Най-важните новини за деня: 20 октомври 2023 г.

4076
Най-важните новини за деня: 20 октомври 2023 г.
Снимка: БГНЕС

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 20 октомври 2023 г.

МИНИСТЕРСТВО РАЗКРИ ГОЛЕМИ ПРОБЛЕМИ С МАШИНИТЕ ЗА ГЛАСУВАНЕ. ЦИК: ОТСТРАНИХМЕ ГИ

Една седмица преди провеждането на местните избори (29 октомври) са установени липси на „информационни активи“ в машините, с които ще се гласува. Проблемът е разкрит при удостоверяване на съответствието на устройствата, за което Министерството на електронното управление е алармирало Централната избирателна комисия (ЦИК).

КАКВО ЩЕ ОСТАНЕ ОТ ПРЕДЛОЖЕНИТЕ ПРОМЕНИ В КОНСТИТУЦИЯТА: ДОЦ. НАТАЛИЯ КИСЕЛОВА В “ОТГОВОРИТЕ“ (ВИДЕО)

Какво ще остане и какво ще отпадне от предложените промени в Конституцията след критиките на Венецианската комисия. В седмичното обзорно предаване на Actualno.com “Отговорите със Спасиана Кирилова“ обяснява доц. Наталия Киселова, преподавател по конституционно право в СУ “Св.Климент Охридски“ и член на Обществения съвет към Парламентарната комисия за промени в Конституцията. Ето какво каза тя:

“ОТГОВОРИТЕ“: С ДОЦ. НАТАЛИЯ КИСЕЛОВА, ГЕОРГИ ПАПАКОЧЕВ И Д-Р ДЕЯН СТАТУЛОВ (ВИДЕО)

Ето темите в седмичното обзорно предаване на Actualno.com “Отговорите със Спасиана Кирилова“: Промените в Конституцията с оглед на препоръките на Венецианската комисия. До къде стигна проектът и ще се случи ли съдебната реформа? Разговаряме с доц. Наталия Киселова, преподавател по конституционно право в СУ “Св.Климент Охридски“ и член на Обществения съвет съм Парламентарната комисия за промени в Конституцията.

ЖЕЛАЕЩИ ДА СЪБОРЯТ НЕЗАКОННИ СТРОЕЖИ В САРАЯ НА ДОГАН КАЗАХА КОЛКО ПАРИ ИСКАТ

След като на първата поръчка за събаряне на два незаконни строежа към морския сарай на Ахмед Доган не се яви нито една фирма, при втората вече има двама кандидати. Това стана ясно след като мина крайният срок за подаване на оферти по процедурата, обявена от областния управител на Бургас.

КОЙ БЪЛГАРСКИ ФИЛМ Е ЕМБЛЕМА НА ПРОПАГАНДНОТО КИНО: Д-Р ДЕЯН СТАТУЛОВ В “ОТГОВОРИТЕ“ (ВИДЕО)

“(Пре)поръчани филми. Пропагандни практики в българското кино“. Така се казва новата книга на д-р Деян Статулов. В седмичното обзорно предаване на Actualno.com “Отговорите със Спасиана Кирилова“ я представяме с автора, който е доктор по кинознание и главен асистент в Института за изследване на изкуствата при Българска академия на науките (БАН).

ДЕНКОВ ТИЧА С ОСТАВКАТА В ДЖОБА, КОГАТО СЕ ПОДХВАНЕ ДЕРОГАЦИЯТА НА РУСКИ ПЕТРОЛ. ГОВОРИ ДЕЛЯН ДОБРЕВ

Председателят на Комисията по енергетика в Народното събрание депутат от ГЕРБ-СДС Делян Добрев няма информация да се продава рафинерията "Лукойл". Няма причина да се продава "Лукойл" и няма да си тръгнат до момента, в който не им вземем дерогацията на руски петрол. Правителството и финансовият министър Асен Василев защитават Русия, каза Добрев пред bTV. 

"ПЪРВАТА АТАКА НА РУСИЯ СРЕЩУ НАТО": ХОРАТА, ОПИТАЛИ ДА ОТРОВЯТ ГЕБРЕВ, СА ВЗРИВИЛИ СКЛАДОВЕТЕ В БЪЛГАРИЯ

През ноември 2011 г. поделение 29155 на руското Главно разузнавателно управление (ГРУ) взривява склад за боеприпаси в Ловнидол, България, в който има артилерия, предназначена за Грузия. Това е първата известна терористична атака, извършена от екипа от наемни убийци и саботьори, които по-късно ще отровят Сергей и Юлия Скрипал в Англия, българския търговец на оръжие Емилиян Гебрев в София и ще взривят множество други складове и сгради на територията на НАТО. Това пише разследващата група Bellingcat в публикация в руския сайт The Insider.

