ЦИК прехвърли на кметовете отговорността за многото регистрации по настоящ адрес

1504
ЦИК прехвърли на кметовете отговорността за многото регистрации по настоящ адрес
Снимка: БГНЕС

Говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Росица Матева прехвърли на кметовете отговорността за многото регистрации по настоящ адрес.

Това стана ясно от думите ѝ във връзка с предупреждението на Министерство на регионалното развитие за редица населени места с необичайно голям брой регистрации по настоящ адрес, посочвайки ги като рискови за нагласени местни избори. Още: Местни избори 2023: Справка за стотици места с потенциално нагласени резултати

"За извършваната проеврка ние разбрахме от медиите. Искам да обърна внимание на следното: съгласно чл. 405 а от Изборния кодекс преди местни избори кметовете на общини трябва да извършат проверка", уточни Матева. Тя добави, че тази проверка трябва да започне 6 месеца преди вота и да разгледа направените през последната година нови регистрации по насоящ адрес, като проверката трябва да приключи 3 месеца преди изборния ден.

Матева обясни още, че окончателните избирателни списъци вече са отпечатани и че това е работа на ГРАО. ОЩЕ: Ще стане ли Ковачевци за пореден път жертва на изборен туризъм

Подготовката на машините

Инсталирането на машините започна в склада, то трябва да приключи в петък и вечерта да тръгнат машините към секциите. В Момента между ЦИК и ОИК се съгласува транспортният график за доставка на машините", обясни Матева. ОЩЕ: Местни избори 2023 г.: Как ще гласуваме с машина? (ВИДЕО)

Говорителят на ЦИК разясни и кой държи ключа за софтуера на машините. 

"Ключът, с който се подписва софтуера, се създава от трима членове на ЦИК. Всеки от тях набира свой код, който знае само той и това е една трета част от цялата парола. Паролата се състои от три части, които се набират от трима различни членове на ЦИК. Всеки един от членовете на ЦИК записва своята част от паролата и го запечатва в плик, който се съхранява в касата на ЦИК и при нужда може да бъде отворен и да бъде използван, ако те не си го спомнят или не са в сградата“, обясни Матева.

Хартиените бюлетини са в готовност

Матева поясни, че хартиените бюлетини са в областните администрации, някои от тях вече са подадени на общинските администрации и ще бъдат подготвени за предаване на секциите. ОЩЕ: Местни избори 2023 г.: Как ще гласуваме с хартиена бюлетина? (ВИДЕО)

Малко статистика

Назначени към момента са 12 238 секционни избирателни комисии, от тях са 407 подвижни. В 9 082 от тях ще се гласува с машини, а в 3 156 с хартиени бюлетини. Към момента има регистрирани 15 организации с наблюдатели. Те са регистрирали общо 1 307 наблюдатели регистрирани. ОЩЕ: Колко струват бюлетините: Хартиената върви по 0.40 лв., а ролката за машината по 14 лв. (ВИДЕО)

Вече изтече е изтекъл срокът за регистриране на социологически агенции, като са се регистрирали 4, които ще работят с 1 149 анкетьори.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Симеон Славчев ще води листата на ляво-патриотичната коалиция „БСП за България“ в Разград

Атанас Атанасов: Готови сме да преговаряме отново с ГЕРБ, но без Пеевски на масата

Окончателнa подредба: Нинова води в две листи за НС, Вигенин е водач на листата на БСП за ЕП

ГЕРБ: ПП-ДБ късат мостовете за разговори след изборите

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП

Настимир Ананиев сигурен, че ПП-ДБ няма да паднат на четвърто място на вота

БСП на пленум изчиства листите за евроизборите

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика