Най-важното за деня, 16 май 2023 г.

4057
Най-важното за деня, 16 май 2023 г.
Снимка: БГНЕС

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 16 май.

САРАФОВ СРЕЩУ ГЕШЕВ: ЗАМЕСТНИКЪТ НА ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР ГО ДАВА НА ПРОКУРАТУРАТА

Заместник главният прокурор Борислав Сарафов е подал сигнал срещу главния прокурор Иван Гешев в Софийската градска прокуратура.

ГЕШЕВ ПОИСКА ДИСЦИПЛИНАРКА СРЕЩУ САРАФОВ

Иван Гешев е поискал официално от Висшия съдебен съвет (ВСС) да образува дисциплинарна проверка на Борислав Сарафов.

КАК СЕ ОСВОБОЖДАВА ГЛАВЕН ПРОКУРОР? ВЪЗМОЖНИ СЦЕНАРИИ ЗА РАЗВИТИЕ: ГОВОРИ НАТАЛИЯ КИСЕЛОВА (ВИДЕО)

Невиждан синхрон в искането на оставката на главния прокурор. Шестима членове на прокурорската колегия предложиха предсрочното освобождаване на Иван Гешев като главен прокурор, Мария Габриел с искане за неговата оставка, политически лидери заговориха за неговата оставка… всичко това се случва само две седмици след опита за атентат срещу него. Той показа химикалка, показа и оставката… и я скъса пред медиите. Наистина забележителна и въздействаща хореография, но ако извадим емоцията и от последващите признания на зам.-главния прокурор Борислав Сарафов, който заяви, че се тревожи за живота си - си задаваме въпроса: Как се маха главен прокурор? Естествено се обръщаме към доц. д-р Наталия Киселова - преподавател в Софийския университет "Св. Климент Охридски" в катедра "Конституционноправни науки", Юридически факултет. Експерт по конституционно право и права на човека.

ЗАРКОВ ЗА ОБВИНЕНИЯТА МЕЖДУ ГЕШЕВ И САРАФОВ: РАЗВРЪЗКАТА Е ВЪВ ВСС, НЕ БИВА ДА СЕ КРИЯТ

Неприлично и неприятно е случващото се, но съвсем не е неочаквано. Има начин да се излезе от ситуацията – всеки да си свърши работата. Развръзката на този казус е във Висшия съдебен съвет (ВСС). Те не могат и не бива да се крият. Това заяви служебният министърът на правосъдието Крум Зарков във връзка с обвиненията между главният прокурор Иван Гешев и заместника му Борислав Сарафов.

МИНЧО СПАСОВ: НЕ САМО БОРИСОВ Е ПРЕДЛАГАЛ НА ГЕШЕВ, НО И ПЕЕВСКИ

Главният прокурор Иван Гешев е имал предложения не само от Бойко Борисов, но и от Делян Пеевски. Това каза по БНР адв. Минчо Спасов.

ЗАМЕСТНИКЪТ НА САРАФОВ ПОСТАВИ УСЛОВИЕ ДА ОТИДЕ ДА ГОВОРИ ПРЕД ДЕПУТАТИТЕ

Няма проблем да се явя да говоря пред парламента, но при едно условие. Това заяви зам.-ръководителят на Следствието Ясен Тодоров.

ОКОНЧАТЕЛНО: КОАЛИЦИЯ ПП-ДБ НЯМА ДА ПОДКРЕПИ ПРАВИТЕЛСТВО С ПЪРВИЯ МАНДАТ

Днес имахме много задълбочено разискване на Коалиционен съвет, на Национален съвет и сега на Парламентарна група. Отговорът е, че няма да подкрепим първия мандат. Това съобщи Кирил Петков, който е съпредседател на "Продължаваме промяната".

АТАНАС ЗАФИРОВ: БСП НЕ СЕ ПРОДАДЕ ЗА МИНИСТЕРСКИ ПОСТОВЕ И КУТИЙКИ

БСП не се подаде за министерски постове и кутийки. Няма как да бъдем резервна управление на едно управление на ГЕРБ-СДС, начело с кандидата за премиер Мария Габриел. Това каза заместник-председателят на парламентарната група на БСП Атанас Зафиров пред bTV.

ОКОНЧАТЕЛНО: ГЕРГОВ ПОГЪЛНА ПЛОВДИВСКИЯ ПАНАИ

Пловдивският окръжен съд отмени като незаконосъобразен отказа за вписването на варненските акции в капитала на дружеството „Пълдин туринвест“ в Търговския регистър. Решението на съдия Симеон Захариев не подлежи на обжалване, предава БНР.

ДОГОВОРИТЕ ЗА АМ "СТРУМА" ПРЕЗ КРЕСНЕНСКОТО ДЕФИЛЕ СА БИЛИ ПОДПИСАНИ ТАЙНО

Служебното правителство е подписало тайно договорите за строежа на автомагистрала „Струма“ през Кресненското дефиле. Двата договора са на стойност почти 1,2 милиарда лева с ДДС и са подписани в началото на април. Публикувани са обаче чак на 12 май, сочи регистърът на обществените поръчки.

