнем мощите на цар Самуил

30619
Надежди да си върнем мощите на цар Самуил

След визитата на президента Плевнелиев в Гърция, смятам, че може да се задвижи въпросът за прибирането на мощите на цар Самуил в България. Това каза пловдивският общественик и председател на Пловдивски граждански клуб - Лука Станчев, предаде Фокус.

Политиците трябва да се разберат. Мощите на цар Самуил са открити от един голям гръцки учен – археолога проф. Николаос Муцопулос, който ги е изследвал още по времето на СССР в Армения и на други места, посочи Станчев.

Вдигат паметник на Кирил и Методий в Монголия

Паметник на светите братя Кирил и Методий ще бъде издигнат в Улан Батор, столицата на Монлогия. Това съобщи археологът проф. Николай Ов...

„От това, което твърди той (един абсолютен грък от Атина, а не от Северна Гърция, за да кажем, че има български корени), ние можем да бъдем с голяма доза сигурни, че това наистина са мощите на един велик български цар”, каза Станчев.

Надявам се, че ще имаме възможност и малко да постегнем гроба на цар Самуил. Гърците поддържат базиликата на остров св. Ахилий, но гробът не е в добро състояние. Има опасност арката да падне, вече се е отделила от стената. Аз често ходя там при моите приятели, които живеят на острова. Надявам се, че тези неща ще намерят отражение от тази визита, каза Станчев.

Освен това - сигурно ще може да се направи така, че да не се дава възможност на хора от съседна Македония да изтриват надписа, който е поставен на базиликата на цар Самуил. Още по-важно е на самия гроб да поставим един най-обикновен надпис: „Това е гробът на Самуил. Цар на българите”. Вън пред базиликата на надписа пише, че тази базилика е построена от „Samuil, king of Bulgarians” – на гръцки и на английски. Няма нужда да бъде на български. Ние, в България, не слагаме надписите на гръцки. Има международни стандарти, и е достатъчно надписът да бъде на гръцки, и на английски, каза още Лука Станчев.

Редактор: Яна Баярова

Вдигат паметник на хан Кубрат за 10 млн. долара

Мемориален комплекс за 10 млн. долара ще бъде издигнат на гроба на хан Кубрат край село Мала Перешчепина в Полтавска област, Украйна, ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)
Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Атмосферното налягане ще се повиши и ще е по-високо от средното за месеца, сочи прогнозата за времето за 27 април. Какви ще са температурите?  През...