България приела престъпници заради Шенген? Денков и Габриел: "Всявате изкуствен страх"

5401
България приела престъпници заради Шенген? Денков и Габриел: "Всявате изкуствен страх"
Снимка: БГНЕС

Предполагаем прием на осъдени престъпници от Европа в България през Дъблинското споразумение разпали спор в Народното събрание между лидера на БСП Корнелия Нинова и Тошко Йорданов от ИТН, от една страна, и външния министър Мария Габриел и премиера Николай Денков, от друга.

Дебатът: 23-ма престъпници са дошли у нас?

В пленарна зала на 1 март, по време на парламентарния контрол, Нинова изнесе съобщение от Баварската държавна служба (Германия) за репатриране на престъпници. Тя твърдеше, че България се съгласила да приеме от Европа криминално проявени лица в "сделката" за Шенген с Австрия, както и че още държави се присъединявали "към връщането на престъпници" у нас. Те били обвинени за сексуални престъпления, грабежи и пране на пари, заяви лидерът на БСП.

Още: Денков обеща на общините, че кабинетът ще продължи

Мария Габриел отвърна, че това не е в компетенциите на външно министерство, защото е свързано с наказателна отговорност. "Отнасям се сериозно, информацията ще бъде проверена, но това реферира към МВР. Ние сме част от Европол", заяви тя. Всичко с България в Шенген е изведено наяве на масата при преговори, успокои външният министър.

"След 31 март тази година България ще участва в решенията за Шенген, ще имаме принос въз основа на опита и голямата си отговорност", посочи тя.

Снимка: БГНЕС

Нинова отвърна, че ще зададе въпроси на МВР къде ще отидат тези хора – "осъдените с влязла в сила присъда трябва да лежат в затвора", заяви тя.

Малко по-късно пред парламента вътрешният министър Калин Стоянов обяви, че от 23-мата върнати от Бавария шестима са били престъпници, но са изтърпели периода си зад решетките: МВР за върнатите бежанци "престъпници": Те са българи и са с изтърпени присъди.

"Изкуствено създаване на страхове"

"Не съм привърженик на изкуственото създаване на страхове. По време на преговорите не са били обсъждани каквито и да било цифри, особено тези, които изкуствено създават страхове в публичното пространство", заяви Габриел.

Още: Денков на Мюнхенската конференция: Имаме широка подкрепа за сухопътния Шенген и еврозоната (СНИМКИ)

"Ние договорихме да спазваме всички критерии по Дъблинското споразумение. Ето това ще защитава България, когато бъде на масата – че тя има изграден капацитет. Важно е да сме добре подготвени за 31 март, за да може след това, изпълнявайки си съвестно задълженията, показвайки, че България е готова за Шенген в цялост, да ускорим процеса", посочи външният министър.

Припомняме, че Австрия и Нидерландия вдигнаха ветото над България за Шенген, но Виена реши да ни допусне само по въздух и вода от 31 март 2024 г. До края на годината правителството очаква да бъдем приети на 100% в пространството за безгранично пътуване.

Междувременно Тошко Йорданов също атакува Габриел, че не може да се обръща към МВР, тъй като върнатите граждани не били български граждани.

Още: Денков и Габриел готови с анализа за работата на министрите

Денков успокои: Не може да е вярно

Премиерът Николай Денков посочи, че центровете за приемане са запълнени на 54%, а преди месеци са били над 70%. "Няма причина за притеснения за надхвърляне на капацитета", заяви той. Информацията за престъпниците просто не може да е вярна, посочи Денков и каза, че ще изпрати до Народното събрание конкретни данни.

"Когато става дума за такива важни теми, трябва да се говори точно и конкретно. В блиц-контрола няма как да ви цитирам числа. Ще ви предоставя информация, която няма как да бъде такава, каквато цитирате. Ще се извините ли тогава, че плашите българските граждани, без да имате основания за това", добави премиерът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Симеон Славчев ще води листата на ляво-патриотичната коалиция „БСП за България“ в Разград

Атанас Атанасов: Готови сме да преговаряме отново с ГЕРБ, но без Пеевски на масата

Окончателнa подредба: Нинова води в две листи за НС, Вигенин е водач на листата на БСП за ЕП

ГЕРБ: ПП-ДБ късат мостовете за разговори след изборите

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП

Настимир Ананиев сигурен, че ПП-ДБ няма да паднат на четвърто място на вота

БСП на пленум изчиства листите за евроизборите

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика