Най-важните новини за деня: 24 октомври 2023 г.

3853
Най-важните новини за деня: 24 октомври 2023 г.
Снимка: БГНЕС

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 24 октомври 2023 г.

„ЛУКОЙЛ НЕФТОХИМ" ЗАПЛАШИ СЪС СЪД ЗАРАДИ ДАНЪЦИТЕ

ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас“ АД излезе с позиция, че "плаща всички предвидени от закона данъци в установените срокове и изцяло изпълнява задълженията си към бюджета на Република България".

ПП-ДБ КОНТРА НА ГЕРБ И ДПС, НЕ ИСКА ЗАСЕДАНИЕ НА ПАРЛАМЕНТА ЗА "ЛУКОЙЛ" ПРЕДИ ВОТА (ВИДЕО)

"Продължаваме промяната - Демократична България" призова председателят на Народното събрание Росен Желязков (ГЕРБ) да не свиква извънредно заседание на парламента в петък.

ДОБРЕВ ОТГОВОРИ НА ПП-ДБ: ЩЕ СИ ПРОЛИЧИ КОЙ Е НА ХРАНИЛКА ОТ "ЛУКОЙЛ"

От извънредното заседание на парламента в петък ще си проличи кои парламентарни групи са "на хранилката" на "Лукойл" и кои не. Така председателят на Комисията по енергетика Делян Добрев от ГЕРБ отговори на изявление от "Продължаваме промяната - Демократична България" от по-рано днес. Коалицията призова председателя на Народното събрание Росен Желязков (ГЕРБ) да не свиква извънредно заседание на парламента в петък.

ПРЕДИЗБОРЕН РЕКЕТ ЛИ СЕ ИЗВЪРШВА НАД "ЛУКОЙЛ": ОПОЗИЦИОННИ ОЦЕНКИ

Докато няма държава, няма да има и контрол върху „Лукойл“. Това заяви бившият енергиен министър от "Има такъв народ" в правителството на четворната коалиция на Кирил Петков - Александър Николов за ултиматума, който постави властта на „Лукойл“ – да плати 500 млн. лв. данъци или ще се раздели с дерогацията за руски петрол.

ЦИК ПРЕХВЪРЛИ НА КМЕТОВЕТЕ ОТГОВОРНОСТТА ЗА МНОГОТО РЕГИСТРАЦИИ ПО НАСТОЯЩ АДРЕС

Говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Росица Матева прехвърли на кметовете отговорността за многото регистрации по настоящ адрес.

ЦЕЛТА НА КОМИСИЯТА С ЦАНОВ И ИСТИНСКИЯТ ПРОБЛЕМ С МАШИНИТЕ: ГОВОРИ СТОИЛ ЦИЦЕЛКОВ (ВИДЕО)

Изслушването на влогъра Станислав Цанов в парламента заради твърдението му за заплахи от страна на покойния Алексей Петров беше едно "активно мероприятие". Това смята Стоил Цицелков от Обществения съвет към ЦИК и „Обединение за честни избори“ (ОЧИ).

С ЧИСЛА: ДЕНКОВ ОБЯСНЯВА НА АВСТРИЯ ЗАЩО ПРОБЛЕМЪТ Ѝ С МИГРАНТИТЕ НЕ Е БЪЛГАРСКИ

"Целим да обясним ясно на австрийското общество, че за тях е по-добре България и Румъния да бъдат в Шенген, защото така могат да си осигурят по-добре защитени външни граници, по-малко мигранти в Европа, а оттам и в Австрия, по-евтини храни, по-ниска инфлация, по-стабилна енергийна сигурност". Всички тези аргументи изброи премиерът Николай Денков, преди днес (24 октомври) да замине за Виена.

ОФИЦИАЛНО: АВСТРИЯ ОТНОВО НИ СПИРА ЗА ШЕНГЕН

Австрия каза „не“ на присъединяването на България в Шенген. Това стана ясно след края на разговорите на премиера академик Николай Денков с австрийския канцлер Карл Нехамер.

ВОЙНА В КОСОВО: ОТ "КАТО КРИМ Е" ДО "ТОРМОЗ И ГЕНОЦИД СРЕЩУ СЪРБИТЕ" (ВИДЕО)

Разгорещен дебат и абсолютно противоречащи си твърдения - опасността от война в Косово се пренесе и на сцената на Съвета за сигурност (СС) на ООН.

УКРАИНСКИ ДЕСАНТ ПРЕЗ ДНЕПЪР: РУСКИ ПРЕДУПРЕЖДЕНИЯ И ПОДГОТОВКА (ВИДЕО)

Определено намаляване на темпото на бойни действия на фронта в Украйна отчита украинският генщаб за изминалите 24 часа. В сутрешната сводка на щаба е посочено, че през последното денонощие е имало 55 бойни сблъсъка по цялата фронтова линия – това е почти наполовина спрямо последните няколко дни, когато редовно имаше отчети за 100 или повече бойни сблъсъка дневно. Въпреки това не липсват интересни новини за войната в Украйна.

ТЕЖКИТЕ УРОЦИ НА УКРАИНСКАТА КОНТРАОФАНЗИВА В ЗАПОРОЖИЕТО И ТАКТИКАТА НА КИЕВ ЗА КРИМ (ВИДЕО)

Украйна все още не се отказва от контраофанзивата си в южната част на страната, но досега дори в пика на настъплението през лятото украинската армия напредваше средно с по 90 метра на ден – руските защитни линии, изпъстрени с големи минни полета и укрепени позиции, не позволиха да е другояче, както пише в свой анализ Центъра за стратегически и международни изследвания (CSIS). В него се припомня стара мъдрост (автор е Карл фон Клаузевиц) – предимството на правилната защита пред атаката във войната е много по-голямо, отколкото личи на пръв поглед.

ЗАРАДИ ВОЙНАТА: ВЕЧЕ ПОЛОВИНАТА РУСНАЦИ НЕ МОГАТ ДА ПОКРИВАТ ЕЖЕДНЕВНИТЕ СИ РАЗХОДИ

Руснаците, на които заплатата не им стига, за да покрият основните си разходи, са се увеличили с 20 процента само за две години до почти 50%, тъй като Москва насочва рекордни средства от бюджета си за финансиране на войната в Украйна, пише Bloomberg.

ИЗРАЕЛ СЕ УЧИ ОТ РУСИЯ КАК НЕ СЕ ВОДИ ВОЙНА

Подобно на всяка модерна армия, израелските генерали наблюдават отблизо сраженията в Украйна през последната година и половина и си водят бележки. Сега, когато танковите батальони на Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ) са готови да навлязат в Газа със сила, след терористичната атака срещу израелските общности на 7 октомври, при която бяха убити повече от 1400 души, тези са особено актуални.

НЕТАНЯХУ: ХАМАС ИСКА ДА НИ ВЪРНЕ В СРЕДНОВЕКОВИЕТО. МАКРОН: ТРЯБВА НИ МЕЖДУНАРОДНА КОАЛИЦИЯ

Френският президент Еманюел Макрон предложи в Йерусалим международната коалиция, която се бори с „Ислямска държава“(ИДИЛ), "да може да се бори и срещу "Хамас".

ОТГОВОРНОСТ И ВИНА: РОЛЯТА НА САЩ ЗА ВОЙНАТА МЕЖДУ ИЗРАЕЛ И ПАЛЕСТИНА

Днес, когато израелци и палестинци оплакват мъртвите и със страх очакват новини за изчезналите, желанието да се намери някой виновен за войната е толкова силно, че мнозина не могат да му устоят. Израелците и техните поддръжници искат да хвърлят цялата вина върху Хамас, който несъмнено е пряко отговорен за ужасяващите атаки срещу израелски цивилни. Тези, които симпатизират повече на палестинската борба, виждат тази трагедия като неизбежен резултат от години на окупация и бруталното отношение на Израел към неговите палестински поданици.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важното за деня, 27 април

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Каракачанов: Държавата трябва да се погрижи за земеделските стопани и да изгради ефективна защита от градушките

Коментар №3 на седмицата: А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Коментар №2 на седмицата: След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Коментар №1 на седмицата: Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

Атлантическият съвет на България разкритикува освобождаването на Вяра Тодева

Военните ни обезвредиха боеприпас, открит в София

Кой има имен ден днес, 27 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com