Война в Косово: От "като Крим е" до "тормоз и геноцид срещу сърбите" (ВИДЕО)

5984
Война в Косово: От "като Крим е" до "тормоз и геноцид срещу сърбите" (ВИДЕО)
Снимка: GettyImages

Разгорещен дебат и абсолютно противоречащи си твърдения - опасността от война в Косово се пренесе и на сцената на Съвета за сигурност (СС) на ООН.

Сесията започна с изявление на ръководителката на Временната администрация на ООН в Косово Каролин Зиаде. Зиаде започна речта си, като обърна внимание на терористичното нападение в село Банска на 24 септември, при което беше убит полицейският сержант Африм Буняку, предаде БГНЕС.

ОЩЕ: Убит косовски полицай, а друг е ранен при престрелка

"От съществено значение е разследванията, които се провеждат в момента, да дадат възможност тези събития да бъдат документирани с факти и извършителите да бъдат подведени под отговорност", заяви ръководителката на Временната администрация на ООН в Косово.

Тя спомена и срещата на 14 септември в Брюксел, като отбеляза, че не е довела до консенсус. "Това беше пропусната възможност за конструктивен ангажимент към програма за изпълнение на съответните ангажименти на страните по споразуменията, постигнати в Брюксел и Охрид по-рано тази година", каза Зиаде.

Тя изрази надежда, че посещенията на "петимата големи" в Прищина и Белград на 21 октомври ще доведат до определени резултати.

"Настоящата политическа безизходица, с нейното въздействие върху сигурността и благосъстоянието на населението, може да бъде преодоляна само чрез компромис, който трябва да бъде постигнат в рамките на диалога между Белград и Прищина", заяви Зиаде. Тя допълни, че единственият път напред е диалогът.

Примирие в Косово и Босна: ЕС и САЩ сеят семена на война

Позицията на Косово

Президентът на Косово Вьоса Османи заяви, че на 24 септември гражданите на Косово са се събудили с новината за убийството на сержант от косовската полиция.

"Косово беше мишена на акт на агресия от страна на Сърбия и паравоенни терористични групи. Днес искам да използвам момента, за да почета героя на Косово Африм Буняку, който загуби живота си в защита на териториалната цялост на страната ни. Сърбия искаше Косово да стане като Крим, но беше изненадана заради самоотвержеността на косовската полиция", каза Османи.

Още: Автомати, гранати и т.н.: В Косово конфискуваха оръжие на 7 места в страната (СНИМКИ)

Османи подчерта, че на 24 септември Сърбия се е опитала да "анексира северната част на Косово в стила на Крим", но според нея това е било предотвратено от полицията, която е защитила териториалната цялост на страната.

"След 24 септември всичко се промени. От една страна, ангажиментът на Косово да защитава суверенитета си и да развива върховенството на закона. От друга страна, решението на Сърбия да дестабилизира страната, да окупира земята и да копира режима на Милошевич", заяви косовският президент.

За Османи е ясно, че Сърбия дори тероризира сърби, които искат да се интегрират и да живеят мирно в Косово. Искаме справедливост и мир, Сърбия иска да се отрича и желае война, каза косовският президент. "Няма да се откажем никога от свободата си", подчерта Османи:

"По време на нападението косовските институции поддържаха пълна координация с международния фактор в Косово. Прищина ще продължи да си сътрудничи тясно със съюзниците и партньорите, за да противодейства на подобни действия и да предотврати повторното им извършване", добави държавният глава на Косово.

Османи напомни за ужасното разцепление на Югославия и войните, които се случиха и че Косово е държава, "избрала да се прероди от пепелта".

Напрежението расте: Полицията в престрелка с най-малко 30 въоръжени в Северно Косово

Албания в защита на Прищина

Подкрепата за Вьоса Османи логично дойде от постоянния представител на Албания в ООН Ферит Ходжа. Той съобщи, че Европейският парламент (ЕП) е определил с резолюция нападението от 24 септември в село Банска като терористичен акт и е поискал от Косово и Сърбия да изпълнят споразумението от Брюксел и анекса от Охрид, тъй като според него изпълнението им е било бавно, съобщи "Албениън пост".

"Тези, които смятат, че могат да решат проблемите с военни игри, трябва да бъдат санкционирани. Косово е готово да приложи споразумението, Сърбия също трябва да направи това в полза на региона", каза той.

Ходжа подчерта, че на 24 септември войници, подготвени в Сърбия, са извършили по-сериозно нападение и са убили сержант Африм Буняку.

"Благодарение на вашата бърза реакция тълпата терористи си тръгна. Помислете за разказа на въоръжените мъже, които защитават едно малцинство. Това начинание се провали с гръм и трясък и това е положително, но напрежението остана. Това е тревожната част", заяви той.

За Ходжа на 24 септември не е имало враждуващи страни, а "терористична група от една страна и полицията на една държава, която поддържа закона и правосъдието, от друга страна, това трябва да е ясно". "Необходимо е пълно разследване, за да бъдат подведени под отговорност извършителите и да се гарантира, че никой няма да си помисли да тръгне на това пътешествие", допълни постоянният представител на Албания в ООН.

Сърбия се готви за война с Косово: Данни и обяснение как от косовския премиер

Позицията на Сърбия

Позицията на Вьоса Османи беше контрирана от сръбския премиер Ана Бърнабич и представителя на Русия в Съвета за сигурност на ООН Василий Небензя.

Бърнабич заяви, че страната и́ не е замесена в терористичното нападение на 24 септември в село Банска в Северно Косово.

"Искам отговорно да подчертая, че сръбските сили за сигурност не са участвали в това събитие. Готови сме да предоставим цялата информация и доказателства на международната общност, за да потвърдим това. Искам да изразя искреното си съжаление за загубата на човешки живот и се надявам това никога повече да не се случва", каза Бърнабич.

"Продължава разследването и изясняването на всички подробности по този случай, включително начина, по който са били убити тримата сърби, който изглежда е бил изпълнен, след като са се предали", твърди тя.

Бърнабич подчерта, че нападението в Банска е последица от "терора, който Прищина упражнява срещу сърбите", въпреки призивите на международната общност за деескалация: "Няколко пъти изтъкнахме опасностите, които могат да възникнат от отказа на Прищина да изпълни поетите в диалога задължения".

Тя обвини Косово в кампания за "етническо прочистване" и директно каза, че Прищина изпраща послание на етническите сърби - "тези, които живеят в Косово и Метохия, трябва да напуснат". Бърнабич каза и, че има арестувани, бити, тормозени, хвърляни в затвора за незнайно колко време, собствеността им е конфискувана - "само защото са сърби. Случва се всеки ден в Косово".

Сръбският премиер изрично описа "Косово и Метохия" като "автономна провинция на Република Сърбия", което направи впечатление - явна дипломатическа позиция, с която Белград за пореден път не признава истинска независимост на Косово:

Още: Подклаждал ли е синът на Вучич война в Косово?

Русия помага на Белград

Сръбският министър-председател получи подкрепата на руския представител в ООН Василий Небензя.

"Чухме позициите на президента на Косово Вьоса Османи, бяхме особено изненадани от тромавите усилия да се вкара Русия в това, което се случи в Косово", заяви Небензя по време на речта си на заседанието на Съвета за сигурност на ООН за Косово.

Руският представител заяви, че нападението срещу косовската полиция в село Банска на 24 септември "се преувеличава", тъй като според него трябва да се изчакат резултатите от разследването.

Още: Премиерът на Косово обяви край на държавата, ако бъде изпълнено сръбско искане

"Инцидентът в Банска на 24 септември се преувеличава, загинаха трима сърби и един косовски полицай. Има много въпроси относно това как се е случило. Наречен е терористичен акт, а резултатите от разследването все още се очакват. Полицаят е загинал при експлозия, а сърбите са убити, след като са се предали. Има опити да се обвини Белград", изказа се той.

Освен това Небензя спекулира, че "ситуацията в Косово се е влошила" и че ежедневно има арести на сърби и тяхното сплашване. "Правителството е предприело повече от 20 нападения срещу сърби. Вносът на стоки от Сърбия е забранен и това допринася за хуманитарния фонд", твърди руският дипломат.

От приемането на Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН на 10 юни 1999 г. до 2018 г. този орган обсъждаше Косово четири пъти годишно. През 2019 г. бяха проведени три сесии на Съвета за сигурност на ООН за Косово, а от 2020 г. ще се провеждат по две сесии годишно.

В Косово: НАТО се превъоръжава с тежко оръжие

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Посещението на Еди Рама в Гърция виси на косъм

Сезонът на пожарите в Гърция започна: Властите подгтовят елитен пожарникарски екип

Скупщината на Сърбия избра новото правителство: САЩ са разочаровани

Турската полиция задържа стотици хора на първомайски протести (ВИДЕО)

Арестуваха над 40 души от „Ислямска държава“ в Турция

Вучич: Никой не ни съставя правителствата, Сърбия е независима държава

Буяр Османи обвини ВМРО-ДПМНЕ в "срамен шовинизъм"

Задържаха 58 души, заподозрени в подготвяне на провокации по повод 1 май в Турция

Румънското правителство одобри: Строят нов мост, който ще ги свързва с Украйна

Земетресение разлюля Сърбия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com