Недоволството нараства: Руски институт застана в защита на колеги, задържани за държавна измяна (СНИМКИ)

10898
Недоволството нараства: Руски институт застана в защита на колеги, задържани за държавна измяна (СНИМКИ)
Снимка: Колаж Actualno.com

Главният научен сътрудник от Института по теоретична и приложна механика на Сибирския клон на руската академия на науката (РАН) Валерий Звегинцев е заподозрян в държавна измяна. Това пише в отворено писмо, публикувано на сайта на клона от името на екипа на института.

Звегинцев е основател на лабораторията "Аерогазодинамика на големите скорости", която се занимава с хиперзвуковите технологии. 

"През последната година трима отличаващи се учени - аеродинамици от нашия институт: Анатолий Александрович Маслов, Александър Николаевич Шиплюк и Валерий Иванович Звегинцев бяха арестувани заради подозрения за извършване на престъпления по най-суровия член от Наказателния кодекс - "Държавна измяна" (чл. 275 НК РФ)", се казва в писмото. Ръководството на института отбелязва, че въпреки високите професионални качества на колегите им те са останали да работят в Русия и не са напуснали страната. 

Колегите на задържаните изразяват и безпокойството си от факта, че материалите по делото не са със свободен достъп, като изразяват и съмнение в компетентността на разследващите:

"Следствените органи се опират на друго експертно мнение. Кои са тези експерти? Какво е професионалното им ниво? Компетентни ли са за взимането на решения, които от една страна изискват много висока квалификация, а от друга - максимално отговорен подход, защото цената на дори най-малката грешка по дадения въпрос е животът, свободата и достойнството на конкретен човек? Ние нямаме отговори на тези ключови въпроси, защото имената на хората, които ще оценяват научната и техническата съставна на дейността на колегите ни, са известни само на следствените органи."

Снимка: Принтскрийн/itam.nsc.ru

"В тази ситуация ние се страхуваме не само за съдбата на нашите колеги, ние просто не разбираме как да продължаваме работата си. От една страна - основен показател за качеството на работата ни в рамките на държавното задание е степента на представяне на резултатите ни през научната общественост, вкл. научни публикации и участие в конференции. От друга страна виждаме, че всяка статия или доклад може да станат причина за наказателно преследване.", тревожат се от Института и изразяват безпокойство как случилото се ще се отрази на научната младеж.

"Още сега най-добрите студенти се отказват да работят при нас, а най-добрите научни сътрудници си тръгват от научната сфера. Редица научни направления, критично важни за създаването на аерокосмическата техника на бъдещето просто се закриват, защото сътрудниците се страхуват да се занимават с такива изследвания", алармират научните сътрудници и използват случая да споменат за смъртта на арестувания специалист по квантова оптика Колкер през лятото на 2022 г. 

Снимка: Принтскрийн/itam.nsc.ru

ОЩЕ: Израелски журналист: Законът на Путин за държавната измяна копира Сталинския наказателен кодекс

"Младите специалисти разбират, че това може да засегне всяка научна дисциплина, което прави работата, свързана с наука непривлекателна. Падането на нивото на изследвания, свързано със застаряването на учените, разрушаването на приемствеността между поколения специалисти няма да се прояви моментално, но постепенно ще стане необратимо и стремително. Фактически, в момента се виждат признаци за повтарянето на ситуацията от 90-те години на миналия век. Втори подобен удар родната наука може и да не преживее", се казва още в писмото на учените. 

След подпис на Путин: Държавната измяна в Русия вече се наказва с доживотен затвор

Руският диктатор Владимир Путин подписа закон за изменение на Наказателния кодекс, с който се въвежда доживотно наказание за държа...

"Уважаеми колеги и приятели, граждани на Русия, молим ви за помощ. Молим за помощ в ситуацията с нашите арестувани колеги. Ние сме сигурни в тяхната невинност", категорични са колегите на тримата задържани и допълват, че подобни действия ще доведат до катастрофа, надвиснала над руската аеродинамика и руската наука. 

Снимка: Принтскрийн/itam.nsc.ru

Отбелязва се, че резултатите, които представяли арестуваните им колеги, имат отношение изключително към фундаменталната наука и не само, че не биха могли да бъдат във вреда на безопасността на Русия, а напротив - повишават престижа на руската наука в света. 

"Материалите на нашите колеги нееднократно са били проверявани от експертна комисия на организацията ни, относно наличието на сведения с ограничен достъп и такива сведения не са били открити", допълват още колегите на задържаните. 

На комисия: Доживот в затвора за измяна към Русия, по-големи присъди и за тероризъм

Държавната измяна в Русия да се наказва с доживотен затвор или минимум 12 години затвор - това одобри комисията по конституционните въп...

Звегинцев е бил задържан преди около три седмици и се намира под домашен арест. Повод за задържането му е "публикация по темата за газовата динамика в чуждестранно научно списание."

Другите двама научни сътрудници Шиплюк и Маслов са задържани през юни и август 2022 г. Те са изпратени в Москва. Шиплюк е оглавявал лабораторията "Хиперзвукови технологии", Маслов се е занимавал с изследвания в областта на аерогазодинамиката.

Институтът по теоретична и приложна механика е създаден през 1957 г. Основните му области на дейност са математическо моделиране в механиката, аерогазодинамика, физико-химична механика, механика на твърдото тяло, деформация и разрушения.

Новината за задържането на учените е публикувана от прокремълските медии ТАСС и Интерфакс, като ТАСС прилага и линк към отвореното писмо. 

В Русия арестуваха за държавна измяна сътрудник на московския оръжеен завод

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Кървавият подарък на Путин за Берлускони и как италианецът повръщал зад едно дърво

Папата с поздрав за Великден - пожела мир в Украйна и Израел

Германски оръжеен гигант обеща на Украйна стотици хиляди боеприпаси през 2024 г.

Предупреждения и примери: Русия засилва саботажа в цяла Европа

Заради традиция на Великден: Кипър трябваше да потушава над 100 пожара

Чехия и Естония бойкотират встъпването в длъжност на Путин, Прага отзова посланика си в Русия

Русия твърди: Превзехме Очеретино (КАРТА). Лоши новини за Украйна от фронта

Помощник на руснаците, организирал стая за мъчения, бе взривен в Бердянск (ВИДЕО)

Великден в Украйна: Руснаците удариха центъра на Харков с авиобомба (ВИДЕО)

НАТО е определила две "червени линии", след които ще се намеси в Украйна?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа