Най-важните ни проблеми - омбудсманът прати списък на новия парламент

2384
Най-важните ни проблеми - омбудсманът прати списък на новия парламент
Снимка: ПЦ на Омбудсмана

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати писмо до депутатите от 47-ото Народно събрание, в което ги запознава с основните проблеми, които гражданите поставят в своите жалби до нея. През 2021 г. близо 60 000 души са потърсили подкрепа във връзка със свой проблем, а изпратените сигнали са над 13 000.

Голяма част от тях са свързани с високите цени на природния газ, електрическата и топлинна енергия и с инфлацията като цяло. Доц. Ковачева припомня данните на Евростат, според които още преди пандемията 51% от населението на България е в невъзможност да осигури адекватно отопление на дома си. Затова тя настоява за въвеждането на нови мерки в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, като например - замразяване на енергийните цени за зимните месеци, удължаване срока на плащане на задълженията към доставчиците на обществените услуги, да не се изключва услугата при неплащане на задължения, включително при възможност за тяхното разсрочване.

Омбудсманът предлага в Закона за енергийната ефективност формулиране на понятието „енергийна бедност“ и създаване на механизми за по-адекватна и навременна енергийна помощ, а в Закона за данъка върху добавената стойност - намаляване на ДДС за енергията.

Диана Ковачева: Парите по запори директно отиват по сметките на ЧСИ-тата

Предлагам в Закона за мерките по време на извънредно положение да бъде включена една забрана за секвестирането на парите по програмата ...

Ковачева засяга и проблема с лошото качество на ВиК услугите. „Категорично е становището ми, че регулирането на цените, достъпността и качеството на водоснабдителните и канализационните услуги се нуждаят от нов Закон за водоснабдяването и канализацията, който да защитава в достатъчна степен правото на потребителите да получават качествена услуга на икономически обоснована цена. Освен това да предвижда мерки за отпускане на целева помощ за водоснабдяване на социално слаби граждани", пише в писмото.

Диана Ковачева настоява и за решения на все по-задълбочаващите се проблеми на гражданите с фирмите за събиране на вземания, т. нар колектори, и на фирмите за бързи кредити. Тя настоява да се реши законодателно проблема за въвеждане на правила при тяхната дейност и засилване на контрола върху тези дружества.

Омбудсманът поставя акцент и върху проблемите на гражданите в изпълнителното производство с регламентирането на допълнителни възможности за защита. Подчертава и необходимостта от изричната нормативна уредба на т.нар. личен фалит.

Ковачева поставя на дневен ред и проблемите за правата на пенсионерите като акцентира върху липсата от ефективни мерки за запазване размера на доходите им от 1 януари 2022 г. Необходимо е да се предвиди възможност всички добавки към пенсиите като антикризисна мярка изрично да бъдат законово регламентирани като несеквестируеми, заключава тя.

Диана Ковачева: Не можем да спрем хората да напускат страната, ако не са си платили данъците

„Когато един човек е заявил недвусмислено своето желание да напусне страната и се намира на границата, няма как да те спрат да уп...

Освен това омбудсманът иска облекчен ред за получаване на лекарствени продукти, включително служебно удължаване от НЗОК на срока на валидност на протоколите за скъпоструващо лечение на хронично болни пациенти. Както и реален достъп на хората и достатъчно средства за безплатни лекарства за домашно лечение на COVID-19, за времето на цялото лечение.

По отношение на трудовите правоотношения доц. Ковачева иска увеличаване размера на неплатения отпуск, който да се зачита за трудов и осигурителен стаж по време на извънредно положение и извънредна епидемична обстановка, включително за създаване на ред за заплащане от държавата на здравните осигуровки на лицата, ползващи неплатен отпуск поради обявеното извънредно положение.

Правата на хората с увреждания също са предмет на множество жалби до институцията, както и проблемът с домашното насилие, пише още в писмото.

Цялото писмо на омбудсмана е достъпно тук.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

„Наводнени мазета и висящи ламарини“: Какви щети нанесе бурята?

Кой има имен ден днес, 18 април, 2024 г. Честито!

След поредния протест: Започва ремонт на водопровода на село Брестовица

Прогноза за времето - 18 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 17 април 2024 г.

Искат почти двойно поскъпване на таксата за личните карти

Адвокатът на Живко Коцев: Ще докажем, че е невинен (ВИДЕО)

Д-р Николай Василев: Нужна е промяна в структурата на обществото (ВИДЕО)

50% по-изгоден пазар за Великден до 21 април

4 салона за красота в София за перфектна визия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com