Най-важните новини за деня: 1 март 2024 г.

3285
Най-важните новини за деня: 1 март 2024 г.
Снимка: БГНЕС

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 1 март 2024 г.

БЪЛГАРИЯ ПРИЕЛА ПРЕСТЪПНИЦИ ЗАРАДИ ШЕНГЕН? ДЕНКОВ И ГАБРИЕЛ: "ВСЯВАТЕ ИЗКУСТВЕН СТРАХ"

Предполагаем прием на осъдени престъпници от Европа в България през Дъблинското споразумение разпали спор в Народното събрание между лидера на БСП Корнелия Нинова и Тошко Йорданов от ИТН, от една страна, и външния министър Мария Габриел и премиера Николай Денков, от друга.

ДОРИ “ЧЕРВЕНИЯТ ПИРАТ“ ДА Е ИЗПРАЩАЧЪТ НА ЗАПЛАХИТЕ, АВТОРИТЕ СА ДРУГИ: АТАНАСКА ДИШЕВА В “ОТГОВОРИТЕ“ (ВИДЕО)

Дори “Червеният пират“ да е изпращачът на заплахите, авторите са други. Това каза в седмичното обзорно предаване на Actualno.com “Отговорите със Спасиана Кирилова“ съдия Атанаска Дишева, член на Висшия съдебен съвет. Тя коментира вчерашния арест на скитника, наречен “Червения пират“, който според разследващите е заплашвал известни полтически личности и магистрати:

ДЕНКОВ: ИМА РИСК ОТ ПОВИШАВАНЕ НА ЦЕНИТЕ НА ГОРИВАТА, НО НЕ И ОТ НЕДОСТИГ (ВИДЕО)

Има риск от повишаване на цените на горивата, обяви премиерът акад. Николай Денков по време на брифинг в парламента в контекста на предсрочното прекратяване на дерогацията.

РЕАБИЛИТИРАНЕТО НА ДЕЛЯН ПЕЕВСКИ Е ВТОРОРАЗРЕДНА ТРАГИКОМЕДИЯ: АСЕН ГЕНОВ В “ОТГОВОРИТЕ“ (ВИДЕО)

Реабилитирането на Делян Пеевски е второразредна трагикомедия. Това каза в седмичното обзорно предаване на Actualno.com “Отговорите със Спасиана Кирилова“ журналистът Асен Генов, водещ на предаването “Контракоментар“. Припомняме, че той е един от хората от “Протестна мрежа“, организирали протестите срещу Делян Пеевски през 2013 г. Асен Генов отговори на въпроса какво мисли за мощната реабилитация на Пеевски и активното му присъствие в българската политика.

ЕДИН ОТ ПРЕДСЕДАТЕЛИТЕ НА ДПС НАМЕКНА, ЧЕ ПАРТИЯТА ЩЕ ПРЕДЛОЖИ СВОИ ХОРА ЗА РЕГУЛАТОРИТЕ

Не е добре да има предсрочни парламентарни избори заедно с европейските избори през лятото. Регулаторите не са в дневния ред, нека да видим какво ще стане в правителството и тогава ще ги обсъждаме. Имаме кадри със сериозна експертиза за регулаторите. Това заяви пред bTV председателят на парламентарната група на ДПС Джевдет Чакъров

ВАРНА ОТКУПИ "ДУПКА"-ТА ОТ ГЕРГОВ. НО ПО МЕД И МАСЛО ЛИ Е ВСИЧКО?

Варна най-после се похвали с придобиване на терен на т.нар. "Дупка" от бизнесмена Георги Гергов за 43.2 млн. лв. Това стори новият кмет на морската ни столица Благомир Коцев в профила си във Фейсбук. Освен това градът официално поиска собствеността върху бившето Руско консулство, за да го "преправи" на детска градина. Тези две важни решения бяха гласувани от общинския съвет.

“ОТГОВОРИТЕ“: С ИВАНКА ШАЛАПАТОВА, АТАНАСКА ДИШЕВА И АСЕН ГЕНОВ (ВИДЕО)

Ето темите в седмичното обзорно предаване на Actualno.com “Отговорите със Спасиана Кирилова“: За политиката на доходите, социалните проблеми и въвеждането на еврото разговаряме с министъра на труда и социалната политика Иванка Шалапатова.

