Договорите за АМ "Струма" през Кресненското дефиле са били подписани тайно

8677
Договорите за АМ "Струма" през Кресненското дефиле са били подписани тайно
Снимка: БГНЕС

Служебното правителство е подписало тайно договорите за строежа на автомагистрала „Струма“ през Кресненското дефиле. Двата договора са на стойност почти 1,2 милиарда лева с ДДС и са подписани в началото на април. Публикувани са обаче чак на 12 май, сочи регистърът на обществените поръчки.

По-късно след подписването е записано условие, че ще влязат в сила, ако се осигури финансирането и при избрано трасе. Пред протестиращи еколози служебният министър на регионалното развитие Иван Шишков обаче твърдеше, че изборът на трасе не е предрешен.

Иван Шишков: Закон или замитане на проблема – това е решението за незаконното строителство

Закон или замитане – това е решението за незаконното строителство. Ако не се вземе законово решение, означава, че искаме да замет...

Самото изграждане на АМ „Струма“ през Кресненското дефиле предизвика масови протести, включително пред парламента. „На кого „служи“ служебното правителство“ и „Да спасим Кресненския пролом“ – плакати с такива надписи издигнаха недоволните граждани, настоявайки за реализиране на т.нар. източен вариант и пътят през дефилето да остане като алтернативен на магистралата.

ОЩЕ: Еколог за АМ "Струма": Това не е магистрала, а сурогат, унищожител на района (ВИДЕО)

Новината за тихомълком подписаните контракти със строителните фирми вероятно ще доведе до нови протести. Че договорите са били парафирани тайно, сигнализираха първо от „Зелено движение“ пред в. „Сега“. Информацията се потвърждава и от профила на купувача на Агенция „пътна инфраструктура“ (АПИ) с официално публикуваните данни за хода на процедурите.

Доизграждането на пътния възел край Кресна, който е част от магистрала "Струма", започва днес, 16 май. Той ще се строи от обединение начело с "ГБС Инфраструктурно строителство", като фирмата участва в изграждането на няколко лота от АМ "Струма".

Според информация на "Зелено движение" - освен двата сключени договора за строителство има и два за строителен надзор. Общата стойност е 1,2 млрд. лв.

Шишков: АМ "Струма" ще стига до граничен пункт "Кулата"

Магистрала "Струма" ще бъде удължена до самия граничен пункт "Кулата". Това съобщи министърът на регионалното развитие Иван Шишков при ...

Договорът за Лот 3.2.2. за участък "Крупник-Кресна" е за 475 млн. лв. без ДДС, като при 12 оферти е класиран на първо място консорциум ДЗЗД АМ "Струма" около "ГБС Инфраструктурно строителство".

Вторият договор е с консорциум ДЗЗД АПП Лот 3.2.1 около "Грома холд" и "Европейски пътища" и е за 499 млн. лв. без ДДС. И този конкурс е предизвикал голям интерес - подадени са били 10 оферти.

В документацията по процедурите продължава да стои информация, че изпълнението на обществената поръчка ще се финансира по оперативна програма "Транспорт" по стария програмен период, както и с пари от националния бюджет. В същото време оперативната програма изтича, а екоорганизациите са категорични, че изпълнението на тези договори ще бъде санкционирано, защото избраното трасе е неприемливо.

Историята със строежа през Кресненското дефиле

Спорът за трасето на магистрала "Струма" датира отпреди няколко години. Първо плановете бяха да се направи най-дългият шосеен тунел в Европа с дължина от 15 км - по време на първото правителство на ГЕРБ, когато министър на регионалното развитие беше Росен Плевнелиев.

След като той стана президент, дългият тунел беше сменен с източен обход на Кресна извън дефилето. Оказа се обаче, че този обход ще се строи частично. Остана само едно платно, което да се ползва в посока от Гърция към София. Движението в другата посока - от София към Гърция, минава по сега съществуващия път.

Протести срещу изграждането на платно на АМ "Струма" в Кресненското дефиле

Неправителствени организации готвят протести днес под надслов "Стоп на Произвола-спазвайте закона: Автомагистрала "Струма" извън Кресне...

Така се стигна до протести на екоорганизации и местни жители, които се обърната и към европейските институции. В края на 2019 г. Европейската комисия блокира отпускането на парите за магистрала "Струма" през Кресненското дефиле. Брюксел ни постави и условие - изпълнение на множество екологични мерки в допълнение към специфичните цели за видовете и местообитанията, предмет на опазване в двете защитени зони от мрежата "Натура 2000", през които преминава магистралата. Три години изпълнението на тези мерки се бави. От Министерството на околната среда и водите не обявяват дали и как се изпълняват те.

През август 2022 г. тогавашният министър на околната среда в оставка Борислав Сандов каза пред Actualno.com, че е издал заповед, която на практика спира възможността АМ „Струма“ да минава през Кресненското дефиле. Тази заповед е в изпълнение на изискванията на ЕК. Тя спираше искане на АПИ за инвестиционна процедура по магистралата, която не отговаря на посочените от Брюксел изисквания по Оценката за съвместимост и Оценката за въздействие на околната среда на проекта.

Ден по-късно се разбра, че АПИ ще обжалва решенията на Сандов от 1 август 2022 г.

ОЩЕ: Познато: 61 млн. лв. без конкурс заради АМ "Струма"

През ноември 2022 г. Върховният административен съд отмени две решения на бившия министър Сандов, с които бяха спрени процедури за извършване на оценки за съвместомост във връзка със строежа на АМ „Струма“.

Разрешение за строеж на част от "Струма" евентуално през май догодина

Май месец 2023 година окончателно ще се избере трасе за магистрала "Струма". Това се разбра от думите на служебния министър на регионал...

Преди няколко дни бе издадено разрешение от Министерството на регионалното развитие за доизграждане на пътен възел Кресна. Това стана възможно, след като общинският съвет на града прехвърли безвъзмездно на държавата 10 декара общински имот. Срещу този ход жалба във Върховния административен съд подаде бившият съветник на Борислав Сандов по време на мандата му като министър - Андрей Ковачев. Това е деветата му жалба срещу АМ "Струма" в рамките на няколко месеца.

Сега, ако се стигне до строителството на участъка, цената на километър път, изграждан от обединението начело с ГБС, ще бъде 36 млн. лв. с ДДС, а на това с водещ партньор "Грома холд" - 40 млн. лв. с ДДС.

Това обаче са цени от 2019 г., когато ГЕРБ проведе обществени поръчки за избор на изпълнители на варианта с източен обход при Кресна, припомня "Медиапул". Т.е. не е ясно дали фирмите няма да поискат индексация заради инфлацията. Те имат такава законова възможност.

ГБС взе и договор по спорните инхаус процедури на "Автомагистрали" за 287 млн. лв. за скоростния път Видин - Ботевград.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Седмична прогноза за времето за 29 април - 5 май 2024 г. (ГРАФИКА)

Добри новини за храните на борсите

Натоварен трафик по границите с Румъния

Кой става ротационен председател на СЕМ за 6 месеца

Кой има имен ден днес, 28 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 28 април (неделя)

Най-важното за деня, 27 април

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Каракачанов: Държавата трябва да се погрижи за земеделските стопани и да изгради ефективна защита от градушките

Коментар №3 на седмицата: А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com