Медийният рупор на Ердоган: В САЩ липсва желание за помощ на Украйна и Израел

4259
Медийният рупор на Ердоган: В САЩ липсва желание за помощ на Украйна и Израел
Снимка: Getty images

Усилията на демократите да приемат допълнителен бюджет от 110 милиарда долара в Сената се провалиха, пише турското издание Yeni Safak, което е известно като приближено до турския диктатор Реджеп Ердоган, с твърда ислямистка позиция и с няколко скандала с реч на омразата плюс откровена дезинформация в полза на Ердоган при протести срещу него - например протестите заради парка "Гези": Духът на "Таксим" отново се събуди. Наред с помощта за войните в Украйна и Израел, разходният пакет включваше и бюджет за хуманитарна помощ в Ивицата Газа. В замяна на одобрение на този допълнителен бюджет републиканците поискаха от администрацията на Байдън да направи промени в имиграционната политика, особено по отношение на сигурността на границите. 

Демократите очакваха да приемат допълнителния бюджет без никакви отстъпки по този въпрос. Това трябваше да покаже на американската общественост, че републиканците уж не подкрепят Украйна и Израел. Но фактът, че републиканците са свободни да настояват за сигурността на границите, показва, че те не са притиснати от американския народ да помогнат на Украйна и Израел. Напротив, това е един от най-скептичните периоди на американската общественост към чуждестранната помощ.

По-рано, като част от одобрението на допълнителен бюджет в Камарата на представителите, администрацията на Байдън предложи общ пакет, съчетаващ помощ за Украйна и Израел. Пакетът срещна съпротива от републиканците, които настояха за определени промени във вътрешната политика. Когато в Камарата на представителите поискаха съкращения в бюджета на Федералната данъчна служба (IRS), консенсус не можа да бъде постигнат. Още: Прогноза от Полша: Какво ще се случи на фронта в Украйна през 2024 г.?

Новият председател на Камарата на представителите Майк Джонсън предложи отделен пакет от помощ за 14 милиарда долара, за да покаже, че намеренията му не са срещу Израел. А относно помощта за Украйна топката беше прехвърлена в Сената. Демократите се надяваха да прокарат пакета от 110 милиарда долара през Сената, включително с подкрепата на републиканците, и да го превърнат в нещо като свършен факт за Камарата. Но, очевидно, тази стратегия се провали. Поне засега. Републиканците не са склонни да приемат пакет от помощи за Украйна и Израел, без да се направят големи промени в сигурността на границите.

Отстъпки

Президентът Байдън сигнализира в последния момент за отстъпки по отношение на граничната сигурност, но те не бяха достатъчни, защото републиканците не се задоволят с козметични промени. Коментарите на Байдън за не приемане на допълнителния бюджет като „помагане на Путин да спечели“ също нямаха ефект, тъй като проучванията на общественото мнение показват от известно време намаляваща обществена подкрепа за помощта за Украйна.

Демократите, които очакват помощ от 14 милиарда долара за Израел, включена в искането за бюджет, да задоволят републиканците, са склонни да игнорират нежеланието на обществото да помогне на Израел. С други думи, достоверността на аргументите на Байдън за подпомагане на Украйна и Израел за „победата на демокрацията над Путин и Хамас“ изглежда доста слаба. Още: Западни специални части в Украйна: Публична тайна

Републиканците защитават следната теза: "Защо харчим пари за охрана на границите на Украйна, когато собствената ни гранична сигурност е застрашена и хиляди нелегални мигранти пресичат границата с Мексико?" Тази теза резонира сред американския народ. Съобщението на Тръмп, че първият му приоритет, ако бъде преизбран, ще бъде затварянето на границата с Мексико, показва, че сигурността на границата е основен приоритет за републиканците. Още: Вътрешните битки в ЕС заплашват 50 милиарда евро за Украйна

Въпреки забавянето на инфлацията през последните месеци, 70% от американците се оплакват от високите цени и считат, че икономиката се справя зле. Републиканците искат да използват на президентските избори догодина недоволството на средната класа от високите цени и нелегалната миграция, въпреки добрите икономически резултати с оглед цялостната глобална ситуация.

Вътрешно разделение

Това обвързване на приоритетите на външната политика с динамиката на вътрешната показва колко трайно е станало влиянието на аргумента "Америка на първо място". В борбата си срещу Тръмп Байдън даде знак, че Америка се връща към претенциите си за глобално лидерство и до голяма степен успя да обедини Запада в украинския дневен ред. Освен това не му беше трудно да убеди местните републиканци за помощ за Украйна, тъй като антируската позиция винаги намира подкрепа във Вашингтон.

След 7 октомври тази година обаче Байдън, който настоява за политика на пълна подкрепа за израелските операции, вече не може да говори за американско морално лидерство. В този контекст не само помощта за Израел беше поставена под въпрос, но повечето сенатори от Демократическата партия поискаха разяснения относно защитата на цивилните и целите на операцията.Още: Още помощ за Украйна, но и мисли за мир - мнението на президента на Чехия

Намаляването на обществената подкрепа за политиките на Байдън по отношение на Украйна и Израел позволява на републиканците да диктуват целите на своята вътрешна политика. Много от тях биха продължили да подкрепят Украйна, ако не беше отслабването на обществената подкрепа.

Байдън очевидно не успя да убеди страната в необходимостта от помощ на Украйна. Републиканците биха искали да предоставят помощ на Израел, но не възнамеряват да позволят на демократите да я споделят с Украйна. Навлязохме в изборна година и републиканците искат да уверят избирателите си, че правят всичко възможно, за да се справят с проблема с нелегалната имиграция. Фактът, че администрацията на Байдън ще трябва да направи отстъпки за да помага на чужди държави, предполага, че политиката ѝ спрямо Украйна и Израел губи популярност.

Автор: Кадир Юзгюн

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Руските заплахи за F-16: Бивши американски пилоти коментират (ВИДЕО)

Заради оръжието от САЩ: Русия се цели в немислими за атака обекти в Украйна

Военната помощ на САЩ за Украйна все още е под заплаха: Washington Post предупреждава

Доц. Искрен Иванов: САЩ, Русия и Китай спорят кой да разреши конфликта в Газа

"Високият морал не стига": Елитни войници опитват да компенсират украинските загуби на фронта

Бойното поле: Бъдещето на Украйна - перспективите

"Състезание между българофоби": Проф. Павлов с коментар за изборите в РСМ и пасивността на България

Анализ: Вижда ли се Ердоган като лидер на мюсюлмански съюз срещу Израел и Запада?

Рецепта на Foreign Affairs Путин да отстъпи: Европа, не НАТО, да прати войски в Украйна

Welt: Милорад Додик може да подпали кървава война на Балканите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com