Най-важните новини за деня: 24 декември 2023 г.

2303
Най-важните новини за деня: 24 декември 2023 г.
Снимка: Getty

Редакционният екип на Actualno.com ви представя най-важните новини за изминалия ден, 24 декември 2023 г.

"ОТГОВОРИТЕ" СЪС СПАСИАНА КИРИЛОВА - ТОП 5 за 2023 г. (ВИДЕО)

Дойде краят и на тази година - време е за почивка, за равносметка, за да не повтаряме грешките от изминалата година. Равносметките все ги правим, а колко поуки възприемаме е отделен въпрос. Ето обаче нашата равносметка - екипът на седмичното обзорно предаване на Actualno.com “Отговорите със Спасиана Кирилова“ ви представя петте най-гледани издания през 2023 година. 

ПАТРИАРХ НЕОФИТ: НЕКА НЕ СКЪПИМ ЛЮБОВТА СИ

„Да не скъпим любовта си“, съветва Българският патриарх Неофит в синодалното послание за Рождество Христово.

Негово светейшество говори за любовта ни към Иисус Христос и към и към онези, с които той ни среща постоянно в нашия живот.

„Няма християнство без любов и няма любов към Бога, която да не върви ръка за ръка с любовта ни към човека до нас, към конкретния нуждаещ се от нас човек, който е образ на Христа и възможност за всекиго да подражава на Христа в Неговата божествена любов към всички нас: праведни и неправедни, заслужили или незаслужили Неговата любов“, казва Неофит. ОЩЕ: Заради войната в Ивицата Газа: Отменят Рождество Христово във Витлеем

ЗАРАДИ ВОЙНАТА В ИВИЦАТА ГАЗА: ОТМЕНЯТ РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО ВЪВ ВИТЛЕЕМ

Църковните камбани отекват из подобните на лабиринт улици на Витлеем. С наближаването на Коледа градът в окупирания от Израел Западен бряг трябва да гъмжи от посетители. Но тази година е почти пусто. Местните лидери взеха решение миналия месец да намалят празненствата в знак на солидарност с палестинското население, докато бушуваха тежки битки между Израел и Хамас в опустошената ивица Газа, съобщи CNN. Повече от 20 000 палестинци са били убити по време на израелската въздушна и наземна офанзива, според контролираното от Хамас Министерство на здравеопазването в Газа и близо 85% от общото население на ивицата е разселено.

"СТУДИО ACTUALNO" ПРЕЗ 2023 Г.: РАЗГОВОРИТЕ, КОИТО ВИ РАЗВЪЛНУВАХА (ВИДЕО)

Изминалите 12 месеца бяха белязани с политически скандали, които понякога преминаваха границите на… добрия вкус. В предаването “Студио Actualno” с водещ Мирослав Димитров не просто се опитвахме да даваме трибуна на мненията, които нажежаваха страстите, но и да обръщаме внимание на голямата картина и проблемите, които остават нерешени - например, вечният проблем "войната по пътищата".

РУСКИ ГЕНЕРАЛ ПРИЗНА КОСВЕНО, ЧЕ РУСКИТЕ ВОЙНИЦИ ИЗМИРАТ В УКРАЙНА(ВИДЕО)

За съжаление завършилите през месеца април кадети от Висшето училище на руските ВВС в Рязанска област е трябвало да бъдат пратени на фронта в Украйна преди предвиденото първоначално време – през есента на тази година. Това призна в своя реч командващият руските ВВС генерал Михаил Теплински – предварително записана за завършващи тази зима кадети в същото висше военно училище. Казаното е явен пореден сигнал, че загубите на руската армия в Украйна са огромни и постоянно е необходимо да идват свежи попълнения, за да може да се изпълняват бойни задачи. Потвърждение за това заключение е и признание на генерала, че този випуск вече е претърпял загуби в жива сила на фронта в Украйна. И докато генералът не каза къде са отишли кадетите, вероятно става въпрос за направлението "Днепър", Херсонска област – там, където руснаците така и не могат да се справят с украинското предмостие в Кринки (30 километра североизточно от град Херсон и 2 километра източно от река Днепър). Самият Теплински говори на новия випуск, че голяма част от него ще се присъедини към 104-та дивизия на руските ВВС – тя оперира именно по източния бряг на река Днепър.

НАУЧНИТЕ ОТКРИТИЯ ПРЕЗ 2023 Г.

Краят на една година и началото на следващата сякаш винаги носят усещане за размисъл. Изминаването на времето, белязано от смяната на годината, е крайъгълен камък в живота. С какво тази година беше по-различна от миналата? Постигнахте ли някои цели, които си поставихте в началото на годината? В науката темпото на иновациите никога не се забавя, независимо от годината или безпрецедентната глобална пандемия. Докато разсъждаваме върху нашите собствени лични етапи през следващия месец, нека да разгледаме само някои от професионалните постижения на учените. Този списък по никакъв начин не е изчерпателен, а по-скоро обобщение на напредъка на науката през последните 365 дни.

ГЕРМАНСКИТЕ ВЛАСТИ ПРЕДУПРЕДИХА, ЧЕ СА ПОЛУЧИЛИ СИГНАЛ ЗА НАПАДЕНИЕ СРЕЩУ КЬОЛНСКАТА КАТЕДРАЛА

Германските власти съобщиха, че са получили сигнал, че терористична групировка е планирала нападение срещу Кьолнската катедрала в близките дни, съобщи ДПА. Конкретно сигналът се отнасял за новогодишната нощ, но още вчера службите са претърсили катедралата с кучета и са поставили наблюдение и охрана на храма.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Добри новини за храните на борсите

Натоварен трафик по границите с Румъния

Кой става ротационен председател на СЕМ за 6 месеца

Кой има имен ден днес, 28 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 28 април (неделя)

Най-важното за деня, 27 април

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Каракачанов: Държавата трябва да се погрижи за земеделските стопани и да изгради ефективна защита от градушките

Коментар №3 на седмицата: А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Коментар №2 на седмицата: След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Добри новини за храните на борсите
Добри новини за храните на борсите

И през тази седмица има спад в цените на основни хранителни стоки и на плодовете и зеленчуците на борсите в страната, показват данните в седмичния...