Надвишаването на нормата за извънреден труд в МВР ще се забрани със закон

30731
Надвишаването на нормата за извънреден труд в МВР ще се забрани със закон
Снимка: БГНЕС

На днешното си редовно заседание Министерският съвет одобри проект на Закон за МВР и предложи на Народното събрание да го приеме, предаде БГНЕС.

Една от основните промени е изричната забрана за надвишаване на определените часове извънреден труд за служителите на МВР – 280 часа годишно, а за служителите, работещи на смени – и 70 часа на отчетен период. Определя се максимален размер на работните часове на полаган нощен труд при работа на смени.

Със законопроекта се цели ясно разграничаване и регламентиране на правомощията и отговорностите на политическото и професионалното ръководство на министерството; по-ефективно управление на МВР като система чрез промени в структурата, организацията на дейността, взаимодействието и контрола, както и на човешките ресурси; отстраняване на несъвършенствата на действащия Закон; прецизно дефиниране на функциите и дейностите в МВР, включително разтоварването му от несвойствени дейности (охрана на обекти със сигнално-охранителна техника по договори, търговски дружества, чийто принципал е министърът на вътрешните работи); оптимизиране на структурата и взаимодействието в рамките на министерството и извън него, организацията на работните процеси, управлението на финансовите, материалните и човешките ресурси.

Дейностите на МВР се разграничават на основни и спомагателни.

Основни са дейностите за осъществяване на политиките по превенция, противодействие на престъпността, опазване на обществения ред, защита на националната сигурност, граничен контрол, регулиране на миграционните процеси, пожарна безопасност и защита на населението (оперативно-издирвателна, охранителна, разследване на престъпления, осигуряване на пожарна безопасност и защита при пожари, бедствия и извънредни ситуации, информационна, контролна и административнонаказателна дейност и предоставяне на административни услуги).

Спомагателните дейности се организират и осъществяват за осигуряване на непрекъснато и ефективно извършване на основните дейности на МВР.

Министърът на вътрешните работи провежда държавната политика във връзка с функциите на ведомството чрез разработване на политики, планиране на дейностите и контролиране на изпълнението им и определя стратегическите приоритети, програми, цели и задачи, свързани с дейността на МВР. Висшата професионална длъжност в министерството е главният секретар, който се назначава от Министерския съвет по предложение на министъра на вътрешните работи. Правомощията и отговорностите му включват пряко ръководство на планирането, организирането и контрола на основните дейности на МВР и организиране на взаимодействието между отделните структури при извършване на основните дейности.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com