Заради войната в Ивицата Газа: Отменят Рождество Христово във Витлеем

8897
Заради войната в Ивицата Газа: Отменят Рождество Христово във Витлеем
Снимка: Getty

Църковните камбани отекват из подобните на лабиринт улици на Витлеем. С наближаването на Коледа градът в окупирания от Израел Западен бряг трябва да гъмжи от посетители. Но тази година е почти пусто. Местните лидери взеха решение миналия месец да намалят празненствата в знак на солидарност с палестинското население, докато бушуваха тежки битки между Израел и Хамас в опустошената ивица Газа, съобщи CNN

Повече от 20 000 палестинци са били убити по време на израелската въздушна и наземна офанзива, според контролираното от Хамас Министерство на здравеопазването в Газа и близо 85% от общото население на ивицата е разселено.

Как започна всичко? 

Войната беше предизвикана от терористичната атака на Хамас на 7 октомври срещу Южен Израел, при която бяха убити най-малко 1200 души, а повече от 240 бяха взети за заложници. Мнозина тук имат връзки с Газа чрез близки и приятели и усещането за нещастие е обзело града, почитан от християните като родното място на Исус Христос.

Декорациите, които някога са украсявали кварталите, са премахнати. Парадите и религиозните тържества са отменени. В центъра на града традиционната огромна коледна елха на площад Мангер видимо отсъства.

Още: Израел настоява за контрол в Северна Газа

"Синът ми ме попита защо тази година няма да има коледно дърво във Витлеем"

Пътуването до Витлеем, на около осем километра южно от Йерусалим, обикновено не е лесно пътуване. Построената от Израел бариера на Западния бряг ограничава движението, както и различните контролно-пропускателни пунктове, водещи към и извън града. Стана още по-зле след наглата атака на Хамас.

От 7 октомври Израел ограничи движението във Витлеем и други палестински градове на Западния бряг, като военни контролно-пропускателни пунктове позволяват влизане и излизане, което оказва влияние върху палестинците, които се опитват да стигнат до работа. Окупираната територия също претърпя скок на насилие, като най-малко 300 палестинци бяха убити при израелски атаки, според палестинското министерство на здравеопазването.

„Синът ми ме попита защо тази година няма коледно дърво, не знам как да го обясня“, казва Али Табет пред CNN. Той и семейството му живеят в Ал Шаваура, палестинско село близо до Витлеем, и посещават всяка Коледа, „защото връзката ни с нашите християнски братя е силна връзка.  

Още: "Не сме ли и ние човеци"? Гневът в Близкия изток към Израел и Запада расте

Разхождайки се по калдъръмените улици, влиянието на конфликта е очевидно. Бизнесът разчиташе на натоварения празничен период, след като страдаше от трудностите и ограниченията за пътуване на пандемията от коронавирус. Но без обичайните тълпи от туристи и вярващи много от хотелите, магазините и ресторантите са затворени.

Икономиката на Витлеем зависи от поклонниците и туризма, обяснява трето поколение собственик на магазин Рони Табаш, който стои пред магазина си и чака клиенти, които никога няма да пристигнат.

Сувенири на сцената на Рождество Христово събират прах

Сувенири и сложно издълбани маслинови дърворезби на сцената на Рождество Христово стоят на рафтове и събират прах. Магазинът на Табаш е един от малкото, които остават отворени, от желание да подкрепят квалифицираните занаятчии, които деликатно правят неговите стоки.

Табаш води баща си със себе си в магазина всеки ден, за да го изведе от къщата. Неговият дядо отваря магазина през 1927 г. и това място, заедно с площада и известната му църква, са станали „част от сърцето ни“.

„Никога не сме виждали Коледа по този начин“, продължава той. „От три месеца, честно казано, нямаме нито една продажба. Не искам да държа баща си у дома. Не искам да губя надежда.”

Църквата "Рождество Христово" също е празна

Дори църквата "Рождество Христово" - която стана първият обект на световното наследство в палестинските територии през 2012 г. - е почти празна. В нормална година опашки от стотици се извиваха около паркинга отвън с поклонници, които търпеливо чакаха да влязат в пещерата, считана от 2-ри век за точното място на раждането на Христос. 14-лъчева сребърна звезда, поставена в мраморния под, отбелязва точното място, където се казва, че е роден Исус.

Вътре обикновено има само място за правостоящи. Но тази година боевете в Газа промениха всичко. Сега на практика можете да чуете падане на карфица. „Никога не съм го виждал по този начин“, казва отец Спиридон Саммур, гръцки православен свещеник в църквата „Рождество Христово“.

Още: Изключиха коледните светлини във Витлеем в знак на протест

Коледа е радост, любов и мир, но нямаме мир и радост

„Коледа е радост, любов и мир. Нямаме мир. Нямаме радост“, казва той тържествено. „Това е извън нашите ръце и ние се молим за лидерите, които ще вземат решенията [по целия] свят, Бог да им помогне, да им даде своята светлина, за да установят мир тук и по целия свят.

Още: Знаете ли в кой град наистина се е родил Исус Христос? Отговорът ще ви изненада

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Ето как хората в Дубай се справят с наводненията (ВИДЕО)

Разрушени пътища, наводнени къщи: Анкара е под вода (ВИДЕО)

Ирански военни лидери предупредиха Израел с много по-голям удар от този на 13 април

"Хамас" намекна, че ще отхвърли предложението за примирие в Газа

"Хамас" трябва да каже "да": Блинкен призова да приемат плана за мир в Газа

Расте броят на загиналите след срутване на магистрала в Китай

Срути се оживена магистрала в Китай, има жертви (ВИДЕО)

Военни учения в Централна Азия: Предупреждение срещу Русия и Иран

Ще има ли примирие: Израел ще изчака до утре отговора на „Хамас“

Висшият съд на ООН реши, че Германия може да продължи да въоръжава Израел

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com