ПРИ НОВИ ОЦЕНКИ КАКВО ЩЕ ПРАВИ РУСКАТА АРМИЯ: ЗЕЛЕНСКИ СМЕНИ ОЩЕ ЕДИН ГЕНЕРАЛ (ВИДЕО)

Сегашните тактически руски успехи в определени участъци на фронта в Украйна може да се превърнат в много значим и широк руски натиск на по-широк фронт с перспектива за голям пробив през лятото на 2024 година. Тогава войната в Украйна би се променила драстично – освен ако западните партньори на Украйна не осигурят достатъчно боеприпаси, за да бъде предотвратено такова развитие. Това пише Bloomberg, позовавайки се на свои вътрешни украински източници.

"ПУТИН - УБИЕЦ": СБОГУВАНЕТО С НАВАЛНИ ПРОТЕЧЕ БЪРЗО, ПОЛИЦИЯТА ПОПРЕЧИ ВСЯЧЕСКИ (ВИДЕО)

Не повече от триста души са успели да си кажат последно сбогом с Алексей Навални в църквата в Москва, в която се състоя прощалната служба на 1 март. Според кореспондент на независимото издание "Новая Газета" траурната служба се е състояла "прекалено бързо".

"ВЪРНЕТЕ ВОЙНИЦИТЕ, УКРАИНЦИТЕ СА ДОБРИ ХОРА": ДАДЕ ЛИ НАВАЛНИ НАЧАЛО НА ПРОТЕСТИ СРЕЩУ ВОЙНАТА? (ВИДЕО)

Протест срещу подпалената от диктатора Владимир Путин война в Украйна избухна в Москва на 1 март - деня, в който бе погребан опозиционерът Алексей Навални.

ФРАНЦИЯ ЩЕ РАЗРЕШИ НА СВОИ ЧАСТИ ДА НАВЛЯЗАТ В УКРАЙНА?

Франция обмисля да позволи на своите специални сили и някои други части да преминат границата на Украйна. Това твърди Le Monde в специален материал. Според изданието, подобна мярка се разглежда като средство за създаване на „стратегическа дилема“ за Русия.

НОВИНАТА ОТ САЩ, КОЯТО ОТЕКНА НАЙ-СИЛНО В УКРАЙНА

Внезапното съобщение на лидера на републиканското малцинство в Сената Мич Макконъл за предстоящо напускане означава, че ръководството на републиканците рискува да загуби най-силния си поддръжник на Украйна.

НАТО СЕ НУЖДАЕ ОТ НЕЩО ПОВЕЧЕ ОТ ПАРИ, ЗА ДА РЕШИ ПРОБЛЕМА С РУСИЯ

Доналд Тръмп знае какво прави, заплашвайки да не защитава страните от НАТО, ако Алиансът откаже да харчи повече за отбрана, и твърдейки, че ще каже на Русия, че тя "може да прави с тях, каквото си поиска". От двете страни на Атлантическия океан в това отношение беше регистриран двуцифрен магнитуд на реакцията по "политическата скала на Рихтер", пише The Hill в свой анализ по темата

РУСИЯ МОЖЕ ДА АТАКУВА НАТО ОТ АФРИКА - ВЕЧЕ ПОДГОТВЯ УСЛОВИЯТА

Русия се стреми да разшири влиянието си в Африка отвъд региона Сахел и е избрала за тази си цел Того. Има съобщения за малък, но потенциално нарастващ брой руски военни съветници в западноафриканската страна и това показва, че Москва и Ломе засилват връзките си.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Времето утре - 30 април 2024 г.

Ръководството на АПИ с ново попълнение

Ето кога трябва да е готов Терминал 3 на Летище София

Сериозен ръст на пътуванията на българите в чужбина през март

Проверяваме онлайн къде гласуваме на 9 юни

Магистрати, полицаи, адвокати: Преди 2 години ГДБОП е дала в прокуратурата имена от групата на Нотариуса

Вход свободен в Националния военноисторически музей по случай 6 май

Промените в Закона за хазарта: Защо сега и кой всъщност печели?

Обучителният център на BILLA в София отваря врати за посетители

Съдилищата не искат да гледат дела срещу кадруването в държавните фирми

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com