Заради България ЕК е разрешила руски петрол да се купува над наложения таван

10775
Заради България ЕК е разрешила руски петрол да се купува над наложения таван
Снимка: iStock

Дерогацията за внос на руски петрол по море за България, която е единствената в ЕС, води до нови скандални разкрития. По същество става въпрос за тавана на цената на руския петрол – оказва се, че ЕК е окуражила купуването на суровината над границата от 60 долара за барел, поне според разследване на Politico.

Предистория

В материала е посочено, че през август, 2023 година България изрично е попитала Европейската комисия дали в рамките на дерогацията може или не може да се купува руски петрол на цена от над 60 долара за барел, колкото е таванът в цената за руското черно злато, възприет от Г-7 и приет и от ЕС. Причината – идващият в страната ни руски петрол бил на по-висока цена. Запитването до Брюксел е от Агенция "Митници" - и европейският отговор е: "Внасяйте. Суровият петрол, внесен на база такава дерогация, не трябва да е на цена от под 60 долара за барел". Всичко това на фона на проучване, според което "Лукойл" е изнасяла през България петролни продукти от руски петрол и е препродавала в офшорни зони:

Законно е: Петролен милиард за Путин с любезната помощ на ЕК и България

Зелената светлина от ЕК е позволила на България да внася руски суров петрол над ценовия таван от 60 долара в периода август – октомври, 2023 година, пише Politico на база конфиденциални митнически данни. Става въпрос за внос на стойност 640 млн. евро според Центъра за изследване на енергията и чистия въздух (CREA). Парите отиват в Русия и там се облагат с данъци – данъците отиват в руския държавен бюджет, една трета от който вече ще се харчи за войната в Украйна (в рамките на 2024 година). Данъците от задната вратичка за руския петрол т.е. България са 430 млн. евро и то директни данъци.

Това е емблематичен пример за пропускливост на санкциите срещу Русия, коментира американското издание, като добавя как и без това черният пазар за руски петрол в Европа със сигурност работи. "Санкциите не работят" - през октомври Русия записа невиждан от 18 месеца приход от продажба на изкопаеми горива. 1 635.6 трилиона рубли е приходът според данните на руското финансово министерство. А само през България, приходът на "Лукойл" откакто има санкции срещу Русия (2022 година) заради войната в Украйна е над 2 000 000 000 евро според CREA, 1 000 000 евро от които са отишли като данъци в хазната на Путин. Все пак CREA оценява и, че санкциите на ЕС са лишили Кремъл от 34 млрд. евро през тази година.

Кирил Петков говори в Брюксел

"Не харесваме вратичката от 60 долара, която беше създадена от дерогацията на Европейската комисия. Не искаме Путин да получава евро, които не му се полагат", коментира Кирил Петков при последната си визита в Брюксел, пише Politico. Българското финансово министерство и "Лукойл" обаче не са коментирали темата пред американското издание.

ОЩЕ: Заради ЕК бензинът и дизелът от руски петрол в България са поскъпнали

Източник: Politico

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Половината влакове няма да стигат до Централна гара София заради ремонт

Продължава поскъпването при наемите на офиси в София

КЕВР обяви докога битовите абонати ще получават ток на регулирани цени

Енергийният министър обеща на Украйна скоро да получи реакторите от АЕЦ "Белене"

Детските играчки, тютюневите изделия и мебелите са с най-чести нарушения при продажби

Петролната асоциация: Цената на горивата няма да скочи над 3 лв.

България единствена в ЕС прибързано е приела глобалния 15% данък

Психиатър: Щетите от хазарта са като при хероина и кокаина

Хампарцумян: Безплодни са усилията да регулираме цената на хляба дългосрочно

ОИСР с изненадваща прогноза за българската икономика

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика