Най-важните новини за деня: 14 декември 2023 г.

3041
Най-важните новини за деня: 14 декември 2023 г.
Снимка: БГНЕС

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 1 декември 2023 г.

"ВСИЧКО СЕ СЛАГА НА МАСАТА": КИРИЛ ПЕТКОВ НЕ ВИЖДА БЪДЕЩЕТО НА ПАРЛАМЕНТА, АКО НЕ СЕ ПРИЕМЕ НОВАТА КОНСТИТУЦИЯ

Бившият премиер и настоящ съпреседател на ПП-ДБ Кирил Петков заяви в студиото на bTV, че ако промените в Конституцията не се случат, няма да има бъдеще за самия парламент. Всичко се слага на масата на конституционната реформа, категоричен бе той. ОЩЕ: Денков за Конституцията: Има спорове, но се движим в правилната посока (ВИДЕО)

ДЕМОНСТРАЦИЯ: ОПОЗИЦИЯТА БЛОКИРА ПАРЛАМЕНТА ЗАРАДИ ПРЕМАХВАНЕТО НА МОЧА (ВИДЕО)

Народното събрание не успя да заработи тази сутрин заради бойкот на опозицията. Причината - премахването на Паметника на Съветската армия, по-известен като МОЧА - Монумент на окупационната червена армия.

ДЕПУТАТИ ОТ БСП НАХЛУХА В ОБЛАСТНАТА УПРАВА НА СОФИЯ ЗАРАДИ МОЧА (ВИДЕО)

Народни представители от групата на БСП нахлуха в областната управа на София заради сагата с Паметника на съветската армия, който бива демонтиран.

БОРИСОВ, ПЕТКОВ И ПЕЕВСКИ ИСКАТ ДЕПУТАТИТЕ ДА РАБОТЯТ ИЗВЪНРЕДНО СЛЕДВАЩАТА СЕДМИЦА

Лидерите на трите формации от управляващата (не)коалиция - ГЕРБ, "Продължаваме промяната - Демократична България" и ДПС предлагат Народното събрание да почива този петък (15 декември), но в първите два дни на следващата седмица да работи извънредно.

ЗАЩО БЪЛГАРСКИТЕ УЧЕНИЦИ НЯМАТ НУЖНИТЕ УМЕНИЯ? МОН ДАДЕ ПРИМЕР ОТ ЧУЖБИНА КАК ДА СЕ СПРАВИМ (ВИДЕО)

Резултатите от международния тест PISA, който проверява уменията на 15-годишните ученици да прилагат усвоените знания на практика, бяха определени като катастрофални за България. Зам.-министърът на образованието Наталия Митева обаче разясни, че спадът при нашите ученици е част от по-мащабна, световна тенденция.

СПОДЕЛЕНОТО РОДИТЕЛСТВО СПИРА 80% ОТ СЕМЕЙНИТЕ ВОЙНИ: АДВ. КАРЛО ЛУКАНОВ В “ОТГОВОРИТЕ“ (ВИДЕО)

Практиката на Запад е показала, че при споделено родителство 80% от родителите излизат от семейните войни и се споразумяват. Това каза в обзорно предаване на Actualno.com "Отговорите със Спасиана Кирилова" адвокатът по семейно право и медиатор Карло Луканов от фондация “За споделено родителство“.

НИДЕРЛАНДИЯ СКОРО ЩЕ ПОДКРЕПИ БЪЛГАРИЯ ЗА ШЕНГЕН, ПРОГНОЗИРА РАДЕВ

Президентът Румен Радев очаква Нидерландия да обяви пълна подкрепа за България и Румъния за влизането на двете страни в Шенген. Това стана ясно от думите му след среща с албанския държавен глава Байрам Бегай.

ЩЕ ИМА ДА ВРЪЩАМЕ СТОТИЦИ МИЛИОНИ НА "ЛУКОЙЛ": КОМЕНТАР НА ПОРЕДНИЯ СКАНДАЛ

Руският суров петрол, търгуван за България т.е. за "Лукойл Нефтохим", е достигнал цена от 85,5 долара барел през тази есен (октомври - ноември). Това означава, че България догодина ще има да връща надвнесени от "Лукойл" данъци - защото цената на петрола, с който бургаската рафинерия работи, всъщност е далеч по-висока от 60 долара за барел. Така енергийният експерт от Центъра за изследване на демокрацията Мартин Владимиров коментира поредния скандал по темата: Заради България ЕК е разрешила руски петрол да се купува над наложения таван

ДЕНКОВ: С ВОЕННИ КОРАБИ ЛИ ДА СПИРАМЕ ТАНКЕРИТЕ С РУСКИ ПЕТРОЛ?

Премиерът Николай Денков заяви, че България не нарушава с нищо санкциите на ЕС срещу Русия - ден след като Politico разкри как бургаската рафинерия на "Лукойл" е купувала руски петрол на цени над заложения от ЕС и Г-7 таван (60 долара за барел). Самата Европейска комисия ни е дала зелена светлина за това.

