Ще има да връщаме стотици милиони на "Лукойл": Коментар на поредния скандал

6008
Ще има да връщаме стотици милиони на "Лукойл": Коментар на поредния скандал
Снимка: iStock

Руският суров петрол, търгуван за България т.е. за "Лукойл Нефтохим", е достигнал цена от 85,5 долара барел през тази есен (октомври - ноември). Това означава, че България догодина ще има да връща надвнесени от "Лукойл" данъци - защото цената на петрола, с който бургаската рафинерия работи, всъщност е далеч по-висока от 60 долара за барел. Така енергийният експерт от Центъра за изследване на демокрацията Мартин Владимиров коментира поредния скандал по темата: Заради България ЕК е разрешила руски петрол да се купува над наложения таван

Припомняме, че ЕС възприе таван на цената на руския петрол от 60 долара, след като Г-7 го наложи. А според Politico, Кирил Петков е заявил миналата седмица в Брюксел, че България няма да купува петрол от Русия над 60 долара за барел.

ОЩЕ: Икономическият министър каза колко е суровият петрол у нас

По думите на Владимиров, заради цената от дори над 85 долара на барел, догодина България ще връща на "Лукойл" надвнесена от компанията свръхпечалба. Тя се събира като данък заради високите цени на енергийните суровини - би трябвало основният елемент в данъка да е разликата между цената на европейския сорт "Брент" и руския "Уралс", като досега се смяташе, че "Уралс" (за България) струваше 60 долара, а "Брент"-ът премина цена от 90 долара в един момент през есента - сега се движи около 80 долара, дори под 80. Съответно, Владимиров заговори за връщане на сума от порядъка на 400 млн. лв. на "Лукойл" - надвнесен данък, но не се ангажира с твърда оценка - ясно е, че такива сметки могат да правят само органите, които имат пълните данни. Припомняме, че Делян Пеевски и Делян Добрев говореха за милиард данъци от "Лукойл" и сметката беше именно заради уж разлика в цената между руския петрол и "Брент"-а, като се тръгваше от цена максимум 60 долара за барел на руското черно злато: Притискаме "Лукойл" с дерогацията, за да вземем милиарди данъци: Говори Пеевски (ВИДЕО). Делян Добрев обаче отказа да коментира точно тази сметка при опит на Actualno.com за разговор с него в парламента.

ОЩЕ: Заради ЕК бензинът и дизелът от руски петрол в България са поскъпнали

Във всичко това Владимиров вижда голяма дупка в европейските санкции - коментарът на ЕК от вчера обаче беше отчайващ, като от Брюксел имаха нахалството да кажат, че дерогацията за руския петрол не предвижда да се спазва таванът в цената и не можело да се променя: ЕК не видя нито свое, нито българско нарушение на ценовия таван за руския петрол (ВИДЕО)

Бъдещето на бургаската рафинерия

Изключително важно е западен инвеститор да купи "Лукойл Нефтохим", за да промени бизнес практиките сега и да прекъсне използването на този актив за политическо влияние, коментира Мартин Владимиров пред БНТ: Кой може да купи "Лукойл" и по-евтини ли ще са горивата? Прогнозата на Милен Керемедчиев (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика