"Студио Actualno" през 2023 г.: Разговорите, които ви развълнуваха (ВИДЕО)

12051
"Студио Actualno" през 2023 г.: Разговорите, които ви развълнуваха (ВИДЕО)
Снимка: Actualno.com

Изминалите 12 месеца бяха белязани с политически скандали, които понякога преминаваха границите на… добрия вкус. В предаването “Студио Actualno” с водещ Мирослав Димитров не просто се опитвахме да даваме трибуна на мненията, които нажежаваха страстите, но и да обръщаме внимание на голямата картина и проблемите, които остават нерешени - например, вечният проблем "войната по пътищата".

ПСИХОТЕРАПЕВТ: УБИЙЦИТЕ НА ПЪТЯ НЯМАТ ОБЩ ПРОФИЛ. ПРОФИЛ ИМА ОБЩЕСТВОТО, КОЕТО ГИ СЪЗДАВА (ВИДЕО)

Когато България беше разтърсена от поредната трагедия на пътя, в която 37-годишен мъж с два промила алкохол в кръвта блъсна с колата си и уби 15-годишно момче, пресичащо на пешеходна пътека в центъра на София, си зададохме поредица от въпроси: какво се случва в главата на един пиян човек, който се качва в автомобила си? Имат ли общ профил тези убийци? Възможно ли е да ги спрем? И поговорихме с психотерапевта Калин Гайтанджиев, който има богата практика, изследваща поведението и същността на убийците на пътя.

ТЕСТЪТ ЗА НАРКОТИЦИ СТАВА ПОЛОЖИТЕЛЕН ЗАРАДИ ЛЕКАРСТВА: ПРОВЕРКА НА ПРАКТИКА В СТУДИОТО (ВИДЕО)

Но и не спряхме дотук. След решение на депутатите за утежняване на наказанията на пияни и дрогирани шофьори, националният омбудсман Диана Ковачева отправи препоръка да бъде създаден публичен списък на лекарствата, които могат да доведат до фалшиво положителен тест за наркотици. Знаете, че полицията обикновено използва два типа тест за наркотици. Това са Drug check 3000 и Drug test 5000. Тестовете отчитат на молекулярно ниво и поради тази причина, ако в дадено лекарство има молекули, съвместими с молекулите на психотропни вещества, то тестът ще излезе положителен. Затова и реализирахме експеримент. В студиото на Actualno поканихме управителя на електронен магазин за тестове за алкохол и наркотици Робърт Ахабабян, с когото направихме слюнчести тестове за наркотици с леснодостъпни болкоуспокояващи лекарства, за да придобием представа какво се случва.

Д-Р ДИМИТРОВ: "ЕФЕКТЪТ ЛУЦИФЕР" РАЖДА САДИСТИТЕ В БЪЛГАРИЯ (ВИДЕО)

От темата за войната по пътищата, обърнахме сериозен поглед към тази с насилието. Случаят с Дебора от Стара Загора разтърси обществото и предизвика вълна от основателно недоволство по улиците на големите градове у нас. И се запитахме - как потенциално добри хора могат да станат злодеи, от какво страда обществото ни и може ли да бъде излекувано? Отговорите на тези фундаментални въпроси опитахме да дадем с психолога с над 40-годишна практика, д-р Пламен Димитров.

ОСМАН ОКТАЙ ЗА МОДЕЛА "ПЕЕВСКИ": ДЕТАЙЛИ КАКЪВ Е И КАК РАБОТИ (ВИДЕО)

Стана вече дума за изпъстрения със драматични обрати политически живот през годината, в който покрай решаването на наболелите обществени проблеми, като вече коментираните, депутати и министри участваха в привидно невъзможни коалиции и проявяваха тежки компромиси. И така, сякаш в съвсем естествен порядък, се затвърди една фигура, която иззе почти цялото внимание на полето на политическото - Делян Пеевски. Народният представител от Движението за права и свободи демонстрира впечятляващ размах при вземането на националноотговорни решения - как стана така, след като 10 години имаше борба да се изкорени моделът "Пеевски". Обяснение от Осман Октай. 

АЛЕК АЛЕКСИЕВ: АКТЬОРИТЕ У НАС СЕ СТРАХУВАТ ДА ЗАЯВАТ ПОЗИЦИЯ (ВИДЕО)

Сред сложни политически игри, управляващите обърнаха поглед и към културния фронт и заложиха повече пари за сектора след протести и недоволство на отделните гилдии. Но в сектор “Култура” не липсваха скандали: например с уволнението на режисьора Александър Морфов от Народния театър - въпрос, който отново ни накара да се замислим докъде стига границата на намесата на политиката в изкуството.

АНДЖЕЛА РОДЕЛ: "ВРЕМЕУБЕЖИЩЕ" СЪЧЕТАВА УСПЕШНО ЛИЧНОТО С ПОЛИТИЧЕСКОТО (ВИДЕО)

И понеже сме убедени, че винаги доброто и красотата, което то дава, побеждават, няма да забравим, че 2023-та година беше една от най-успешните за България на литературното поприще. Събудихме се по-щастливи на сакралната дата 24. май, защото се случи нещо не нечувано - български автор спечели "Букър" . Георги Господинов заедно с преводачката Анджела Родел станаха носители на Международен "Букър" за романа "Времеубежище".

И така, стига приказки! Припомнете си всички тези срещи с гости и събеседници, които не ни оставиха безразлични към водовъртежа от събития, с които беше белязана годината. Още от “Студио Actualno” ще откриете тук.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 29 април 2024 г. (понеделник)

Най-важните новини за деня: 28 април 2024 г.

Седмична прогноза за времето за 29 април - 5 май 2024 г. (ГРАФИКА)

Добри новини за храните на борсите

Натоварен трафик по границите с Румъния

Кой става ротационен председател на СЕМ за 6 месеца

Кой има имен ден днес, 28 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 28 април (неделя)

Най-важното за деня, 27 април

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com