"Путин и „Хамас“ няма да победят": Байдън обяви, че е готов на всичко срещу тях (ВИДЕО)

8577
"Путин и „Хамас“ няма да победят": Байдън обяви, че е готов на всичко срещу тях (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Президентът на САЩ Джо Байдън произнесе обръщение към нацията в праймтайма от Белия дом.

В четвъртък президентът Джо Байдън обяви спешна мисия за привличане на американците към отпускането на милиарди долари нови разходи за Израел и Украйна, произнасяйки обръщение към нацията от Овалния кабинет. В нея той подчерта, че подкрепата на САЩ е от решаващо значение за двамата основни съюзници, потопени във войни.

"Американското лидерство е това, което държи света заедно. Американските съюзи са това, което държи нас, Америка, в безопасност", каза Байдън.

Байдън направи паралел между бойците на „Хамас“ в ивицата Газа, които нападнаха Израел с руския президент Владимир Путин, чиито сили нахлуха в Украйна през февруари 2022 г.

ОЩЕ: Зеленски благодари на Байдън за подкрепата на САЩ за Украйна (ВИДЕО)

"Хамас и Путин представляват различни заплахи, но имат едно общо нещо: и двамата искат да унищожат съседна демокрация", каза той. Приликите са следните - "Хамас" иска Израел да го няма, а Путин счита, че Украйна е СССР, а не независима държава. Байдън изрично напомни, че Путин отвлича украински деца и го определи като "болен" - точно заради това Международният наказателен съд в Хага го издирва. "Когато диктаторите не плащат цена, те предизвикват още повече хаос и страдания", заяви американският президент и продължи, че Путин вече напомня на Полша как СССР ѝ подарил земя.

Същевременно Байдън подчерта, че САЩ не искат да воюват с Русия и че няма да изпраща американски войници в Украйна, но подчерта, че Украйна "само моли за помощ" и Съединените щати ще я дават. "Изграждаме и подновяваме оръжейни арсенали в борбата за свободата", подчерта американският президент.

Посланието на Байдън 

Байдън говори около 20:00 часа Източно американско време след като се завърна от пътуването си до Израел, с което показа солидарността на САЩ след нападението на 7 октомври от бойци на „Хамас“, които извършиха атаки от Газа и убиха 1400 души в южната част на Израел, предава БГНЕС. 

Посланието на Байдън беше доста настойчиво. Израел е готов да започне сухопътна офанзива за изкореняване на палестинските бойци на "Хамас" от Газа, а напрежението е в разгара си след смъртоносен взрив в болница в Газа.

Байдън заяви, че Израел не е отговорен за взрива, както твърдяха представители на "Хамас", но каза: "Не можем да пренебрегваме хуманността към невинните палестинци, които искат само да живеят в мир и да имат равни възможности".

Байдън изрази загриженост, че някои американци се питат: "Защо за Америка е важно", че Съединените щати подкрепят войните? "Знам, че тези конфликти могат да изглеждат далечни", каза той. Но Байдън подчерта, че противниците на Америка наблюдават как се развиват двата конфликта и в зависимост от изхода им могат да предизвикат проблеми в други части на света.

Президентът на САЩ говори на фона на политическия хаос във Вашингтон, след като републиканците, които контролират Камарата на представителите, се затрудняват да се споразумеят кой ще ги ръководи като председател, след като отстраниха Кевин Маккарти от този пост.

Насочвайки забележките си директно към спорещите републиканци, Байдън каза: "Не може да позволите на дребнавата, партизанска, гневна политика да попречи на отговорностите ни като велика нация".

Пари извънредно

Байдън поиска извънредни разходи, които според официални представители на САЩ ще възлязат на около 100 млрд. долара през следващата година за Израел, Украйна и Тайван, както и за сигурността по протежение на граница на САЩ с Мексико.

Възможно е те да включват 60 млрд. долара за Украйна и 10 млрд. долара за Израел, съобщиха предварително източниците, както и милиарди за Азия и за сигурността на американските граници.

Всяка мярка за финансиране трябва да премине както през ръководения от демократите Сенат на САЩ, където допълнителната помощ се ползва с двупартийна подкрепа, така и през ръководената от републиканците Камара на представителите, която от 17 дни няма председател.

"Колкото и да е трудно, ние не можем да се откажем от мира. Не можем да се откажем от решението за две държави", каза Байдън. "Израел и палестинците еднакво заслужават да живеят в безопасност, достойнство и мир".

В речта си Байдън поднови обещанието си да върне американските заложници в Америка.

"Както казах на семействата на американците, държани в плен от „Хамас“, ние използваме всички възможности, за да върнем техните близки у дома", каза той. "Като президент за мен няма по-важен приоритет от безопасността на американците, държани като заложници", добави Байдън.

ОЩЕ: Байдън е убедил египетския президент да отвори граничния пункт с Газа 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Глобиха Тръмп с 1000 долара за нарушения по делото "пари срещу мълчание"

Десетки радикални пропалестински активисти превзеха сградата на Колумбийския университет (ВИДЕА)

Тежка присъда за американец за опит за шпионаж

Джо Байдън проведе разговор с лидерите на Катар и Египет

Най-малко 25 загинали след автобусна катастрофа в Перу

Трима полицаи загинаха при престрелка в Северна Каролина (ВИДЕО)

САЩ и Мексико с общи мерки срещу миграцията

Вашингтон обвини израелски отряди в груби нарушения на правата на човека

Акула нападна и рани тежко британец на Карибите

Торнадо в САЩ уби четирима души, сред които и бебе (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com