ТАГАРЕВ ПОСОЧИ ТРИ ЗАПЛАХИ ЗА НАЦИОНАЛНАТА СИГУРНОСТ, ЕДНАТА Е МНОГО БЛИЗО ДО НАС

"Русия остава най-голямата заплаха за националната сигурност". Това заяви министърът на отбраната Тодор Тагарев на международната конференция „Спечелване на мира в Украйна“ в Централния военен клуб. Тя е организирана от "Софийски форум за сигурност" и американското посолство, като на нея присъства и посланикът на САЩ в НАТО Джулиан Смит.

РУСНАЦИТЕ НЕ СПИРАТ ДА СЕ ПЛАШАТ ОТ УКРАИНСКИ ПРОБИВ ПРЕЗ ДНЕПЪР (ВИДЕО)

Украински военни части продължават да форсират Днепър и да изграждат предмостие – за това отново предупреждават два големи и известни руски военни телеграм канали. Информацията и в двата си прилича.

ПРЕДИМСТВА И ПРОБЛЕМИ: АРМИИТЕ НА УКРАЙНА И РУСИЯ ПРЕДИ ЗИМАТА (ВИДЕО)

Въпреки че 5 месеца украинската армия опитваше усилено, руските защитни линии в Запорожието бяха пробити. Украйна запазва възможности да вгорчи живота на руснаците, но е крайно невероятно да има украински пробив до Токмак тази година. За украинците предстои трудна задача – да успеят да продължават да поставят руснаците под напрежение, докато преструктурират военните си части за бъдеща нова офанзива. Това е основното заключение в анализ на д-р Джак Уотлинг за института RUSI.

ТРЯБВАТ СНАРЯДИ, РАКЕТИ И КУРШУМИ: В РУСИЯ ЩЕ ВПРЯГАТ И ТИЙНЕЙДЖЪРИТЕ НА РАБОТА

Като част от Руската федерация, Република Татарстан подготвя промени в руския трудов кодекс, които ще разрешат на юношите от 16 до 18-годишна възраст да работят във вредните и опасни производства. Мотивите са, че "в условията на заместване на вносни стоки с такива, произведени в страната" е необходимо по-бързо подготвяне на кадрите.

НОВА ТЪМНА ЕРА ЩЕ РАЗБИЕ "РОЗОВИТЕ" ИЛЮЗИИ НА ЗАПАДА

Понякога в историята се случват земетресения, които разрушават нашите установени вярвания. Разпадането на Съветския съюз разби представата ни за света като в постоянна цивилизационна битка между свободата и тоталитаризма – тя беше заменена от реториката за предполагаемия триумф на либералния ред.

"ПУТИН И „ХАМАС“ НЯМА ДА ПОБЕДЯТ": БАЙДЪН ОБЯВИ, ЧЕ Е ГОТОВ НА ВСИЧКО СРЕЩУ ТЯХ (ВИДЕО)

 

Президентът на САЩ Джо Байдън произнесе обръщение към нацията в праймтайма от Белия дом.

САЩ СПРЯХА РЕЗОЛЮЦИЯ ЗА ПАУЗА НА ВОЙНАТА В ИЗРАЕЛ

 

САЩ наложиха вето на резолюция на Съвета за сигурност на ООН, призоваваща за паузи в конфликта между Израел и "Хамас", за да се осигури хуманитарен коридор до ивицата Газа.

ИЗРАЕЛ И УКРАЙНА: ЛАГЕРИТЕ И ИГРАЧИТЕ, КОИТО СА НА РАЗЛИЧНИ ПОЗИЦИИ

 

Само за 20 месеца светът беше разтърсен от две безпрецедентно сериозни кризи. Първо, през февруари 2022 г. в Украйна избухна война, която се превърна в сериозно предизвикателство за съществуващия световен ред. А сега има безпрецедентна офанзива на "Хамас" срещу Израел с брутални последици.

ПЛАНОВЕТЕ НА КИТАЙ: ПОДМЛАДЯВАНЕ, АРМИЯ ОТ СВЕТОВНА КЛАСА И КОСМОСЪТ КАТО ОРЪЖИЕ

 

Дългосрочните планове на Китай включват подмладяване на нацията, армия от световна класа и Космосът като оръжие. Това става ясно от годишния доклад на Министерството на отбраната на САЩ за 2023 г., касаещо военните събития и събитията в областта на сигурността, включващи Китайската народна република (КНР).

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Натоварен трафик по границите с Румъния

Кой става ротационен председател на СЕМ за 6 месеца

Кой има имен ден днес, 28 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 28 април (неделя)

Най-важното за деня, 27 април

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Каракачанов: Държавата трябва да се погрижи за земеделските стопани и да изгради ефективна защита от градушките

Коментар №3 на седмицата: А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Коментар №2 на седмицата: След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Коментар №1 на седмицата: Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Натоварен трафик по границите с Румъния
Натоварен трафик по границите с Румъния

Интензивен е трафикът за товарни автомобили на някои от граничните контролно-пропускателни пунктове (ГКПП) по границата с Румъния. Това съобщават...