ОПРАВДАХА БИВШ ЗАМ.-МИНИСТЪР ОТ ГЕРБ ЗА СКАНДАЛ С КЪЩА ЗА ГОСТИ

Бившият зам.-министър на икономиката Александър Манолев е оправдан по делото за злоупотреба с евросредства, използвани за построяването на къща за гости. Това съобщиха от Окръжния съд в Благоевград, където процесът завърши на първа инстанция.

СЛЕД ОСТАВКАТА НА ГАБРИЕЛ - КОЙ ЩЕ ИЗБЕРЕ СЛЕДВАЩИЯ ЕВРОКОМИСАР НА БЪЛГАРИЯ?

След като на 15 май кандидатът на премиер Мария Габриел депозира своята оставка като европейски комисар България остана без представител на тази позиция. За позицията следва да се излъчи отново български представител, а кое е най-вероятното име на следващия ни еврокомисар - вижте ТУК.

БЪЛГАРИЯ В ЦЕНТЪРА НА НОВ ДОКЛАД ЗА ШЕНГЕН, ЕК ПРИЗОВАВА ЗА ПРИЕМАНЕТО НИ

След като Австрия блокира Румъния и България за Шенген през декември миналата година - Европейската комисия (ЕК) призовава Шенгенският съвет да позволи на двете страни да се присъединят напълно към пространството. Това става ясно от доклад на комисията за състоянието на Шенген през 2023 г. ЕК смята, че членството на двете страни ще укрепи допълнително европейското единство. ОЩЕ: Румъния се надява да се присъедини към Шенген тази година

УКРАИНЦИТЕ ИЗПОЛЗВАТ РУСКА ТАКТИКА СРЕЩУ РУСНАЦИТЕ В БАХМУТ (ВИДЕО)

Изгледа все по-очевидно, че украинското военно командване възприема тактика при Бахмут, която изключва да бъде направен фронтален пробив през града, а вместо това се цели заемане на по-изгодни позиции по фланговете и в крайна сметка стягане в клещи на руските сили в града – основно ЧВК Вагнер. Именно заради това имаше редица коментари относно нарочни взривявания от украинска страна на високи сгради в Бахмут, които иначе са отлични отправни точки за отбрана – че украинците мислят в перспектива и не оставят защитни позиции за руснаците, когато ще дойде време за украински атаки от фланговете. Тази тактика е това, което руснаците опитват да правят от началото на войната, включително искаха и при Бахмут - пълно обкръжаване на съответната цел (т.нар. котел).

МНЕНИЕ: КАК БЕЗРАЗЛИЧИЕТО НА ТРЪМП КЪМ УКРАЙНА ЩЕ ПОВЛИЯЕ НА ПРЕЗИДЕНТСКИТЕ ИЗБОРИ?

Отказът на Доналд Тръмп да се ангажира да помогне на Украйна в противопоставянето й с Русия поставя американските гласоподаватели пред труден избор, ако ситуацията не бъде решена до ноември 2024 г.: дали Байдън ще получи широка подкрепа за Киев или ще надделее безразличието кой ще бъде победителят в конфликта.

НЕДОВОЛСТВОТО НАРАСТВА: РУСКИ ИНСТИТУТ ЗАСТАНА В ЗАЩИТА НА КОЛЕГИ, ЗАДЪРЖАНИ ЗА ДЪРЖАВНА ИЗМЯНА (СНИМКИ)

Главният научен сътрудник от Института по теоретична и приложна механика на Сибирския клон на руската академия на науката (РАН) Валерий Звегинцев е заподозрян в държавна измяна. Това пише в отворено писмо, публикувано на сайта на клона от името на екипа на института.

КАК ЕРДОГАН ИЗПОЛЗВА СОЦИАЛНИТЕ МРЕЖИ, ЗА ДА ЗАДЪРЖИ ВЛАСТТА СИ

В кампанията си за президентските избори през май 2023 г. турският държавен глава Реджеп Ердоган използва едно тайно оръжие – блокиране на достъпа до социалните мрежи на видни опозиционери. Интересното е, че за част от този метод той получи вдъхновение от Европа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Интензивно движение на военна техника ще има в почивните дни около 24 май

Огнян Минчев: Ако не защитим това, което сме, рискуваме да изгубим всичко (ВИДЕО)

Времето утре - 21 май 2024 г.

Възстановяват резиденцията на Тодор Живков в Банкя

"Витоша ски" с позиция за спирането на Симеоновския лифт

Апелативният прокурор на София хвърли оставка

Бебешките пюрета са предпочитан избор за захранване на бебето

НКЖИ дава над 12,5 млн. лв. за киберсигурност

Нови избори - нови надежди за младите хора: Кога ще се обособи Министерство на младежта?

Грандиозен астрономически проект: България се присъединява към паневропейския радиотелескоп LOFAR

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество