Окончателно: Гергов погълна Пловдивския панаир

5751
Окончателно: Гергов погълна Пловдивския панаир
Снимка: БГНЕС

Пловдивският окръжен съд отмени като незаконосъобразен отказа за вписването на варненските акции в капитала на дружеството „Пълдин туринвест“ в Търговския регистър. Решението на съдия Симеон Захариев не подлежи на обжалване, предава БНР.

То отменя като незаконосъобразен отказа на длъжностно лице от Агенцията по вписванията да впише в регистъра увеличаваенето на капитала на дружеството от близо 178 млн. на над 194 млн. лв. с 16-те хиляди акции на Община Варна от „Международен панаир Пловдив“ АД и прехвърлянето им на „Пълдин туринвест“ съгласно проведеното през януари извънредно общо събрание на акционерите.

Борисов за Панаира в Пловдив: Там да не може да се построи и къщичка за пиленца, само Опера или православен храм

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов засегна и темата за Панаира в Пловдив. "Чух как по най-грозен начин бе нападната Мария Габриел от Асен В...

Относно доводите за отказа на вписване в Търговския регистър, свързани с актулността на оценката на акциите, окръжният съд заявява, че те са в пълно противоречие с правната същност на апорта. Дават се и задължителни указания на Агенцията по вписванията да извърши въпросното вписване.

ОЩЕ: От "А" до "Я": Кашата, която поднесе на тепсия Пловдивския панаир на Гергов

Припомняме, че търговското дело по жалба на бизнесмена Георги Гергов бе разпределено на случаен принцип в присъствието на медиите на съдия Симеон Захариев. За него това е поредното дело свързано с Панаира. В предишно свое решение Захариев отхвърли жалбата на пловдивския кмет Здравко Димитров срещу вдигането на капитала на „Пълдин туринвест“ с апорта на варненските акции. То не беше оспорвано на по-висока инстанция.

Припомняме още, че причината за неподаване на жалба, за да може делото да стигне до върховния съд е, че в последния ден, в който това можеше да се случи - 24 април, всички в общината или са излезли в отпуск, или отсъстват поради други причини. Ето какво каза тогава по този повод депутатът от ПП-ДБ Манол Пейков: "Въпреки настояванията на кмета на Пловдив Здравко Димитров в медиите, че ще пусне жалба (което е най-естественото нещо, предвид сериозните и очевидни пропуски, на които се основава решението на съда), до момента жалба НЕ Е ПУСНАТА", добави тогава той малко преди изтичането на крайния срок. Пейков заяви, че председателят на групата на ДБ в Общинския съвет - Веселина Александрова - проверява буквално през 15 минути дали има жалба. "И не само че няма жалба, но и кметът – случайност, може би? – е излязъл в отпуск, а заместник-кметът не е на работното си място", писа Манол Пейков във Фейсбук. Според него Пловдив на практика ще изгуби Панаира и "цялата отговорност ще е на гърба на кмета на Община Пловдив Здравко Димитров - Зико".

Георги Гергов не дава Пловдивския панаир да се проучва като културна ценност

Представители на Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) са поискали да влязат в Пловдивския панаир на оглед, но ...

Ето как започна всичко: В края на ноември общото събрание на "Пълдин туринвест", чийто съсобственик е Гергов, за първи път реши да увеличи капитала на дружеството чрез приемането за съдружник на община Варна, управлявана от Иван Портних от ГЕРБ. Варненската местна власт иска да участва в дружеството с дела си от 29% в Международен панаир Пловдив. Още преди години община Варна трябваше да върне тези акции на държавата, която тогава не си ги потърси. Опитът на Гергов да овладее Панаира бе блокиран от Агенцията по вписванията на 17 януари тази година. Тогава тя отказа да регистрира решението на Общото събрание на „Пълдин туринвест“ за увеличение на капитала с варненските акции. Ако това беше станало, Георги Гергов щеше да увеличи влиянието си в Международния панаир до 79%.

По-рано две заседания на Общинския съвет в Пловдив, на които схемата на Гергов трябваше да се прекрати, се провалиха благодарение на ГЕРБ и местното автентично БСП. По искане на ПП и ДБ пък бе създадена временна комисия за разследване на всички факти и обстоятелства около схемата с Панаира. Тя стана факт в 48-ото Народно събрание, но не се свърши почти нищо заради разпускането на парламента. Едно от най-интересните събития в цялата сага беше, че представителят на Община Пловдив Ясен Михайлов подкрепи прехвърлянето на акциите на Община Варна от Пловдивския панаир в дружеството "Пълдин Туринвест". Странното е, че в същото време той е уведомил присъстващите на общото събрание на компанията, че общината не дава съгласие за увеличаване на капитала и ще обжалва по съдебен път всички решения на Общото събрание на дружеството. "Пълдин Туринвест", заедно с Община Пловдив, е съсобственик на Панаира.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЛОВДИВ:

Инцидент или насилие: Дете е със счупени зъби след посещение в детски център

Електрохолд отвори първия си клиентски център в Пловдив

Кметът на Пловдив глобен за мръсния въздух, предстои дело в Страсбург

Кална вода тече от чешмите на хората в Брестовица

Кметът на Пловдив се срещна с децата от „Арт Войс Център“

Изготвят Пътна карта на сроковете на ремонтите около „Модър-Царевец“ в Пловдив

Стотици мъртви риби изплуваха в Гребната база в Пловдив (ВИДЕО)

Шофьор остана без книжка, а "паяк" без номера: Проверката показа кой е прав

Суша: Олимпийският гребен канал в Пловдив не може да се напълни

Моторист е в тежко състояние след катастрофа в Пловдивско

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com