Варна откупи "Дупка"-та от Гергов. Но по мед и масло ли е всичко?

5664
Варна откупи "Дупка"-та от Гергов. Но по мед и масло ли е всичко?
Снимка: Община Варна

Варна най-после се похвали с придобиване на терен на т.нар. "Дупка" от бизнесмена Георги Гергов за 43.2 млн. лв. Това стори новият кмет на морската ни столица Благомир Коцев в профила си във Фейсбук. Освен това градът официално поиска собствеността върху бившето Руско консулство, за да го "преправи" на детска градина. Тези две важни решения бяха гласувани от общинския съвет.

За Дупката

Пространството, наричано Дупката, обхваща терена между бул. "Княз Борис I" и улиците "Княз Александър Батенберг" и "Воден". Преди години е разчистено от постройките с намерението да се изгради 4-етажен магазин по подобие на ЦУМ в София на площ от 17 000 кв. м. Промените след 10 ноември обаче замразяват проекта. А там има и частна собственост - и съответно пречки, типични за България, да не се свърши работа, припомнете си ОЩЕ: Достатъчно дълбока ли е "Дупката" на Варна, за да потъне кмет в нея?

СНИМКА: Георги Гергов, БГНЕС

От случилото се в общинския съвет обаче остана усещането, че не всичко е по мед и масло, както писа Коцев във Facebook. Защото и сега в Дупката остава частна собственост, макар и малко. Точката за ликвидацията беше вкарана извънредно от варненския кмет, без съветниците да са запознати с материалите по нея, твърди в. "Сега".

ГЕРБ не са били съгласни с това бързане. Но зам.-кметът Диан Иванов казал, че ако днес не се гласува, съществува риск въобще Варна да не вземе имота и не коментирал конкретно настояванията да разясни. Някой подхвърлил, че подобни казуси следва да се решават на закрити заседания. Била дадена почивка за консултации, след която вече съветниците от ГЕРБ станали единомишленици със зам.-кмета. Тодор Балабанов (ГЕРБ) даде да се разбере, че има (или ще има) искове към общината по казуса.

В крайна сметка ликвидацията бе гласувана единодушно. Но не стана съвсем ясно сагата наистина ли е финализирана, или варненското управление се хвали прибързано.

Бившето руско консулство 

Голямата сграда на бившето руско консулство ще бъде превърната в детска градина, или пък ще се ползва от общинската администрация - двете алтернативи бяха записани в решението, с което съветниците поиска зданието да бъде прехвърлено безвъзмездно от Външно министерство на града.

Консулството затваряше постепенно след лятото на 2022 г., когато България изгони руски дипломати. А наемът за ползване окончателно изтече миналата есен. Неофициални информации сочат, че Външно е склонно да даде сградата.

ОЩЕ: Русия опитва да има консулство във Варна

Първоначално предложението на кмета Коцев до съвета не предвиждаше конкретизация на вариантите за ползване. Но ГЕРБ контрира, че държавата дава обекти само при ясно дефиниране на целта на предоставяне. Така бяха записани двете алтернативи, като по-вероятно е детска градина. Централният район "Одесос", където се намира сградата, се задъхва от недостиг на места за малчугани. Но бе счетено, че по някаква причина сградата може и да не отговаря на условията за детска градина. При такова развитие на нещата в помещенията ще се настанят общински чиновници.

Парадоксално е, че 15-етажната сегашна сграда на кметството (бившият Партиен дом) е недостатъчна на общинарите - но явно е така, щом търсят нови помещения. Другото любопитно е, че с днешното решение отпада възможността бившето консулство да се ползва за фонд на градската библиотека. Казусът с нея все още е в неизвестност.

Русия се е насочила към друга сграда за откриване на консулство. Та е доста по-малка - намира се на улица "Братя Шкорпил".

Ще има разширение и на Морската градина. "Искането за прехвърляне на 50 декара земя в местност "Салтанат" от Министерството на отбраната към Община Варна с намерението тя да се приобщи към Морската градина и да се превърне в парково пространство е прието", обяви Благомир Коцев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВАРНА:

24 млн. лв. за фекалната тръба във Варненското езеро и тя още е "запушена"

Big brother: Блок във Варна се пази от кражби с 15 камери

Ръст на случаите на скарлатина във Варна

Добив на каменна сол в Провадия: БАН със становище води ли до земетресения

Наводнени пътища и пропаднали коли след проливен дъжд във Варна

Нови солни сондажи до Провадия могат да доведат до нелеки земетресения (СНИМКИ)

"Нова енергия в управлението": Варненският кмет Благомир Коцев ударно разчиства директори от ГЕРБ

Кърлежи тормозят Варна: Бум на ухапванията за последните дни

Зоопаркът във Варна се радва на ново бебе

Ето как посрещнаха кораба “Св.Св. Кирил и Методий“ във Варна (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com