ОТВЛЯКОХА БЪЛГАРСКИ КОРАБ КРАЙ ЙЕМЕН

Плаващ под малтийски флаг кораб, който е българска собственост, е бил взет на абордаж днес в Арабско море край йеменския остров Сокотра. Това съобщи британската компания за морска сигурност „Амбри“ (Ambrey), предаде Ройтерс. Според агенцията, нападението вероятно е дело на йеменските хути

ВОЙНАТА В БЛИЗКИЯ ИЗТОК: НИЩО НЯМА ДА НИ СПРЕ, ЗАЯВИ НЕТАНЯХУ (ВИДЕО)

Продължава израелската операция в Ивицата Газа. Министър-председателят Бенямин Нетаняху заяви, че "нищо няма да спре" страната му да продължи войната, докато не постигне победа срещу бойците на Хамас.

УКРАИНЦИТЕ ОТКАЗВАТ ДА СЕ ОТТЕГЛЯТ ОТ МАРИНКА, КРЕМЪЛ ИСКА ОТ УКРАЙНА ДА ОСТАНЕ САМО ЕДНА ОБЛАСТ (ВИДЕО)

Село Маринка в Донецка област вероятно наистина е превзето от руснаците, които продължават атаките и към близкия град Авдеевка в Донецка област. Този извод може да се направи на 14 декември на база различни украински и руски източници. Все още няма официален коментар от Киев и от Москва, но руски източници са категорични - ожесточените боеве при Маринка продължават.

ПУТИН: ЩЕ ИМА МИР, КОГАТО ПОСТИГНЕМ ЦЕЛИТЕ СИ (ВИДЕА)

„Ще има мир, когато постигнем целите си. Целите на Русия - денацификация и демилитаризация на Украйна - не са се променили." Това е едно от заявленията на руския диктатор Владимир Путин по време на днешната директна линия и голяма пресконференция към нея, в които отговаря на въпроси за събитията през изтеклата година. 

РУСКИ ДРОНОВЕ СРЕЩУ УКРАЙНА ВЛЯЗОХА В НЕБЕТО НАД РУМЪНИЯ, НАТО ОТВЪРНА (ВИДЕО)

Руските атаки с дронове срещу Украйна през изминалата нощ са нарушили въздушното пространство на НАТО над Румъния и са вдигнали във въздуха изтребители на румънските военновъздушни сили и германски самолети "Юрофайтър Тайфун", предадоха ДПА и Аджерпрес.

ЦЯЛ СВЯТ ГЛЕДА УКРАЙНА: КАК ВОЙНАТА ЩЕ ПРОМЕНИ БЪДЕЩИТЕ ОРЪЖИЯ?

Продължават боевете в източните и южните райони на Украйна. Заедно с тях се увеличават уроците, научени на бойното поле, независимо дали във въздушен бой или при атаки с дронове, конфронтация между бронирани дивизии или нетрадиционни морски битки. Всичко това се отразява на международната ситуация с оръжия и бойни системи, които се разработват сега и ще бъдат разработвани в бъдеще в целия свят, пише ливанското издание Al Mayadeen.

МЕДИЙНИЯТ РУПОР НА ЕРДОГАН: В САЩ ЛИПСВА ЖЕЛАНИЕ ЗА ПОМОЩ НА УКРАЙНА И ИЗРАЕЛ

Усилията на демократите да приемат допълнителен бюджет от 110 милиарда долара в Сената се провалиха, пише турското издание Yeni Safak, което е известно като приближено до турския диктатор Реджеп Ердоган, с твърда ислямистка позиция и с няколко скандала с реч на омразата плюс откровена дезинформация в полза на Ердоган при протести срещу него - например протестите заради парка "Гези": Духът на "Таксим" отново се събуди. Наред с помощта за войните в Украйна и Израел, разходният пакет включваше и бюджет за хуманитарна помощ в Ивицата Газа. В замяна на одобрение на този допълнителен бюджет републиканците поискаха от администрацията на Байдън да направи промени в имиграционната политика, особено по отношение на сигурността на границите. 

КАМАРАТА НА ПРЕДСТАВИТЕЛИТЕ ОДОБРИ РАЗСЛЕДВАНЕ ЗА ИМПИЙЧМЪНТ НА ДЖО БАЙДЪН

Водената от републиканците Камара на представителите на САЩ гласува в сряда за започване на официално разследване за импийчмънт срещу президента Джо Байдън. Решението е заради чуждестранните бизнес сделки на сина му Хънтър, предаде АФП. 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 2 май 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 1 май 2024 г.

Движението по АМ "Струма": АПИ с важно съобщение

Работно време на хипермаркети Kaufland по време на празниците

КТ „Подкрепа“ организира празнично шествие и концерт

Кой има имен ден днес, 1 май, 2024 г. Честито!

Отиде си именит пловдивски писател

Прогноза за времето - 1 май 2024 г. (сряда)

Най-важните новини за деня: 30 април 2024 г.

Изкарват над 8000 полицаи по пътищата за празниците

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com