Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

“Отговорите“: С Иванка Шалапатова, Атанаска Дишева и Асен Генов (ВИДЕО)

01 март 2024, 19:30 часа • 12776 прочитания

Ето темите в седмичното обзорно предаване на Actualno.comОтговорите със Спасиана Кирилова“: За политиката на доходите, социалните проблеми и въвеждането на еврото разговаряме с министъра на труда и социалната политика Иванка Шалапатова.

Правосъдие, оплетено в зависимости. Ще се разнищят ли този път докрай мрежите на Пепи Еврото и Мартин Божанов – “Нотариуса“. В студиото – съдия Атанаска Дишева, член на Висшия съдебен съвет.

За актуални български и световни политически теми ще разговаряме с журналиста Асен Генов, водещ на предаването “Контракоментар“.

Социалната политика, доходите и еврото

Ще обеднеем ли заради въвеждането на еврото, когато България влезе в еврозоната? Ето какво каза в “Отговорите“ Иванка Шалапатова:

“Не виждам такъв риск, тъй като в 20 от 27 страни-членки на Европейския съюз не е постигнат този ефект. Не виждам как в България ще го постигнем.

Всъщност данните на Хърватия са свързани с това, че реално икономическото развитие на страната е по-силно след присъединяването към еврозоната. Между другото такъв е примерът и на Ирландия. Нека да видим и съседна Гърция, когато тя използва конкретни механизми на Европейската банка.

Още: Шалапатова отрече да е извършвала неправомерни разходи

Нека да кажа, че като че ли нагнетяването на страха на хората е по-актуална практика в момента. Затова моето послание е нека всеки гражданин, който има притеснение от тази поредна промяна, защото ние като общество сме на прага на най-различни промени, ето, ако щете, Зеленият преход. Предстои затваряне на стари въглищни мощности и замяната им с нови екологични. Хората се притесняват дали ще останат без работа и са напълно прави да се притесняват, защото това е една много сериозна промяна.“

Още - във видеоматериала.

Правосъдие, оплетено в зависимости

Дори “Червеният пират“ да е изпращачът на заплахите, авторите са други. Това каза в “Отговорите“ Атанаска Дишева. Тя коментира вчерашния арест на скитника, наречен “Червения пират“, който според разследващите е заплашвал известни полтически личности и магистрати:

Още: Никой не стоял зад Червения пират, заплашвал Габриел и съдия Цариградска, твърди МВР

“За голямо съжаление ми се струва, че както ареста, така и съпровождащите преди това изявления, не бяха твърде убедителни. Но нека да се проведе разследване, нека за се проверят данните. Меко казано е неубедително и вече имах повод да кажа, съжалявам, че трябва да се повторя, не е много оригинално със скитника, който извършва престъпления от десет имейла, които са в някакъв американски домейн, доколкото разбирам или нещо такова, поне на такава информация попаднах. Мисля, че е опит да се успокои общественото напрежение. И е доста странно, че данните за заплашвания по този начин, чрез използване на електронна поща, по отношение на други публични лица, не бяха разгласени преди съдия Цариградска да обяви и то неколкократно, отправяните заплахи и то на официалния имейл на съда, в който работи.

Още: Задържаха "Червения пират", заплашвал магистрати и политици

Но нека да се изнесе публична информация. Надявам се органите по разследването да бъдат достатъчно отговорни към обществения интерес по тази тема.“

Още - във видеоматериала.

Как се “преглъща“ феноменът Пеевски

Реабилитирането на Делян Пеевски е второразредна трагикомедия. Това каза в “Отговорите“ Асен Генов. Припомняме, че той е един от хората от “Протестна мрежа“, организирали протестите срещу Делян Пеевски през 2013 г. Асен Генов отговори на въпроса какво мисли за мощната реабилитация на Пеевски и активното му присъствие в българската политика:

“Второразредна трагикомедия. Не е логично, не е приемливо и не е разбираемо за мен. Хора, с които бяхме заедно, аз благодаря за оценката, бях един от тези, които наистина бяха в основата, може да се каже тогава на това, което се случваше, на тезите, които се опитвахме да формулираме.

Още: Пеевски: Денков вчера се изходи по неподходящ начин (ВИДЕО)

Уви, за съжаление моето разбиране, че трябва да има някаква видима политическа алтернатива, беше отхвърлена, но пък от друга страна доколкото разбрах впоследствие всъщност плановете са били вече замислени. И беше създадена по-късно политическа формация, която прие, или изрази амбицията да говори от името на тези хора, които бяха по улиците през 2013 г. и 2014-а дори. Протестът продължи повече от една година – 404 дни, ако правилно си спомням бройката.

И да, за мен това е признак на политическо безсилие да не може сега да се провежда такава политика, че Пеевски да няма толкова водеща роля. Това е напълно възможно и може би тук влизаме в темата за това, което се случва в момента в България. То според мен би било възможно при ясен регламент как съществува сегашната власт, как е структурирана.

Още - във видеоматериала.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес