Най-важните новини за деня: 21 март 2024 г.

2707
Най-важните новини за деня: 21 март 2024 г.
Снимка: БГНЕС

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 21 март 2024 г.

БОРИСОВ: ПП-ДБ НЕ ИСКАТ ПРАВИТЕЛСТВО, ДНЕС ИМ ДАВАМЕ ВРЕМЕ ДА МИСЛЯТ

"Ние сме предложили само премиер, колкото и да не искате да го разберете. Те не искат правителство", каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред медиите в парламента за партньорите си от ПП-ДБ и по повод възобновяване на преговорите за кабинет. 

ПП-ДБ ПРЕХВЪРЛИ ТОПКАТА НА ГЕРБ: СЪЗДАДОХТЕ КРИЗА, КАЖЕТЕ КАКЪВ Е ПЛАНЪТ

Колеги от ГЕРБ, ваша е отговорността да кажете как може да продължим. Действахте едностранно в пълно противоречие на всички договорки. Поемете отговорност за действията си и предложете конкретен план, адекватен на кризата, която създадохте. Това се казва в позиция на "Продължаваме промяната - Демократична България".

ДОКОЛКО ОКТОПОДЪТ Е ПРОНИКНАЛ В СЪДЕБНАТА СИСТЕМА? ГОВОРИ СЪДИЯ ОТ ВСС

Органът, който може да стигне до разкритие на Мартин Божанов-Нотариуса е прокуратурата. Голяма част от магистратите, които са били на коледното парти не са познавали Нотариуса, но че е имало хора, които са го поканили, е повече от ясно. Това заяви пред bTV съдия Олга Керелска, част от съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС). Тя беше един от малцината членове на ВСС, които гласуваха "против" издигането на Иван Гешев за главен прокурор.

РАЗКРИТИЯ: КАКВО ИЗЗЕ ГДБОП ОТ ИМОТ НА ПЕТЬО ЕВРОТО ДО "ОСЕМТЕ ДЖУДЖЕТА"

Антикорупционният фонд (АКФ) публикува нов документ в поредицата си "СГП-Лийкс", който представлява протокол за претърсване на един от имотите на Петьо Петров-Еврото в София. Става въпрос за апартамент на улица “Свиленица” - в близост до прочутия ресторант “Осемте джуджета”, където се твърди, че бившият ръководител на столичното следствие е бил медиатор между мафия и съдебна власт с цел изземване на бизнеси.

ЕВРОПЕЙСКИ МАГИСТРАТИ ИСКАТ ПРОВЕРКА НА БЪЛГАРИЯ ЗАРАДИ ЗАПЛАХИТЕ КЪМ СЪДИЯ ЦАРИГРАДСКА

Магистрати от цяла Европа настояват за проверка на България заради заплахите срещу съдия Владислава Цариградска и "системния тормоз" на бившия ръководител на Върховния щасационен съд (ВКС) Лозан Панов. Това се разбира от разпространено от Съюза на съдиите писмо на европейски организации.

НАЙ-ОПАСНАТА ЗА ШОФИРАНЕ ОБЛАСТ В БЪЛГАРИЯ: АКТУАЛНИ ДАННИ

България е най-опасната страна за шофиране в Европейския съюз. Област Русе е най-рисковата за шофиране у нас според Института за пътна безопасността (ИПБ). Статистиката обхваща периода 2021-2023 г. Данните показват, че още няколко области са опасни за шофиране. Това са Ловеч, Монтана, Пловдив, Стара Загора и Варна.

ОПАСЕН ЛИ Е ПАМЕТНИКЪТ НА БУЗЛУДЖА И ЧИЯ Е ОТГОВОРНОСТТА ЗА НЕГО? (ВИДЕО)

Сигнал за проблеми със сигурността и опазването на историческото наследство на бившия Дом-паметник на БКП на връх “Бузлуджа” получи Actualno.com. От екипа на “Проект Бузлуджа” настояват за ясен механизъм и контрол на посетителите в обекта.

БЯГАНЕ ДО ОТКАЗ: ЛАБОРАТОРИЯТА, КОЯТО ОБЕДИНЯВА СПОРТА И НАУКАТА (ВИДЕО)

Бягане до отказ в лабораторна среда - в това се състои едно от основните функционални изследвания в областта на спорта. Тестът се провежда на тредбан (бягаща пътека) и е със стъпаловидно нарастваща интензивност. А от изследвания спортист се изисква да достигне максимума на физическите си възможности.

КАКВО ПЪРВО ТРЯБВА ДА НАПРАВИ ГОНЗО КАТО ШЕФ НА БФС: ИВО ВЕЦЕВ В "ОТГОВОРИТЕ" (ВИДЕО)

Какво първо трябва да направи Гонзо като председател на Българския футболен съюз (БФС), за да докаже, че ще има промяна? На този въпрос отговори главният редактор на сайта SportLive Иво Вецев в седмичното обзорно предаване на Actualno.com “Отговорите със Спасиана Кирилова“. 

КОНСУЛТИРАЛИ СМЕ РУСИЯ КАК ДА НЕ ПЛАЩА НЕУСТОЙКИ ЗА “ТУРСКИ ПОТОК“: ИЛИЯН ВАСИЛЕВ В “ОТГОВОРИТЕ“ (ВИДЕО)

Консултирали сме Русия, и то енергийният министър Теменужка Петкова, как да не се плащат неустойки за “Турски поток“. Това каза в седмичното обзорно предаване на Actualno.com “Отговорите със Спасиана Кирилова“ анализаторът и енергиен експерт Илиян Василев, който беше наш посланик в Москва. В петък публични слушания и разкрития за пътната карта на “Турски поток“ организират той и разследващи журналисти. Ето какво каза Илиян Василев в аванс.

"ГОВОРИМ ЗА ВОЙНИЦИ, А ЛЪЖЕМ С ОРЪЖИЕТО": ФРЕНСКАТА ПОМОЩ ЗА УКРАЙНА

Дебатът относно възможното разполагане на западни войски в Украйна засенчи друг аспект на военната помощ за Киев: изпращането на оръжие. Това е неудобна тема за Франция, която е принудена изкуствено да завишава приноса си, за да не бледнее пред другите, разкрива местното издание Mediapart. То е със статут на независима медия, основано е от бившия главен редактор на Le Monde Едуи Пленел и не показва реклама на страниците си - приходите идват от платен достъп.

РУСКОТО ОРЪЖИЕ, ОТ КОЕТО КИЕВ СТРАДА: УКРАИНСКИ ВОЙНИК РАЗКАЗВА (ВИДЕО)

Някои подразделения на въоръжените сили на Украйна страдат от дроновете с режим за нощно виждане в руския арсенал, призна украински войник пред Business Insider.

ВОЙНА НА РУСИЯ С НАТО: НОВИ СИГНАЛИ. ЛЯТНА РУСКА ОФАНЗИВА В УКРАЙНА - ПЕРСПЕКТИВИ (ВИДЕО)

Няколко икономически, финансови и военни индикатори подсказват, че Русия се готви за широкомащабна конвенционална война с НАТО – не скоро, но вероятно в по-кратък период от време, отколкото някои западни анализатори очертаха. Такава оценка дава в своя дневен анализ ISW – американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната.

САЩ ВЕЧЕ ИМАТ ПРЕДСТАВА КОГА КИТАЙ ЩЕ НАХЛУЕ В ТАЙВАН (ВИДЕО)

Адмирал Джон Акилино, ръководител на Индо-тихоокеанското командване на САЩ, обяви прогнозата си кога Китай би нахлул в Тайван - на база на американски оценки.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

ДНК анализът е готов: Велико Минков ли е бащата на малкото дете на Габриела Славова

Кой има имен ден днес, 2 май, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 2 май 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 1 май 2024 г.

Движението по АМ "Струма": АПИ с важно съобщение

Работно време на хипермаркети Kaufland по време на празниците

КТ „Подкрепа“ организира празнично шествие и концерт

Кой има имен ден днес, 1 май, 2024 г. Честито!

Отиде си именит пловдивски писател

Прогноза за времето - 1 май 2024 г. (сряда)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com