Най-голямата израелска военна компания предлага на България супер модерни радари

10414
Най-голямата израелска военна компания предлага на България супер модерни радари
Снимка: Israel Aerospace Industries

Държавната Israel Aerospace Industries (IAI), глобален лидер в отбранителната и авиокосмическата индустрия, предлага на България ново поколение от високо оценявания и утвърден в практиката на редица държави многофункционален радар (MMR) ELM-2084, произвеждан от дъщерното ѝ подразделение ELTA Systems.

Изпитаният в реални бойни действия MMR обезпечава въздушното наблюдение и системата за противовъздушна отбрана (ПВО) на множество страни по света. Радарът е част от прочутите в цял свят системи за ПВО на Израел – "Железен купол" (Iron Dome) и "Прашката на Давид" (David’s Sling). Той е интегриран и в наземната система за ПВО на IAI – "Barak 8 / MX". Радарът MMR е на въоръжение в армиите на редица страни по света. Многофункционалните радари MMR комбинират оперативни мисии за противовъздушна отбрана и въздушно наблюдение. Те са съвместими с отбранителните системи на НАТО и се използват като част от системите за управление и контрол на Алианса от различни отбранителни сили.

В новата версия MS-MMR (Multi-Sensor MMR/мултисензорен многофункционален радар) към основния радар са интегрирани допълнителни сензори на ЕLTA Systems, които осигуряват активно, пасивно и комбинирано наблюдение на въздушното пространство, а също така подпомагат и многофункционалните оперативни потребности на въоръжените сили.

Офертата на IAI включва трансфер на технологии и ноу-хау от Израел към България, както и индустриално сътрудничество, което ще донесе ползи на българската индустрия. Като част от предложението на IAI, компонентите на радарите ще бъдат произвеждани в България, в партньорство с местни български компании и под ръководството и наблюдението на IAI.

"MMR е един от най-успешните ни продукти като към момента над 100 радара MMR са на въоръжение в армиите на редица европейски, азиатски и американски държави. През годините ние непрекъснато усъвършенстваме и развиваме MMR, като можем да заявим, че присъствието му промени начина на водене на бойните действия по света. За нас е чест да предложим на България усъвършенстваните радарни системи MS-MMR, произведени от ELTA. Тези радарни системи и интегрираните в тях технологии ще осигурят превъзходство на България по отношение на противовъздушната отбрана и въздушното наблюдение.", коментира Йоав Тургеман, вицепрезидент на IAI и главен изпълнителен директор на ELTA Systems.

В последното десетилетие в света възникнаха нови видове въздушни заплахи в резултат на напредъка на стелт технологията. Платформи като безпилотните летателни апарати, тактическите въздушни оръжия, управляемите, крилатите и балистичните ракети отправят нови предизвикателства пред системите за въздушно наблюдение, противовъздушна (ПВО) и противоракетна отбрана (ПРО). Това доведе до търсене на системи за наблюдение на въздушното пространство, които да осигурят по-бързо и по-точно откриване и идентифициране на въздушните заплахи, като в същото време гарантират по-висока степен на оцеляване на отбранителните сили в бойните действия.

MMR, който работи в S-честотния сектор, предоставя значителни възможности за противовъздушна отбрана, въздушно наблюдение и управление на огъня с голям обсег на действие. От своя страна по-новата версия MS-MMR, която разполага с допълнителен X-Band радар, активни IFF и ADS-B сензори и пасивни сензори SIGINT, EO/IR и LDS (система за откриване на изстрели), гарантира по-добра класификация, идентификация и разграничаване на много близки цели, независимо от обстановката в небето или метеорологичните условия.

Радарът MS-MMR значително подобрява надеждността на системата за наблюдение на въздушното пространство и ситуационна осведоменост. Той също така може да противодейства ефективно на нови видове малки, нисколетящи, бавни и кръжащи обекти, които са труднооткриваеми за радарите (с радарен отразяващ ефект/Radar cross-section), както и да прихваща крилати и балистични ракети с различен обсег на действие.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

ЕРМ Запад обезопаси 508 електрически стълба и монтира 103 платформи за щъркели на територията на област Кюстендил

След случая "Върбакова": Какво можете да направите, за да се предпазите от кражба на имот?

АКФ: Съдия от кръга на Нотариуса е гледала дело на съпругата му (СНИМКИ)

Земетресение в Девин

Връщат светофарите с таймер

Колко ще ни излезе предстоящият предсрочен вот?

Имитация на контрол: Едва 476 са глобени за пушене на закрито

Кой има имен ден днес, 29 март, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 29 март 2024 г. (петък)

Проф. Топалов: Болно ми е, че България не е щастлива държава

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com